Beginnen met Bitcoin? Lees eerst onze A t/m Z Handleiding

on .

Stap 1 - Maak een Wallet (digitale portemonnee) aan.
Om bitcoins te kunnen bewaren, versturen of ontvangen zal je een wallet moeten aanmaken. Je kan een lokale wallet aanmaken door het installeren van bitcoin software op je computer. Je kan ook gebruik maken van een online wallet door je aan te melden bij een een online wallet dienst. Je kan het bewaren van Bitcoins dus vergelijken met het bewaren van email. Email kan je bijvoorbeeld bewaren en sturen vanuit je software op de pc of vanuit bijvoorbeeld hotmail.

Lokale wallet
Bij een lokale wallet worden je bitcoins bewaard op de pc zelf. Het voordeel is dat je alles in eigen hand hebt, nadeel is dat als je data verloren gaat (en je geen backup hebt gemaakt) ook je bitcoins weg zullen zijn. Er zijn vele software clients beschikbaar elk met zijn eigen voor en nadelen. De officiele bitcoin client "Bitcoin-qt" genaamd is de meest gebruikte. Het voordeel van deze client is dat deze het bitcoin netwerk ondersteunt en dat je de wallet kan kan beveiligen met een wachtwoord. Ook kan je eenvoudig een backup maken van je Bitcoins. Nadeel van deze client is dat deze na installeren soms een flinke poos nodig heeft om alle data te downloaden voordat je ermee aan de slag kan. Toch gaat onze voorkeur uit naar deze client. Kijk in onze Links sectie voor meer software.
Online wallet
Bij een online wallet worden je bitcoins online bewaard. Het voordeel is dat je altijd overal bij je bitcoins kan en dat deze bijvoorbeeld niet verloren gaan als je pc wordt gestolen. Onze voorkeur gaat uit naar MyWallet van blockchain.info. Deze dienst bewaart je wachtwoord niet online dus in theorie zou er nooit iemand bij je bitcoins kunnen behalve jijzelf. Deze dienst heeft ook de mogelijkheid om je inlog te beveiligen met een extra wachtwoord of sms bevestiging en je kan je bitcoins eenvoudig backuppen. In de Links sectie kan je meer online wallets vinden.

Stap 2 - Bitcoins ontvangen
Als je de software hebt geinstalleerd of je hebt aangemeld bij een online wallet dan kan je bitcoins gaan ontvangen. Bitcoins ontvangen kan je doen met behulp van je bitcoin ontvangstadres wat voor je aangemaakt wordt door de software of online wallet. Een bitcoin ontvangstadres is een reeks van 27-34 cijfers en letters en kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: 15UEUU8yh3om3czFMKLvoHhoYaamcZUN6T. 
In deze afbeelding kan je zien waar je het ontvangstadres kan vinden in de bitcoin-qt software. Hier zie je een afbeelding van het ontvangstadres in de Mywallet online wallet. Als je het ontvangstadres hebt doorgegeven kan iedereen bitcoins naar je sturen. Je kan zelf zoveel bitcoin ontvangstadressen aanmaken als je maar wilt.

Stap 3 - Bitcoins bemachtigen.
Als je ze niet opgestuurd krijgt zal je de Bitcoins zelf moeten bemachtigen. De snelste manier is ze om ze met Ideal te kopen bij een tussenpersoon. Zie voor alle tussen personen de links sectie onder "Bitcoins kopen/verkopen".
Een moeilijkere maar iets goedkopere manier is om ze te kopen via een Bitcoin exchange. Zie voor meer exchanges ook onze links sectie onder "Bitcoin exchanges". Voor meer uitleg over het kopen en verkpen van Bitcoins kan je ook het artikel "Hoe kan je Bitcoins kopen & verkopen" lezen.

Bitcoins in je bezit krijgen kan je ook doen op de volgende manieren: 
- Bitcoins minen. (zie hiervoor ook: kan je zelf bitcoins maken?)
- Een mail sturen naar gratisbitcoins@bitcoinspot.nl (klik hier voor de instructies)
- Bezoek sites waar je gratis bitcoins kan verdienen zoals bijvoorbeeld coinworker.com. Kijk hier voor meer sites waar ze gratis bitcoins weggeven.
- Kijk of er bitcoin-handelaars bij jou in de buurt zijn op tradebitcoin.com of localbitcoins.com

Stap 4 - Bitcoins Uitgeven.
Als je eenmaal Bitcoins hebt kan je ze uiteraard gaan uitgeven. Je kan je Bitcoins versturen vanuit je software of online wallet. Het enige wat je nodig hebt is het bitcoin ontvangst-adres van de ontvanger. Internationaal kan je al op veel plekken met bitcoins betalen, in Nederland beginnen ook steeds meer sites Bitcoins te accepteren, kijk hier om te zien waar je onder andere met Bitcoins kan betalen.

Wil je meer weten? kijk dan eens of je het antwoord kan vinden in de veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? stuur dan een mail naar webmaster@bitcoinspot.nl