Bitcoin Dark-Exchange: Decentrale bitcoin beurs.

on .


Je kon er natuurlijk op wachten, na p2p filesharing, kwam de p2p valuta (bitcoin) en nu is er ook een p2p beurs om
bitcoins te kopen en te verkopen, de bitcoin Dark-Exchange. Zoals zoveel bitcoin-projecten staat de dark exchange nog in de kinderschoenen, en als we het forum mogen geloven draait het nog niet 100% optimaal. Maar we vinden dit  concept toch interessant genoeg om er wat aandacht aan te besteden.
dark-exchange

Bij de bitcoin Dark-Exchange ben je niet meer afhankelijk van een centrale bitcoin-exchange (die misschien offline gaat of al je bitcoins kwijtraakt) je houdt alles zelf in de hand. En deze beurs kan (in theorie) ook niet down gaan, immers als er maar 2 clients online zijn zal de exchange al functioneel zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld MTgox en Tradehill die een automatisch systeem hebben die de vraag en aanbod met elkaar matcht moet je in dit systeem alles zelf doen. Je plaatst zelf een vraag of een bod en je accepteert ze ook zelf of je zoekt in de beurs naar een aanbod of vraag waar je op in wilt gaan.

Wat zijn de voordelen: (volgens de maker van de Dark-Exchange zelf):
- de Dark-Exchange is niet down te brengen of te verbieden.
- je bitcoins blijven allemaal lokaal opgeslagen, jij houdt de controle.
- Bijna alle valuta's en betaalmethodes zijn ondersteunt of kunnen zonodig toegevoegd worden.
- Geen commissies of andere kosten.
- De source code is compleet Open source.
- De beurs draait op het I2P netwerk, alle connecties zijn encrypted.

Hoe gaat het in de praktijk:
Bij het aanmaken van je Dark-Exchange account krijgt iedereen een private en een public key, als voorbeeld hebben we het over jan en griet. Als jan en griet met elkaar contact hebben, kunnen ze elkaars public key zien zodat ze dus ook daadwerkelijk weten dat ze met de Juiste persoon praten.
Als ze elkaar eenmaal genoeg vertrouwen, kunnen ze de transactie uitvoeren, dus jan stuurt zijn dollars en griet stuurt haar bitcoins. Als ze slim zijn zullen ze eerst een paar kleine transacties doen en als dat goed gaat en ze elkaar meer vertrouwen misschien wat grotere.
Jan of griet kan er uiteraard gewoon vandoor gaan met de spullen die de ander gestuurd heeft of meerdere accounts aanmaken maar aangezien het hele systeem op vertrouwen en reputatie draait zou dit in theorie niet erg veel op moeten leveren aangezien mensen pas grotere transacties aangaan met mensen waarmee ze eerder succesvol gehandeld hebben en die ze dus vertrouwen.

We lezen op het forum ook dat er een optie aan zit te komen waarmee mensen een rating kunnen krijgen, met andere woorden: griet kan tegen de andere Dark-Exchange gebruikers verklaren dat jan ok is om zaken mee te doen. Een slechte beoordeling kan dus betekeken dat niemand meer met je te maken wil hebben.

Al met al klinkt het als een goed project, wat waarschijnlijk niet geschikt is voor de meerderheid van de bitcoin kopers of verkopers aangezien die enkel zo nu en dan een aan of verkoop zullen doen en dus geen reputatie zullen opbouwen. Voor de hardcore bitcoin handelaren onder ons is het volgens ons zekers iets om je eens in te verdiepen.

We hebben de Dark-Exchange momenteel zelf nog niet uitgeprobeerd maar als we er (hopelijk) ergens in de nabije toekomst wat ervaring mee op gaan doen zullen we er uiteraard op terug komen! Mocht je in de tussentijd zelf aan de slag willen dan kan je meer informatie vinden via de onderstaande links.
De client is geschikt voor Linux en Windows.

Add comment


Security code
Refresh