Brainwallets voor beginners #1

on .

brainwallet

Misschien heb je wel eens gehoord van de term Brainwallet. Heel in het kort komt het er bij een brainwallet op neer dat je bitcoins bewaard worden in je hoofd zodat ze niet gestolen kunnen worden. Nou om precies te zijn bewaar je de private-key, (behorende bij je bitcoins), in je hoofd. Simpel toch? nou niet perse, en daarom zal ik het eerst zo goed mogelijk proberen uit te leggen en daarna (in een volgend artikel) laten zien hoe je zelf in de praktijk met een brainwallet aan de slag kan.Om te beginnen met de uitleg kunnen we het beste eerst helemaal terug naar de basis, naar de blockchain. Zoals je misschien al weet worden alle bitcoins en alle bitcoin-transacties opgeslagen in de blockchain. De blockchain is in feite een digitaal kasboek, een database, die opgeslagen is op alle tienduizenden computers over de hele wereld van bitcoin-gebruikers die de bitcoin-software draaien. In de blockchain bevinden zich weer de bitcoins en deze zijn gekoppeld aan een public-key die alleen ontsleuteld kan worden met de bijbehorende private-key. Deze public-key is een reeks van cijfers en letters en is dus de daadwerkelijke plek waar bitcoins opgeslagen worden. Van elke public-key wordt een  bitcoin-adres afgeleid, dit bitcoin-adres maakt het mogelijk om bitcoins naar de public-key te sturen. De bitcoin-adressen zijn in te zien door iedereen, maar je hebt de bijbehorende unieke private-key nodig om bitcoins te kunnen versturen. Zonder private-key geen toegang tot je bitcoins, raak je de private-key kwijt dan kan je ook nooit meer bij je bitcoins.

Maar ik hoor je denken, bitcoins worden toch bewaard in een bitcoin-wallet? Voor het gemak zou je dat zo kunnen stellen maar in principe zitten er in een wallet alleen private-keys. In het kort: we hebben dus bitcoins, deze zitten gekoppeld aan een public-key in de blockchain en met de private key krijg je toegang tot de bitcoins. Private-keys op hun beurt worden buiten de blockchain bewaard in een wallet.

Om het wat begrijpelijker te maken zou je het zo kunnen zien: De blockchain is een soort van online stationshal met ontelbaar veel geldkluisjes (public-keys). en in deze kluisjes kan geld (bitcoins) zitten. Alle kluisjes hebben een nummer (bitcoin-adres), ze zijn doorzichtig, hebben een sleuf aan de voorkant zodat iedereen er geld in kan doen, en een slot (public key) wat alleen open gaat met 1 unieke sleutel (private-key). Iedereen kan op aanvraag zoveel kluisjes aanmaken als hij maar wil en elk kluisje krijgt eenmalig 1 sleutel. Op de sleutel staat weer het nummer van je kluisje zodat je deze terug kan vinden. Iedereen kan zien wat er in de kluisjes zit maar zoals gezegd heb je de sleutel nodig om er iets uit te halen. sleutel kwijt? einde verhaal.

Om weer even terug te komen in de realiteit en bij de private-keys: deze worden dus ondergebracht in een Wallet. Wallets worden aangemaakt door het installeren van bitcoin-client software zoals de officiele client of multibit) of door het aanmaken van een account bij een online bitcoin-wallet dienst (zoals blockchain.info of easywallet) Als er een wallet voor je aangemaakt wordt, wordt er op dat moment een in ieder geval 1 private-key en bijbehorende public-key gegenereerd en van die public-key wordt weer een bitcoin-adres afgeleid zodat mensen bitcoins kunnen sturen naar je wallet. Daarna kan je zelf kiezen om meerdere bitcoin-adressen aan te maken (waar dus onder water weer private en public-keys aan vast zitten) Normaal gesproken dus krijg je als gemiddelde bitcoin-gebruiker je private-keys niet te zien, deze worden voor je bewaard door je software of wallet dienst en opgevraagd op het moment dat het nodig is. Je moet er dus maar van uit gaan dat je software of online-wallet zo veilig zijn dat je private-keys veilig zijn. Maar het kan natuurlijk dat je computer overlijdt (waardoor je dus ook je wallet, private-keys en bitcoins kwijt bent) of dat je online wallet dienst wordt gehackt of vertrekt met alle bitcoins (wat we ook al een paar keer meegemaakt hebben) Het zou dus fijn zijn als je zelf de private-keys in beheer houdt zodat de kans kleiner is dat je bitcoins gestolen worden/verdwijnen.

Eindelijk tijd voor de Brainwallet dus. Zoals ik eerder al zei (en hopelijk is dat nu wat duidelijker) komt het er bij een brainwallet op neer dat je de private-key, behorende bij je bitcoins, in je hoofd bewaard zodat je bitcoins niet gestolen kunnen worden. Je zou natuurlijk ook de private-key uit kunnen printen en uit je kluis/oude sok kunnen halen wanneer je bitcoins wilt uitgeven. Mooier is natuurlijk als je alle gegevens in je hoofd hebt zodat niemand er ooit bij kan en dan heb je dus een echte brainwallet, maar zoals gezegd is een private-key nogal lang. Slimmere mensen dan ik zijn dus op het idee gekomen om de private-key af te leiden van iets anders, bijvoorbeeld een wachtwoord. Dat wachtwoord wordt dan gebruikt als input van een cryptografische berekening om te komen tot een private-key. In de praktijk werkt dat zo: we gebruiken de sha256 cryptografische functie en die laten we los op de zin "in bitcoin we trust". Dit leidt tot de private-key: 5KaxefH5NoUbrT45k2eSiaJ2wfwTZ5dacZtPqXMyYTb6dntVy5N en daarvan afgeleid wordt dan weer het bitcoin-adres: 13LCtQRNSAg9Ftkx9EoKnoBKdQJAyaHd16. Je hoeft dus uiteindelijk geen lange private-key meer te onthouden maar alleen het wachtwoord, of zin of telefoonnummer of wat je ook gebruikt om de private-key mee te berekenen. 

We hebben nu dus een mogelijkheid om een private-key (of meerdere) te bewaren in je hoofd en deze kan je inzetten om je bitcoins mee te benaderen. Met andere woorden de sleutel(s) tot je bitcoins kan je nu bewaren in je hoofd!

Voor zover de theorie, in de tweede helft van dit artikel, zal ik laten zien hoe dit in de praktijk eruit ziet.

webmaster at bitcoinspot.nl

Add comment


Security code
Refresh