Waarom stijgt de bitcoin-koers?

on .

Going up!
De koers lijkt de laatse tijd wel niet meer te stoppen, de eurokoers schommelt rond de 14 euro en de dollarkoers ging zojuist over de 20 heen. Dit roept (voor sommigen) waarschijnlijk herinneringen op aan de crash/bubble van juni 2011, toen ging de koers van bitcoins ook razendsnel om hoog tot bijna 30 dollar om daarna hard te crashen. Spijtig voor de mensen uiteraard die toen geld verloren maar voor bitcoin was het waarschijnlijk goed dat toen de zaken ietwat normaliseerden. Na de initiele crash deden meerdere drama's de koers uiteindelijk verder de das om daarna te eindigen rond de 3 dollar.

Na het dieptepunt in 2011 is de koers weer langzaam opgekrabbeld, maar als je een lijn zou trekken door de koers dan is de bubble van 2011 alleen een afwijking op de trend en heeft de koersstijging een geleidelijke groei doorlopen van januari 2011 tot dit moment. Als je het aan mij zou vragen had de koersstijging van 2011 alles te maken met een hype en niets met het feit dat bitcoin daadwerkelijk meer geaccepteerd werd of dat er bepaalde doorbraken waren bereikt qua technologie. Rijst natuurlijk nu de vraag: waarom stijgt de koers de laatste tijd weer zo hard? Ik zal proberen hier een aantal redenen voor aan te wijzen (in willekeurige volgorde):

1. Miners brengen minder bitcoins op de markt.
De beloning voor het minen is in november gehalveerd van 50 naar 25 bitcoins, je zou dus kunnen stellen dat er minder bitcoins op de markt komen terwijl de vraag waarschijnlijk gelijk blijft of hoger wordt, derhalve zou deze vraag en aanbod kwestie een factor kunnen zijn in een stijgende koers.

2. Goed nieuws
In tegenstelling tot 2011 en begin 2012, toen er bijna alleen nieuws was over hacks en diefstallen, is er de laatste tijd veel positief nieuws geweest over bitcoin. Bijvoorbeeld het accepteren van bitcoins door wordpress en bitcoin-central die gedeeltelijk als bank mocht gaan opereren gaven een veel aandacht voor bitcoin, op bitcoinspot alleen al zorgde het voor een explosieve groei in bezoekersaantallen. Ook is er meer positief nieuws over de achtergrond van bitcoin en wordt er door investeerders en mensen uit de goud en zilverscene veel gepraat over bitcoins.

3. Acceptatie van bitcoins blijft groeien.
Naast de meer bekende gevallen, zoals wordpress, blijft het aantal aanbieders en goede doelen op internet die bitcoins accepteren groeien, vooral goksites doen een grote duit in het zakje. Betalingsproviders bitpay en walletbit deden het afgelopen jaar goede zaken en zelfs in nederland zijn er het afgelopen jaar een aantal sites bijgekomen die bitcoins accepteren. (maar het zouden er uiteraard meer mogen wezen)

4. Betere software en websites
De bitcoin infrastructuur wordt volwassen en dat is te merken. Er zijn de laatste tijd weinig hacks meer geweest of meldingen van bitcoin-exchanges die "per ongeluk" hun bitcoins kwijtgeraakt zijn. Ook wordt de software steeds meer betrouwbaar en komt er meer software beschikbaar voor alle softwareplatforms en smartphones. 

5. Bitcoins kopen wordt steeds gemakkelijker
Om bitcoins te kopen hoef je je niet meer in bochten te wringen, kijk alleen al maar naar nederland waar je via btckopen.nl of bitonic.nl eenvoudig bitcoins kan kopen met paypal. Ook komen er meer exchanges beschikbaar en kan je bij diverse banken bitcoins kopen via bijvoorbeeld bitinstant.

6. De stijgende koers zorgt voor een stijgende koers
Klinkt misschien vreemd maar een stijgende koers zorgt vaak ook weer voor een stijgende koers. De stijgende waarde van bitcoin zorgt voor extra publiciteit wat nieuwe bitcoin gebruikers aantrekt en uiteraard ook een hoop mensen die hopen geld te verdienen aan de stijgende koers.

Laten we nu maar hopen dat de mensen die gaan voor bitcoin-winst op de korte termijn nu ook nog lange termijn bitcoin-gebruikers worden. 

Add comment


Security code
Refresh