Hoe kan je bitcoins bewaren ?

Bitcoins zijn digitaal en worden bewaard in een digitale portemonnee, een zogenaamde “wallet”. Deze wallet kan staan op de harddisk van je pc, een USB stick, wat dan ook. Er zijn ook diensten op het internet die je wallet online bewaren (zoals bijvoorbeeld "My Wallet") zodat je deze altijd kan benaderen. Beide opties hebben hun voor en nadelen.

Zelf bewaren heeft als voordeel dat je de bitcoins overal mee naartoe kan nemen, dat niemand anders bij je bitcoins kan en ze ook niet zomaar in beslag kunnen worden genomen. Echter, als je pc of usb-stick gestolen wordt of defect raakt ben je de bitcoins definitief kwijt. 

Online bewaren heeft als voordeel dat je de bitcoins altijd via het internet kan benaderen en je hoeft je geen zorgen te maken over het feit dat je ze per ongeluk kwijtraakt of dat ze gestolen worden. Het nadeel is dat je erop moet vertrouwen dat de andere partij niet je bitcoins verliest, failliet gaat, of dat de bitcoins in beslag genomen worden door bijv de regering.

Tips voor het bewaren van je bitcoins:

- Als je bitcoins bewaart op je pc, zorg dan dat deze goed beschermd is door middel van een firewall of antvirus software,
- Bewaar niet te veel bitcoins op 1 plek, verspreid bijvoorbeeld je bitcoins tussen je pc en een online dienst.
- Gebruik complexe wachtwoorden voor je inlog-accounts, dus minimaal 16 karakters langs en  voorzien van cijfers en letters.
- Gebruik nooit twee dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts!