10 redenen waarom bitcoin beter is dan paypal

on .

10 redenen waarom Bitcoin beter is dan Paypal  

Zoals elke technologie ,die ooit vernieuwend en veelbelovend was, komt Paypal de laatste tijd steeds meer onder vuur te liggen. Paypal's gecentraliseerde model van het afhandelen van transacties is om te beginnen een beetje achterhaald vergeleken met Bitcoin. Ook zijn de horrorverhalen over paypal geen nieuwe verschijning meer er is zelfs een website opgericht waar men ervaringen over paypal kan delen.

Verhalen over de hoge tarieven, teruggedraaide transacties en geblokkeerde accounts helpen ook niet echt om de reputatie van Paypal te verbeteren. Paypal heeft zelf laatst laten vallen dat ze erover denken om Bitcoin te integreren. Maar loopt paypal misschien niet achter de feiten aan en worden ze ingehaald door de realiteit van de cryptocurrency-revolutie?

Laten we wel eerlijk zijn, de infrastructuur rondom bitcoin is nog niet toe aan mainstream adoptie zoals problemen met exchanges en wallet-providers hebben laten zien maar hoe doet bitcoin het in vergelijking met Paypal? Laten we eens gaan kijken waarom wij denken dat bitcoin de voorkeur heeft boven paypal.

10. Lagere tarieven

Dit is een van de meest gebruikte argumenten door de voorstanders van Bitcoin. Het is bekend dat Paypal soms tarieven hanteert van wel 3% per transactie, vergeleken met Bitcoin is dit op zijn minst prijzig te noemen.

Een mooi voorbeeld is deze onderstaande Ebay gebruiker die een 60-tal producten had verkocht voor 1 dollar per stuk. Over het totaalbedrag van 60,5 Dollar rekende paypal een tarief van maar liefst 17,5 dollar. Was Bitcoin gebruikt geweest dan had deze fee aanzienlijk lager uitgekomen, rond de 0,25 Dollar.

9. Community

Je kan Bitcoin zien als de grootste app op het Bitcoin netwerk. Dit betekent dat de infrastructuur, protocol en apps altijd uitgebreid en aangepast kunnen worden om te voldoen aan de behoeftes van de gebruikers. Het Bitcoin netwerk is een speeltuin voor innovatie en momenteel werken er duizenden programmeurs aan Bitcoin en gerelateerde Bitcoin applicaties, sommige betaald maar velen ook vrijwillig.

Paypal heeft uiteraard ook een groot aantal programmeurs in dienst maar zal niet kunnen opboksen tegen alle vrijwilligers en enthousiastelingen die momenteel met Bitcoin bezig zijn. En zeg nou zelf heb jij wel eens een spontaan georganiseerde Paypal meetup gezien?

8. Vrijwillig & onafhankelijk

Als je gebruik maakt van Paypal dan zit je automatisch vast aan de sterk gereguleerde "Fiat" munteenheden zoals de Dollar en de Euro, welke in waarde zullen blijven dalen. Iemand uit Argentinie bijvoorbeeld kan je heel goed vertellen wat een sterk gereguleerde munteenheid kan betekenen voor de bewoners van een land en hoe mensen altijd zullen blijven proberen om iets te vinden dat wel waardevast is.

Bitcoin echter is een vrijwillige munteenheid waar je zonder voorwaarden aan mee kan doen en waar je op elk moment ook weer mee kan stoppen. Je kan ook overstappen naar een andere cryptocurrency zoals bijvoorbeeld litecoin. En ben je ontevreden met de bestaande cyptocurrencies? dan maak je gewoon je eigen munt, de mogelijkheden zijn eindeloos.

De voordelen van een regerings-onafhankelijke niet gereguleerde munt zijn niet te onderschatten, bijvoorbeeld als je in een land leeft met een restrictief regime. Denk eens aan Argentinie waar zogenaamde capital controls het de burgers onmogelijk maken om hun geld om te zetten in andere munteenheden waardoor ze vast zitten aan waardeloos wordend staatspapier. Bitcoin echter is grenzeloos en niet gevoelig voor regulering van regeringen, je kan dus gewoon iedereen blijven betalen of je Bitcoins overmaken aan iemand in het buitenland.

Een regering kan ook niet je Bitcoins in beslag nemen om welke reden dan ook en daarnaast heb je ook de mogelijkheid om je Bitcoins op vele verschillende manieren op te slaan en te backuppen.

7. Werkelijk globaal

Paypal is niet beschikbaar in elk land zoals bijvoorbeeld Iran, Haiti en Noord Korea. Als blogger in deze landen heb je dus niet de mogelijkheid om bijvoorbeeld je hosting of vpn-dienst te betalen via Paypal. Bitcoin daarentegen is de enige echte globale munteenheid omdat het geen rekening houdt met grenzen zoals het internet dat ook niet doet. Kortom: je kan toegang tot Bitcoin op een lokaal nivo wel beperken maar het niet uitschakelen tenzij je het hele internet uitschakelt.

6. Minder Frictie

Met Bitcoin maakt het niet uit of je 1 cent of 1 miljoen overmaakt, de transactiekosten zijn hetzelfde. Momenteel is dat 0,00001 bitcoin, ongeveer 0.0003 Euro. En aangezien het je eigen geld is, is het ook logisch dat je zelf kan bepalen hoeveel je stuurt, wanneer en hoe. Bij Paypal bijvoorbeeld is dat niet het geval, daar kan je tot 10000 dollar per keer versturen en ook niet naar iedereen.

Paypal heeft echter wel een "vrienden en familie" optie waarbij Paypal gebruikers zonder transactiekosten geld kunnen versturen. Nadeel is echter dat het alleen voor Amerikaanse gebruikers geldt en niet gebruikt kan worden door bedrijven. Meer informatie over de tarievenstructuur van Paypal kan je hier vinden https://www.paypal.com/webapps/mpp/paypal-fees

5. Decentraal en onafhankelijk

De decentrale opzet van Bitcoin betekent dat er geen centrale instantie is die het netwerk in de gaten houdt en controleert. Deze structuur zorgt voor een hoge mate van veiligheid doordat er geen centraal punt is dat aangevallen kan worden. Een denial of service aanval bijvoorbeeld kan wel tegen bijvoorbeeld 1 exchange uitgevoerd worden maar het verdere netwerk heeft daar geen last van.

Een van de grootste problemen die Paypal gebruikers ondervinden is dat hun rekeningen geblokkeerd worden. In een decentraal netwerk als Bitcoin kan dit niet gebeuren omdat er geen centrale instantie of Bitcoin directeur is die daar opdracht toe kan geven. Ook is het bekend dat Paypal soms transacties naar sommige partijen blokkeert als je niet je account geverifieerd hebt via het opgeven van bank of creditcard-gegevens.

Het grote probleem van een centrale instantie werd ook pijnlijk duidelijk ten tijde van het wilikeaks schandaal enkele jaren geleden. Grote instanties zoals Mastercard en Visa wilden toen geen zaken meer doen met wikileaks, ook al hadden regeringen er volgens eigen zeggen niet om gevraagd. Toch besloten deze instanties geen zaken meer te doen met wikileaks. Een Instantie zoals Wikileaks werd dus feitelijk op niet democratische wijze afgesloten van het internationale betalingsverkeer. Centrale instanties vormen dus blijkbaar een gevaar voor de vrijheid van meningsuiting. Wikileaks is naar aanleiding van deze gebeurtenissen Bitcoin gaan accepteren en heeft op die manier toch hun activiteiten kunnen voortzetten.

4. Veelzijdig

Om Paypal te kunnen gebruiken moet je perse online zijn en heb je een creditcard of bankrekening nodig. Bitcoins echter kunnen offline verstuurd worden via bijvoorbeeld email of zelfs via SMS met een normale gsm. Dit feit kan een allesbepalende factor zijn in ontwikkelende landen waar sommige technologische ontwikkelingen simpelweg gepasseerd worden. In vele landen in Afrika bijvoorbeeld zijn ze direct begonnen met mobiel bellen en hebben ze landlijnen compleet overgeslagen.

3. Privacy

Hoewel Bitcoin niet geheel anoniem is biedt het gebruikers wel een zekere mate van pseudo-anonimiteit. Bitcoin kan je in principe zo anoniem maken als je dat zelf wilt, het anonimiseren van Bitcoin transacties zal waarschijnlijk met verloop van tijd steeds makkelijker worden.

Bij Paypal echter is het onmogelijk om maar een zekere mate van anonimiteit te bereiken aangezien je bijna altijd gekoppeld bent aan een bankrekening of creditcard. Als een Chinese gebruiker bijvoorbeeld dollars wil overschrijven van zijn Paypal account naar zijn bankrekening dan moet hij een uitgebreid aantal vragen invullen over waar het geld vandaan komt en waarvoor het gebruikt gaat worden.

2. Geen chargebacks

Bitcoin transacties kunnen niet worden teruggedraaid, de zogenaamde "chargeback". Deze chargebacks zorgen voor veel problemen bij bedrijven die het slachtoffer worden van zwendelpraktijken. Deze mensen doen bijvoorbeeld alsof ze goederen niet gekregen hebben en laten dan de transactie terugdraaien door Paypal.

1. Vrijheid

Het belangrijkste punt van Bitcoin is waarschijnlijk toch wel de vrijheid die het mogelijk maakt. Bitcoin is een neutraal platform en verlaagt de barrieres voor iedereen om deel te nemen aan het globale betalingsverkeer. Er zijn op deze aarde waarschijnlijk iets van 4 Miljard mensen die geen bankrekening of crditcard hebben en daarmee geen gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld Paypal. Bitcoin heeft de potentie om al deze mensen te laten betalen op het internet en daarmee een echte globale markt te creeeren.

Een mandenvlechter in India kan met Bitcoin via internet in een paar minuten betalingen ontvangen van over de hele wereld zonder hoge kosten, beperkingen of regels. De potentiele hoeveelheid mensen die echt deel kunnen gaan nemen aan de globale economie is bijna niet voor te stellen.

Bitcoin maakt het voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om een egalitaire globale economie te bewerkstelligen. Maar hoe we deze fantastische technologie uiteindelijk gaan inzetten, hangt af van ons. De gebruikers.

Bron: http://www.ahametals.com/10-reasons-bitcoin-better-paypal/
Vertaald en aangevuld door Roland de Goeij

Comments   

# Guest 2014-09-06 10:04
Dat mensen nog in deze bitcoin flauwekul geloven... :-*

Wakker worden!!!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-09-06 16:59
https://www.youtube.com/watch?v=XQqZ9b0S0BY
mensen die het flawekul noemen ;)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-09-05 13:14
En dan moet je het dus geen geld laten worden zoals het zotte initaitief https://bitcoinisgeld.org/ ga gewoon offshore , want wie bepaald de regels?
de markt of de banken?????
Ik raad iedereen bij jullie eens the tax free tour te kijken.....
https://www.youtube.com/watch?v=d4o13isDdfY
en je eens te verdiepen in het verkrijgen van een offshore bankvergunning. ... http://www.aspenassurance.com/offshore-banking-licenses
en http://www.aspenassurance.com/bitcoin-facilities
offshore staat boven de nederlandse wet , en daar is een reden voor , verdiep je in het systeem en begrijp waarom dat zo is.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-09-05 12:58
Jongens als een wert ni :-) et uitvoerbaar dan heeft ie geen zin , dat schijnen de bitonic jongens niet te begrijpen!
je kan zaken afdwingen , door de onuitvoerbaarhe id van wetten door internationale dynamiek!!! , en bitcoinc koop een BANKVERGUNNING OFFSHORE!!!! dan heb je geen problemen ............... .... een NL exchange gaan het nooit redden tegen BTC-E!!!!!!
waarom https://www.youtube.com/watch?v=oDaP7x7SIWg geen commentaar kan zetten is wel heel erg vreemd!!!!!!!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh