Bitcoin-transacties waarschijnlijk vrijgesteld van BTW

on .

Bitcoin-transacties waarschijnlijk vrijgesteld van BTW  
Coincourant meldt dat het zeer waarschijnlijk is dat bij transacties waarbij met bitcoin betaald wordt, de bitcoin-kant van de transactie in Nederland waarschijnlijk niet onder de omzetbelasting (BTW) valt. Dit maakte Jakob Kamminga van het Ministerie van Financiën bekend tijdens een debatmiddag over Bitcoin op de Vrije Universiteit Amsterdam. De uitspraak is nog geen officieel standpunt van het Ministerie van Financiën.

Toch lijkt de uitspraak van Kamminga een voorbode te zijn van goed nieuws voor Nederlandse Bitcoin-gebruikers. Van alle Bitcoin naar Bitcoin transacties zal in Nederland waarschijnlijk geen omzetbelasting (BTW) gerekend worden. Dit heeft Jakob Kamminga van het Ministerie van Financiën gisteren te kennen gegeven.

Indien betalingen met Bitcoin inderdaad buiten de omzetbelasting blijven, zou dat betekenen dat de aankoop van een product niet als een ruil wordt gezien. Daarbij wordt voorkomen dat behalve over het aangekochte product, ook over de bitcoins zelf BTW in rekening dient te worden gebracht.

Mochten de uitspraken van Jacob Kamminga inderdaad kloppen en een voorbode blijken te zijn voor het officiële beleid dan zal de belasting-status van bitcoin voor Nederlandse bitcoingebruikers veel gelijkenis vertonen met die van het Verenigd Koninkrijk en Finland. Daar werden bitcoin-transacties eerder al vrijgesteld van BTW.

Hoe het Ministerie van Financiën belastingtechnisch met professionele bitcoin-handelaren wil omgaan is op dit moment nog iets minder duidelijk maar het heeft er schijn van dat ook op dit gebied aan vrijstellingen wordt gedacht. Dit zou kunnen betekenen dat de in Nederland gevestigde beurzen, handelsplaatsen en professionele day-traders geen BTW hoeven te betalen over de verhandelde bitcoins.

Gepost door Hans van Wessel

Tags: btw,

Comments   

# Guest 2014-11-24 10:37
Zeer goed nieuws!!!

Ik denk dat dit prima past in bestaand beleid in Nederland. Als je op de overheids-websi te over BTW kijkt, dan zie je dat aandelen en dergelijke BTW-vrij zijn, en het zelfde geldt voor cadeaubonnen. Ergens daartussenin moet toch ook plaats zijn voor Bitcoin om BTW-vrij te zijn, zelfs al wordt het niet erkend als geld.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh