Afrika: een buitenkans voor bitcoin (en andersom?)

on .

Afrika: een buitenkans voor bitcoin (en andersom?)  
De geruchten over de mogelijke ineenstorting van de toonaangevende bitcoin exchange Mt.Gox zenden schokgolven door de gehele bitcoin community. Dit zal zeker het imago van de bitcoin stevig schaden. Echter, er is een continent in de wereld dat momenteel totaal niet mee doet aan de bitcoin rage en bijbehorende berichten. En dat is Afrika. Dankzij de opmerkelijke jonge bevolking kan Afrika in de toekomst een grote speler wellicht worden in het bitcoin netwerk. Afrika bevindt zich nu tegen een demografische explosie.

In 2017 wordt verwacht dat de meeste Afrikanen kunnen beschikken over smartphones. Daarnaast is het zo dat veel Afrikanen en Afrikaanse bedrijven niet traditioneel bankieren. Afrikaanse bedrijven en huishoudens gebruiken minder, dan leeftijdsgenoten in andere ontwikkelingslanden, financiële diensten. Mobiel bankieren wordt wel her en der gebruikt en dan vooral in landen als Kenia en Somalië. Maar neem Zimbabwe als voorbeeld, met een gelijkwaardige economische situatie als Peru, Brazilië en voormalig Joegoslavië, met allemaal last van een verlammende hyperinflatie, die in veel gevallen veroorzaakt werd door impulsief, en 'menselijke fouten' in de vorm van geld bij drukken zonder aandacht te hebben voor de gevolgen.

En dit is waar de bitcoin in beeld komt. De bitcoin is een gedecentraliseerde munt die wordt gecontroleerd door algoritmen in plaats van 1 of een handvol individuen. Er is geen optie voor gewoon 'afdrukken van meer geld'. Maar met de bitcoin, is zoals met alles, dat er de mogelijkheid blijft van vals spel. Bitcoin is vooralsnog niet de perfecte oplossing voor Afrika maar omdat huidige systemen in Afrika al reeds hebben gezorgd voor ongekende catastrofische mislukkingen, is er wel potentieel voor verbetering van virtuele valuta zoals bijvoorbeeld bitcoin.

Bitcoin heeft in Afrika nog geen imago en bereikt nu enkel een kleine groep actieve internetters en kan zodoende zelfs na het verschrikkelijke incident dat Mt.Gox onlangs veroorzaakte, beginnen aan een schone lei richting 2015. Ook stemmen vanuit Afrika die spreken van een 'cashless society' zijn voor de bitcoin of andere cryptocurrency logisch en toepasbaar. Speculatie van de bitcoin is dan niet een optie voor de Afrikaanse bitcoin-gebruiker maar een gereedschap die werkt in het voordeel met de komende 'massale adoptatie' van smartphones en de handigheid om voor diensten virtuele valuta zonder bank uit te wisselen.

Of de bitcoin dan nu wel of niet 'mainstream' gaat? de tijd zal het leren of Afrika de virtuele munt in de toekomst massaal zal adopteren.

Gepost door Paul

Comments   

# Guest 2014-02-27 17:17
https://blog.safello.com/index.php/2014/02/23/why-bitcoin-matters-for-africa/
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-26 15:11
Men vergeet dan wel weer 1 puntje...

input is gewoon ouderwets geld...

indien dat al niet voor handen is of slecht geregeld,
dan ben ik bang dat daar al de eerste problemen komen. Verder heb je een bankrekening nodig om te storten en dan pas ben je digitaal...hetz ij je eigen hetzij van een ander maar zonder regulier bankverkeer kan BTC helaas nog niet bestaan.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-28 10:03
https://localbitcoins.com/statistics

Misschien niet in elke stad, maar er zijn toch al aardig wat plekken in Afrika waar je bitcoins kunt kopen met contant geld.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh