Bitcoin-central, de eerste bitcoin bank?

on .

wallet  
Gisteren was een grote dag in de nog korte geschiedenis van bitcoin, bitcoin-central kondigde namelijk aan dat ze de eerste bitcoin-exchange zijn die mag gaan opereren als een bank. Dit meldde Paymium CTO David Francois op het bitcointalk-forum. Bitcoin-central, een bitcoin-exchange gerund door Paymium, geeft aan dat ze een partnership is aangegaan met Aqoba en Credit mutuel waardoor ze voortaan bepaalde bankzaken zullen mogen uitvoeren. Dit betekent in de praktijk onder andere dat bitcoin-central gebruik zal kunnen maken van bepaalde beschermingen waar andere betalings-providers in europa ook gebruik van kunnen maken, zoals Verzekering op accounts tot 100.000 Euro. David Francois vult wel aan dat de valuta, door hen bewaard, verzekerd zal zijn maar de bitcoins niet, hoe dat dus precies in de praktijk zal gaan werken is ons nog onduidelijk.

Voor de goede orde dus, bitcoin-central wordt door deze deal geen bank, maar ze zullen voor een groot gedeelte kunnen gaan opereren als een bank. Als we het goed begrepen hebben gaan ze opereren als een PSP een zogenaamde payment service provider. Paypal bijvoorbeeld is ook een Payment service provider. Ze zullen dus het betalen met bitcoins faciliteren en fondsen van hun klanten opslaan maar hebben niet de mogelijkheid om de fondsen van hun klanten weer uit te lenen of te beleggen. De discussie over wat ze nu wel of niet gaan doen is niet 123 over lijkt het, voor meer info hierover is het een goed idee om de thread op het forum nog eens goed door te lezen.

Waar het in ieder geval op neer lijkt te komen is dat de mogelijkheid wordt geboden om een bitcoin account aan te maken die zich net gedraagt als een normale bankrekening. De bitcoins zullen bijvoorbeeld bewaard worden bij Credit Mutuel onder de naam van de rekeninghouder in plaats van onder een anonieme bitcoin-wallet. Ook krijgt elk account zijn eigen IBAN nummer en zullen fondsen opgenomen en gestort kunnen worden als bitcoin of euro's.
Bitcoin-central lijkt hiermee de concurrentie een stap voor te zijn. Werd er namelijk al bijna een jaar gesproken over een bitcoin-creditcard, bitcoin-central maakt het nu mogelijk om diensten te verrichten voor bitcoins en deze weer dan uit te geven in de vorm van euro's en andersom. Binnenkort kan dit dus ook in de vorm van een debitcard.

Dit is in de eerste plaats waarschijnlijk goed nieuws voor de acceptatie van bitcoins door het grotere publiek. Door de steun en garanties van een grote europese bank zal de drempel lager worden voor bedrijven om bitcoins te accepteren en de rekening-garanties zullen het voor consumenten veiliger maken om bitcoins te bezitten en te gebruiken. Vanuit het standpunt van de originele bitcoin gedachte gezien is deze stap misschien een bedenkelijke. De bitcoins worden straks bewaard onder naam en toenaam en het betalingsverkeer in bitcoins zal nu waarschijnlijk onderworpen kunnen worden aan belastingen en reguleringen. Deze twee zaken lijken loodrecht te staan op het idee van een gedecentraliseerde anonieme valuta met te verwaarlozen transactiekosten.

Hoe het ook zij, nu bitcoin-central eenmaal deze weg ingeslagen is zullen waarschijnlijk andere bitcoin-exchanges spoedig volgen.

Add comment


Security code
Refresh