22 redenen waarom bitcoin wél waardevol is

on .

22 redenen waarom bitcoin wel waardevol is  
De anti-bitcoin argumenten, ze komen je vast bekend voor: "Het is een internethype". "Het waait wel weer over". "Het is niet meer dan dom speculeren". "Het heeft geen onderliggende waarde". Veel sterkere argumenten heeft de gemiddelde bitcoin-tegenstander helaas meestal niet. De vaste bezoekers van deze site weten waarschijnlijk wel beter en voorstanders hebben veel méér argumenten in handen. Daarom, voor de volgende discussie: tweeëntwintig redenen waarom bitcoin wél waardevol is.

1. Overstijgend en onafhankelijk.

Het systeem overstijgt naties, politiek, geloof, cultuur en regelgeving. Hoewel sommige mensen er stellig van overtuigd zijn dat overheden altijd het beste voor hebben met hun ingezetenen, is het verstandig om te kijken dat het mes altijd aan twee kanten snijdt. In veel landen zijn softdrugs verboden, in Nederland mag je marihuana 'gewoon' kopen. In sommige landen is het verboden de bijbel te hebben, andere landen stellen het bezit van het boek bijna verplicht... Met andere woorden: religie, bijgeloof, dogma's en de douane verbieden (of 'bepalen' op zijn minst) de handel in bepaalde goederen in bepaalde landen en/of regio's. Omdat zowel de grenzen van die gebieden als de regels met de tijd altijd veranderen, kun je deze regels makkelijk beschouwen als enigszins kunstmatig en willekeurig. Bitcoin trekt zich weinig aan van dergelijke regelgeving. Het bestaat gewoon, punt.

2. Geen vertrouwen nodig.

Het vereist geen vertrouwen. Er bestaan geen valse bitcoins. Er bestaat geen instantie die bijhoudt wie ze in bezit heeft. Alle informatie omtrent bitcoin is publiek bezit. Iedere andere munteenheid vraagt een groot vertrouwen van de gebruiker in overheden en centrale banken, die het geld uitgeven en beheren. Met bitcoin kun je wereldwijde betalingen doen, zonder je vertrouwen in wie dan ook te stellen. Probeer dat maar eens te beweren over creditcardmaatschappijen of andere (internationale) betaalservices. Toegegeven: de volaliteit en het langetermijn vertrouwen in bitcoin moeten nog bestendigd worden, maar als het aankomt op het doen van transacties bestaat er geen systeem dat minder vertrouwen nodig heeft. Er komt namelijk niemand tussen zender en ontvanger. Je hebt van niemand toestemming nodig.

3. Bankieren voor iedereen.

Het geeft de allerarmsten de mogelijkheid te bankieren. Denk je dat er op het platteland van een ontwikkelingsland in ieder dorp een bank staat? Natuurlijk niet. Mensen die leven in zulke samenlevingen hebben dus feitelijk geen toegang tot banksystemen. Als ze wél toegang hebben tot internet, kunnen ze door middel van bitcoin tóch (internationale) betalingen doen, aan elkaar, maar ook aan leveranciers van goederen en diensten. Op die manier kunnen ze dus bedrijven starten en zichzelf uit de armoede trekken.

4. Geen beperkingen.

Het kan uitgeven worden zonder bankrekening, identificatie of toestemming van derden. Toegegeven: dat kan met bepaalde prepaid creditcards ook, maar wie gebruikt die nou? En bovendien, dergelijke kaarten worden alleen maar geaccepteerd in bepaald landen. Bitcoins kun je wereldwijd via internet gebruiken. Sterker nog: naarmate bitcoin op meer locaties gebruikt wordt, wordt het beveiligingssysteem sterker. Technisch gesproken is de enige beperking aan een bitcoin-betaling het simpele gegeven of een verkoper bitcoins accepteert of niet. Gelukkig zal dat aantal alleen maar toenemen naarmate er meer kopers zijn die wensen te betalen met de virtuele munt.

5. Volledige transparantie.

Het kan volledig transparant zijn. Omdat wallet ID's openbaar kunnen zijn, kunnen de geldstromen naar andere wallets openbaar zijn. Dat kan geen enkele andere valuta. Deze eigenschap maakt volledige bedrijfstakken die gebaseerd zijn op het feit dat je geld kunt verstoppen, verduisteren, wegsluizen etc. overbodig.

6. Multi-signature transacties.

Het kan meerdere handtekeningen nodig hebben. Je kunt je wallet zo instellen dat er meerdere verificaties (of: digitale handtekeningen) nodig zijn om een betaling te doen. Dat maakt het voor hackers en andere dieven moeilijk om aan je geld te komen. Probeer dat maar eens te doen met je spaargeld: dat lukt natuurlijk niet. De mogelijkheid van meerdere handtekeningen is een intrinsiek stukje bitcoin-technologie.

7. Permanente transactie historie.

Het slaat onherroepelijke gegevens van transacties op. In de blockchain staan absolute gegevens over betaalgegevens. Het bewijs van eigendom en aankoop kunnen dus ten alle tijden bewezen worden via dit systeem, wederom zonder tussenkomst van een derde partij. De blockchain kan beschouwd worden als een uiterst betrouwbaar grootboek, dat nooit gewijzigd kan worden als transacties eenmaal geverifieerd zijn. En naarmate het netwerk groeit, wordt de betrouwbaarheid en beveiliging van de chain alleen maar groter.

8. Minder identiteits-fraude.

Het zorgt ervoor dat je identiteit niet gestolen kan worden. Bitcoin is van niemand. Wanneer je er mee betaalt, doe je niet de belofte van het doen van een betaling (zoals dat bij bijvoorbeeld betalen met je pinpas wel is), maar betaal je op het moment dat je toezegt. Dit geeft bitcoin de potentie om het aantal frauduleuze betalingen terug te dringen. Een verkoper hoeft nooit te informeren naar je bankgegevens, waardoor je identiteit en je persoonlijke informatie beter beschermd zijn.

9. Grenzeloze transacties.

Het kan gebruikt worden over grenzen heen. Bitcoin staat los van overheidscontroles. Overheden hebben er een handje van hun burgers te 'gijzelen' als het gaat om geld. In een land is maar één wettig betaalmiddel en daar moet je het mee doen. Dit gegeven wordt vooral belangrijk wanneer een land ten prooi valt aan hyperinflatie of een bankencrisis. Hoe handig was bitcoin geweest toen de banken op Cyprus vorig jaar massaal hun deuren sloten en de Cyprioten geen betalingen konden doen? Juist!

10. geld in de cloud.

Bitcoin kan je zien als "geld in de cloud", als je internettoegang hebt, kun je er mee betalen. Bitcoin is niet tastbaar en bestaat alleen virtueel. Dat maakt dat het overal ter wereld oproepbaar is, zolang je de 'sleutel' maar hebt. Die sleutel, de toegangscode tot je wallet kun je bewaren door hem simpelweg op papier te zetten, maar ook door hem door middel van ingewikkelde technische encryptie digitaal te versleutelen.

11. Onafhankelijk van instituties.

Het werkt onafhankelijk van banken, regelgeving en andere restricties. Ach ja, in Nederland is het zo erg nog niet met ons banksysteem. Over het algemeen verlopen transacties eerlijk en min of meer doorzichtig. Maar voor landen met veel corruptie kunnen bitcoin-betalingen een uitkomst zijn. Als er op een goed moment maar genoeg –laat zeggen- Indiërs zijn die het gehad hebben met hun corrupte banksysteem, kan bitcoin het in theorie overnemen van de Roepie als algemeen geaccepteerd betaalmiddel.

12. Transparantie van geldstromen.

Het kan gebruikt worden als middel tegen corruptie. Voortbouwend op punt elf: zodra burgers zich gaan verenigen en eisen dat hun overheid transparanter gaat zijn, kan bitcoin gebruikt worden om inzicht te krijgen in de geldstromen. Nu is het omgekeerd: de overheid heeft wel inzicht in de geldstromen van de burger, maar andersom niet. En aangezien maar liefst 86 procent van de wereld te maken heeft met een corrupte overheid, is dit scenario bepaald niet ondenkbaar.

13. Afsluiten van contracten.

Het kan gebruikt worden om contracten te beslechten. Omdat bitcoin-transacties geverifieerd worden door een onafhankelijk netwerk, kan bitcoin gebruikt worden om eigendom vast te leggen zonder tussenkomst van andere partijen zoals een notaris. Immers: de eigenaar van de private key van een wallet is per definitie de eigenaar van de Bitcoins die daarop staan. Contracten over eigendommen kunnen dus worden vastgelegd door middel van het bitcoin.

14. Geen minimumleeftijd.

Het kan gebruikt worden zonder minimumleeftijd. Een bank- of creditcard-rekening kun je meestal pas openen als je een bepaalde leeftijd hebt. Dat geldt niet voor het hebben van een bitcoin-wallet. En dat is waardevol, want ook mensen die nog geen achttien jaar zijn willen wel eens zelfstandig betalingen doen...

15. Slecht te traceren.

Het is moeilijker in te zetten als bewaking. Je denkt er misschien niet zo snel aan, maar in feite worden we bewaakt door ons geld. Ga maar na: zodra je een betaling doet met je pinpas ben je traceerbaar. Voor mensen die –om wat voor reden dan ook- proberen te verdwijnen kan dit vaak een grote belemmering. Bitcoin-betalingen zijn niet terug te leiden naar een locatie en kunnen dus moeilijker gebruikt worden als bewaking.

16. Makkelijk te vervoeren.

Bitcoin neemt geen ruimte in. Als je bitcoin zou zien als een envelop die volgepropt kan worden met Euro's of Dollars om ze veilig te vervoeren, dan zou alleen de maat van de envelop een beperkende factor zijn voor de hoeveelheid geld die je zou kunnen vervoeren. Het mooie is, dat de maat van die 'bitcoin-envelop' oneindig is. Waar geld en andere waardepapieren altijd ruimte innemen in de echte wereld –en dus beveiligd moeten worden door kluizen- neemt bitcoin alleen virtuele ruimte in.

17. Basis voor een nieuw systeem?

Het kan de basis vormen voor een nieuw ecosysteem. Sinds goud waarde heeft, worden er hele ecosystemen gebouwd op dat gegeven. Denk bijvoorbeeld aan de goudkoorts die heerste in de VS in de tweede helft van de 19e eeuw. Dat systeem viel ineen toen de aanvoer van goud droog kwam te liggen. Op dit moment worden er soortgelijke ecosystemen gebouwd op de bitcoin. En van de bitcoin weten we bovendien precies wanneer de aanvoer van nieuwe 'munten' stopt, in tegenstelling tot gouddelving.

18. Bedreiging voor bestaande monopolies.

Het kan eeuwenoude monopolies om zeep helpen. Wereldwijd heeft een handjevol extreem rijke bedrijven en families het grootste deel van het geld in handen. Zij bepalen voor een goed deel dan ook eeuwenoude monopolies. Bitcoin zou dit paradigma volledig kunnen veranderen. Deze monopolisten zullen dan ook proberen 'het nieuwe geld' tegen te houden, maar als de meerderheid van de mensen bepaald dat het tijd voor bitcoin is, zal die wens om alles bij het oude te houden niet langer te handhaven zijn. Welke andere monetaire eenheid dreigde de regels van de financiële wereld ooit eerder te herschrijven vanaf de basis?

19. Democratisering van geld.

Het democratiseert het geld. Uit een schokkend bericht van een klokkenluider van de Wereldbank blijkt dat alle bancaire infrastructuur over de hele wereld kan worden teruggevoerd naar twaalf mensen die de beslissingen nemen. Bitcoin is consensus gedreven en heeft openbare registers: de democratisering van het geld ligt binnen handbereik.

20. Programmeerbaar geld.

Het is programmeerbaar. Er wordt door programmeurs gewerkt aan lagen die je aan je Bitcoins kunt toevoegen die er voor moeten zorgen dat die Bitcoins alleen uit te geven zijn aan vooraf bepaalde zaken. Daarmee zou je er in de toekomst zeker van kunnen zijn dat je studerende kind de Bitcoins die je hem geeft niet uitgeeft aan bier, maar aan boeken, om maar een voorbeeld te noemen. Het bitcoin-protocol is zó gemaakt dat iedereen die dat wil dit soort (optionele) toevoegingen en toepassingen mag maken.

21. Minder fraude.

Het is ongelofelijk moeilijk te stelen. Dieven zullen in de toekomst met de handen in het haar zitten, want de bitcoin is bijna niet te stelen. Een bitcoin-wallet is namelijk alleen toegankelijk als je de toegangscode hebt. Als het aan bitcoin ligt, zijn tasjesdieven en creditcardboeven binnenkort verleden tijd.

22. Economische vrijheid.

Het representeert economische vrijheid. Om alle hierboven genoemde redenen zou je bitcoin met gemakt de munteenheid van de vrijheid kunnen noemen. Dictators, totalitaire overheden en centrale banken zullen het haten, omdat het hun machtspositie op het geld en dus op de bewegingsvrijheid van mensen verminderd. In de toekomst zullen mensen hun eigen bank zijn.

Dit artikel is gebaseerd op een artikel in Bitcoinmagazine geschreven door Mark Rees:
http://bitcoinmagazine.com/12846/you-say-bitcoin-has-no-intrinsic-value-twenty-two-reasons-to-think-again/

Gepost door Robert Reinder Nederhoed van bitmymoney.com


Comments   

# Guest 2014-06-13 13:21
Super! Toch enkele vragen:
- Wat met leningen?
- Hoe kunnen belastingen op waardetoevoegin g geheven worden?
- Wat met punt 20, dit gegeven spreekt toch alle andere punten tegen?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-06-07 02:09
In lange tijd niet zo'n prachtig artikel gelezen! Schitterend 8)
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh