Getest door Bitcoinspot.nl: Ledger hardware wallet.

on .

Getest door Bitcoinspot.nl: Ledger hardware wallet  
We weten allemaal ondertussen wel dat je Bitcoins veilig moet bewaren. Dit daadwerkelijk in de praktijk brengen blijft soms een hoofdpijndossier. Gelukkig zijn er mensen die de zogenaamde hardware wallets hebben uitgevonden waarmee je bitcoins veilig kan opslaan. Zoals bijvoorbeeld de Ledger hardware wallet. Bitcoinspot.nl heeft een exemplaar besteld en getest en we gaan je laten zien hoe de Ledger wallet in de praktijk werkt en uiteraard onze mening erover geven.

Hardware-wallets: Veel voor- en weinig nadelen.

Hardware wallets zijn in deze tijden van hackers en stijgende bitcoin-prijzen een noodzakelijk stukje techniek voor de zichzelf respecterende bitcoin-bezitter. Zoals we eerder al uitlegden in "Je bitcoins veilig opslaan (hoe doe je dat)" zijn er meerdere manieren om je bitcoins te bewaren. Simpel gezegd zijn er 4 manieren, elk met zijn voor en nadelen.
1. Op je pc met behulp van software
- Voordelen: Redelijk eenvoudig, alles in eigen hand.
- Nadelen: Slecht bereikbaar, vatbaar voor virussen en hackers.
2. Op een online wallet
- Voordelen: Eenvoudig, overal bereikbaar
- Nadelen: Je moet een derde partij vertrouwen, vatbaar voor virussen en hackers.
3. Op een paper wallet
- Voordelen: Niet vatbaar voor virussen en hackers, alles in eigen hand.
- Nadelen: Te complex voor de gemiddelde gebruiker, moet fysiek beveiligd worden.
4. Op een hardware wallet
- Voordelen: Redelijk eenvoudig, alles in eigen hand, overal bereikbaar, dubbel beveiligd met wachtwoord en pincode, (bijna) niet vatbaar voor virussen en hackers
- Nadelen: Ledger wallet is (nu nog) afhankelijk van een website, moet fysiek beveiligd worden.

Ledger Wallet met toebehoren
- Ledger wallet incl toebehoren.

Kortom: een hardware wallet is wat ons betreft een bijna perfecte manier van je bitcoins opslaan. Nu bestaat perfect uiteraard niet maar hardware wallets maken het mogelijk voor de gemiddelde gebruiker om in een paar eenvoudige stappen bitcoins te beveiligen en eventueel te versturen als dat nodig is.

Hoe werkt het?

De Ledger wallet is een klein usb-apparaat ter grootte van de gemiddelde usb-stick. Hij maakt het mogelijk om veilig je bitcoins op te slaan en door het toevoegen van een extra beveilingslaag biedt de ledger wallet extra beveiliging tegen virussen, keyloggers en andere ellende. De tweede laag van de beveiliging wordt gerealiseerd door een unieke security card die bij de wallet meegeleverd is. Deze zorgt ervoor dat er altijd menselijke interactie nodig is om een transactie uit te voeren. Bij het doen van een transactie zal je zelf met behulp van de security card codes moeten invullen, is de code niet correct dan zal de transactie niet doorgaan.

Hoewel de security card een behoorlijk hoge mate van beveiliging biedt is er toch een theoretische mogelijkheid dat een aanvaller door, het herhaaldelijk uitlezen van de codes bij het doen van transacties, de inhoud van de unieke security card kan achterhalen. Om dit probleem te tacklen zal Ledger waarschijnlijk binnenkort een app uitbrengen die als een soort scherm dient om samen met de ledger wallet te gebruiken. Het zal dan ongeveer hetzelfde werken als de Trezor waar je een code moet uitlezen vanaf een scherm waar elke keer de karakters op een andere plek staan. De Trezor wallet hebben we ook eerder getest. zie Getest door bitcoinspot.nl: Trezor bitcoin safe

Aan de slag

De ledger wallet wordt geleverd in een kartonnen verpakking samen met een beknopte handleiding en een nogal belangrijk kaartje. Met dit kaartje kan je de unieke security card herstellen in het geval van verlies of diefstal. Op het kaartje kan je ook de zogenaamde "recovery phrases" schrijven waarmee je toegang tot je wallet kan krijgen in het geval je de ledger wallet mocht kwijtraken, of als je perongeluk 3 keer de verkeerde pincode invoert.

- De security card
- De ledger wallet met security-backup card

Eenmaal alles uitgepakt kan de Trezor Wallet in een USB poort geplaatst worden en kunnen we aan de slag. Om de ledger wallet app te kunnen gebruiken moet je de chrome browser starten (ja het werkt alleen met chrome) en eerst naar http://my.ledgerwallet.com gaan waar je de chrome plugin kan installeren. Als deze geinstalleerd is kan je een nieuwe wallet aanmaken. Als je een pincode hebt ingevuld en de zogenaamde recovery phrases (24 willekeurige door ledger gekozen woorden) op je backup kaartje hebt geschreven ben je klaar. Even de ledger wallet een keer opnieuw aansluiten en weer gaan naar https://www.ledgerwallet.com/wallet/ en je kan aan de slag met je nieuwe wallet.

Versturen en ontvangen

De Ledger wallet app is eenvoudig van opzet en functioneert zoals je dat gewend bent van andere wallets. Je hebt een send en receive knop en je kan het balans zien van je wallet. Het ontvangen van bitcoins kan je doen door op de "Receive" knop te klikken. Je krijgt dan een qrcode te zien welke gescand kan worden. Het adres en de qrcode kunnen ook vanuit dit scherm gemaild en afgedrukt worden.

De ledger online wallet
- De ledger wallet app.

Het versturen van bitcoins is waar de security card aan te pas komt en kan je doen door het klikken op de "Send" knop. Eenmaal hierop geklikt moet het bedrag en ontvangstadres ingevuld worden. Nu kan je de security card gebruiken om 4 karakters in te voeren, welke gevonden kunnen worden op de security card, met behulp van een voorbeeld op het scherm. Deze tweede laag van beveiliging zorgt er voor dat je elke keer een andere pincode zal gebruiken om je transacties mee te beveiligen en maakt het op die manier (bijna) ongevoelig voor virussen en malware.

ledger-wallet-sendcodeledger-wallet-sendsucceed
- Het versturen met behulp van de security card.

Aan of afradertje?

Zoals gezegd is de hardware wallet een van de veiligste manieren om eenvoudig je bitcoins mee op te slaan en de ledger hardware wallet levert wat wat betreft precies waar je voor betaalt. Qua beveiliging is de Trezor Bitcoin safe (met zijn geintegreerde scherm) net een stapje verder qua beveiliging maar daar betaal je ook voor. Waar de Trezor over de toonbank gaat voor 110 euro heb je de Ledger wallet al voor 35 eurotjes.

Elk product heeft uiteraard zijn voor en nadelen, eerst maar even de nadelen. Het eerste nadeel is misschien helemaal geen nadeel maar je moet er wel goed bij stilstaan dat je de security card goed moet bewaren, anders ben je de bitcoins voorgoed kwijt. Voordeel is uiteraard dat je de security card ontelbaar veel malen kan kopieren en kan bewaren waar je maar wilt. Wat ik wel vreemd vindt is dat de ledger app de zogenaamde security phrases voor je uitkiest. Het zou me een veiliger gevoel geven als ik zelf 24 woorden mag uitkiezen waarmee ik mijn bitcoins wil beveiligen.

Tweede nadeel van de hardware wallet vind ik dat je momenteel (net als bij de trezor) afhankelijk bent van de bijbehorende wallet-app. Dat gaat waarschijnlijk wel veranderen aangezien er ondersteuning gaat komen voor Multibit HD en andere software wallets zullen hier zich denk ik wel bij aansluiten. Maar voorlopig echter moet je toch de webwallet gebruiken waarbij ik toch niet het gevoel kan onderdrukken dat er toch weer een derde persoon tussenzit die ik moet vertrouwen, ook al drukken de heren van Ledger mij op het hart dat dit niet het geval is.

Wat ik mooi vindt is dat de ledger wallet gebruik maakt van de BIP32 specificatie. Aangezien meerdere applicaties gebruik maken van deze specificatie wil dat zeggen dat je de Ledger wallet niet perse nodig hebt om je bitcoins terug te halen in het geval van verlies of diefstal. Je kan de 24 zogenaamde "security phrases" die je in het begin hebt overgenomen ook weer invoeren in elke BIP32 ondersteunende applicatie zoals bijvoorbeeld Multibit HD. Vooralsnog blijft dit een theoretisch verhaal wat ik niet kan bevestigen. Ik heb het zelf geprobeerd maar nog niet voor elkaar gekregen maar dan moet ik ook wel vermelden dat multibit HD nog in de beta-stage is en dat we qua zogenaamde hierarchical deterministic wallet software nog in de beginfase zijn.

De overige voordelen van de Ledger wallet hebben we eerder al benoemd: Simpel in gebruik, je hebt je bitcoins in eigen hand, je kan het overal gebruiken, het is goed beveiligd en je bent bijna niet vatbaar voor virussen en hackers. Je kan de ledger wallet door zijn kleine afmetingen gewoon aan je sleutelbos bewaren en mocht je de ledger wallet kwijtraken dan kan je de security card gebruiken om ze terug te halen.

Kortom: Een prima apparaat met een goede prijs/prestatie-verhouding voor de mensen die niet teveel geld willen besteden om hun bitcoins veilig op te slaan.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: wallet, hardware-wallet, trezor, ledger,

Comments   

# Guest 2015-03-10 09:52
Zelf zou ik nooit voor een hardware wallet gaan die niet volledig open source is, we kopen deze tenslotte voor de veiligheid.
De Trezor is duurder maar volledig open source.

Eenmaal alles uitgepakt kan de Trezor Wallet in een USB poort geplaatst worden en kunnen we aan de slag.
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2015-03-10 10:46
[quote name="Guest"]Ze lf zou ik nooit voor een hardware wallet gaan die niet volledig open source is, we kopen deze tenslotte voor de veiligheid.
De Trezor is duurder maar volledig open source./quote]

Ja das een goeie, dat punt had ik niet meegenomen in de overwegingen. De trezor was in het begin ook niet open source en daar hebben ze een hoop gezeur over gekregen. uiteindelijk hebben ze daar de software open source gemaakt. laten we hopen dat ze dat bij ledger ook snel gaan doen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-06-20 15:41
Quote
Ja das een goeie, dat punt had ik niet meegenomen in de overwegingen. De trezor was in het begin ook niet open source en daar hebben ze een hoop gezeur over gekregen. uiteindelijk hebben ze daar de software open source gemaakt. laten we hopen dat ze dat bij ledger ook snel gaan doen.

Goeiemiddag beste webmaster,
Het is nu ruim een jaar later en ik vraag me af, of dit laatste punt: 'open source maken van de software' inmiddels al werkelijkheid is voor de Ledger wallets?
Ik ben een naïeve nieuweling op dit gebied, en stond op het punt een Ledger wallet aan te schaffen, toen ik dit net las... al begrijp ik niet helemaal wat het inhoudt.
Verder vraag ik me af hoe ik in Nederland het snelst aan zo'n Ledger wallet kan komen?
Met vriendelijke groetn
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh