Mitt romney afgeperst met bitcoins

on .

afpersen
We wisten al langer dat je met bitcoins alles kan doen wat je met normaal geld ook kan, betalen, sparen, beleggen en helaas sinds vandaag dus ook afpersen. Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney heeft namelijk van een onbekende afperser de keuze gekregen: of voor 28 september 1 miljoen aan bitcoins storten op een bitcoin-adres of de afperser maakt de belastingaangiftes van voor 2010 van meneer romney en zijn vrouw openbaar.


Je zou denken, "nou-en" maar de controverse over de belastingaangifte van meneer romney is in de verenigde staten al een poos een hot-item. Hij zou namelijk grote hoeveelheden geld hebben weggesluisd naar overzeese rekeningen, iets wat een presidentskandidaat eigenlijk niet kan maken in de ogen van de gemiddelde amerikaan.

Maar wacht, daarmee is de kous nog niet af: de afperser gaf namelijk nog een derde keuze. Iedereen die graag wel de belastingaangifte van meneer romney openbaar wil zien kan ook bitcoins storten op een ander bitcoin-adres, en als er voor 28 oktober 1 miljoen aan bitcoins op een deze andere rekening staat, worden de documenten alsnog vrijgegeven. Het zou zomaar een streek van de joker kunnen zijn in een van de ontelbare batman films. En om de zaak nog iets ingewikkelder te maken heeft de afperser (volgens eigen zeggen) de bestanden in kwestie versleuteld afgeleverd bij alle grote nieuwszenders in amerika. Het enige wat de afperser hoeft te doen is de encryptiesleutels openbaar te maken zodat de belastingaangifte gelezen kan worden. Dat wil zeggen: als de bestanden wel echt zijn, want de kans is uiteraard ook aanwezig dat de schurk in kwestie een flink potje blufpoker aan het spelen is. De Accountant van dhr Romney, PriceWaterhouseCoopers, gaf vandaag al een statement uit dat er niets ontvreemd is uit hun kantoor in Franklin en dat zou impliceren dat de bestanden verstuurd door de afperser dus nep zijn.

De afperser in kwestie gaf zijn eisen door via de site pastebin.com, waar hij ook de twee adressen vermeldt waar de publicatie mee voorkomen en mee in gang gezet kan worden. De adressen zijn uiteraard te bekijken in de blockchain, (adres voor voorkomen publiceren) (adres voor in gang zetten publiceren) Tot nu toe heeft het tweede adres iets meer fondsen, maar of het ook daadwerkelijk de 1 miljoen aan dollars zal halen is uiteraard maar de vraag.

Deze hele zaak, vermakelijk en tegelijk schandalig als deze is, laat de meer sinistere kant zien van een (bijna) anonieme vorm van betalen, zoals bitcoin. Een van de positieve kanten is dat niemand de baas is over bitcoin en dat partijen die anders uitgesloten zouden zijn van betalingsverkeer (zoals bijvoorbeeld wikileaks) toch giften kunnen ontvangen. De negatieve kant is duidelijk te zien in dit voorval, bitcoins kunnen bij uitstek goed gebruikt worden geld te ontvangen bij bijvoorbeeld afpersing of kidnapping, aangezien het geld niet naar een bank-rekening gestort hoeft te worden of fysiek opgehaald. Afgezien van het feit dat deze zaak, nep of niet, een hoop publiciteit voor bitcoin brengt is het maar de vraag of het ook publiciteit is die je graag wil hebben. Op de forums zitten velen de vingers al af te likken bij het feit dat de bitcoin-koers door deze publiciteit misschien weer gaat stijgen maar wat ons betreft schieten we onszelf in de voet met dit soort publiciteit. Wat we nodig hebben is meer positief nieuws over bitcoin (en dat is er genoeg), maar vertel dat maar aan de heren journalisten.

Goed nieuws verkoopt niet.
 

Add comment


Security code
Refresh