De Blockchain-fork van 2013

on .

Een bug in de bitcoin software veroorzaakte een storing en koersval
Ik neem maar vast een voorsprong op de geschiedenis en markeer wat er vannacht gebeurd is als "De Blockchain-fork van 2013". Vannacht is er dus een zogenaamde blockchain-fork opgetreden, dat wil zeggen dat de block-chain (waarin alle bitcoins en transacties opgeslagen zitten) is gesplitst (ge-forked) in 2 versies.
In principe wordt er ongeveer om de tien minuten een nieuwe block met transactiegegevens gevormd en dit block wordt toegevoegd aan de blockchain, het centrale kasboek van bitcoin. Normaal gesproken wordt dit block dan geverifieerd door alle miners op het bitcoin-netywerk en als het block aan de eisen voldoet wordt dit block weer gebruikt om de volgende block aan toe te voegen. In dit geval werd het block wel geaccepteerd door de miners die met versie 0.8 werken en niet door de 0.7 versies. Op dit moment ontstond er dus een zogenaamde fork.

Jouke van Bitonic.nl was een van de eerste die een merkwaardigheid in de blockchain opmerkte: "Eigenlijk was het ons monitoring-systeem die het opmerkte. Het was al kwart voor 1 en ik besloot toch maar mijn bed uit te gaan. In het IRC-kanaal van de bitcoin-developers was al een andere gebruiker bezig om een vreemd probleem te achterhalen. Pas een kwartier later kwamen we er met wat developers er achter dat we beide wel heel toevallig het zelfde probleem hadden. Dit was precies om een uur 's nachts. Toen zijn we direct aan andere mensen gaan vragen welke block bij hun als laatste stond geregistreerd en om zes over een werden de woorden voor het eerst geuit dat het om een hardfork ging." In de logs duidelijk te zien dat vanaf toen het vuur werd aangewakkerd. Developers werden wakker gebeld en mensen van de grote markten, miners en handelaren waren binnen een uur allemaal online. De meeste developers stelde voor om voor de 0.7-chain te gaan, omdat dat de minste impact zou hebben. Om kwart voor twee zei de grootste miner dat hij in no-time kon overschakelen naar de 0.7-chain om de op dat moment nog grotere 0.8-chain in te halen. Vanaf toen ging iedereen achter dat idee staan. Voor het eerst in hele lange tijd werd er weer een warning-message over het netwerk gestuurd met de melding dat iedereen moest stoppen om met de 0.8-client te minen. Een paar uur later haalde de 0.7-blockchain de 0.8-blockchain weer in waardoor op het moment alle clients weer op een-en-dezelfde blockchain zit.

Bitcoin miners is dus gevraagd om terug te schakelen naar versie 0.7 en de meeste grote minig pools hebben dat dus ook al gedaan. Bitcoin-exchanges zijn tijdelijk offline. Winkeliers die gebruik maken van versie 0.8 lopen de kans dat bitcoins die uitgegeven zijn na de fork dubbel uitgegeven zijn in de 0.7 fork maar het is niet zeer waarschijnlijk.
Edit: Exchanges zijn allemaal bereikbaar, blijkbaar hebben ze alleen de transacties tijdelijk stilgelegd.

Wat betekent dit voor bitcoin-gebruikers?
 je hoeft niets te doen, de bitcoin-software zal vanzelf weer overschakelen naar de goede blockchain.

Er wordt nu haastig gewerkt aan een versie 0.81 van de client die het probleem met grote blocks gaat oplossen. Zo zie je maar, daarom is de bitcoin software nog in de beta-fase. Positieve kant van het verhaal is dat het probleem zeer snel en voortvarend opgepakt is door de bitcoin-gemeenschap.

zie voor meer info: 
http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1a4ab0
https://bitcointalk.org/index.php?topic=152030.0
http://bitcoinstats.com/irc/bitcoin-dev/logs/2013/03/11
http://bitcoinstats.com/irc/bitcoin-dev/logs/2013/03/12

Add comment


Security code
Refresh