Clearcoin stopt er voorlopig mee

on .

De ontwikkelaar van de bitcoin escrow-site clearcoin (zie verderop in dit artikel voor de uitleg van "escrow") heeft aangegeven dat de site uit de lucht gaat, hij gaat zich in de nabije toekomst meer richten op de techniek achter bitcoin. De lopende transacties zullen allemaal afgehandeld worden maar er kunnen geen nieuwe transacties meer gemaakt worden op de site.
clearcoin

Clearcoin levert een zogenaamde escrow dienst. Dit betekent dat bij een transactie het geld geparkeerd kan worden bij een derde partij die het geld van de betaler pas vrijgeeft aan de ontvanger als de betaler aangeeft het product daadwerkelijk ontvangen te hebben. Aangezien betalingen met bitcoin onomkeerbaar zijn en ook vaak tussen twee partijen die elkaar niet kennen is een escrow service van groot belang om het betalen met bitcoins aantrekkelijk en veilig te maken.

Nu de site zonder eerdere aankondiging offline gaat en er het er nog niet op lijkt dat er binnenkort een waardig alternatief zal zijn, lijkt de bitcoin gemeenschap hier niet adequaat op voorbereid te zijn. Meerdere officiele bitcoin-sites en de officiele bitcoin wiki maken nog melding  van het gebruik van clearcoin voor het veilig doen van transacties.

Alternatieven ?
De OTC web of trust website bijvoorbeeld pakt het op een andere manier aan. Bij deze site kan je je registreren als bitcoin-handelaar en wordt er van alle handelaars een score bijgehouden om te zien of je te vertrouwen bent. Het handelen in de bitcoins gebeurt hier voornamelijk in een aantal specifieke irc chatrooms. Deze site is dus niet anoniem en het kost vaak een hoop tijd om bekend te worden als betrouwbare handelaar. Dit is voor veel mensen juist een reden om via deze site te handelen, ook al kennen ze de kopers aan de andere kant waarschijnlijk niet bij echte naam en gezicht. Momenteel zijn er ongeveer een stuk of 1000 handelaars geregistreerd bij de OTC web of trust.

Conclusie:
Aangezien het anonieme aspect van bitcon juist veel mensen aantrekt is het bestaan van een anonieme escrow site toch wel een must. In de toekomst zou het mogelijk kunnen worden dat de escrow functie een onderdeel wordt van het bitcoin protocol zelf maar dit zal waarschijnlijk nog maanden of misschien wel zelfs jaren kunnen duren. Gezien de aard van bitcoin is het noodzakelijk dat er 1 of meerdere diensten zullen komen die deze functie gaan oppakken, hopelijk gaat iemand in de nabije toekomst de uitdaging aan.

Bron: http://www.bitcoinmoney.com/post/6920197867/clearcoin-closes

Add comment


Security code
Refresh