Apple verwijdert laatste bitcoin wallet uit de app-store

on .

Apple vs Bitcoin... Round 1: Fight!  
Apple heeft de blockchain-wallet app verwijderd uit de apple app-store, ipad en iphone gebruikers die bitcoins willen gebruiken worden hiermee in de kou gezet. Het is jammer dat Apple (in tegenstelling to android) kiest voor het uitsluiten van de bitcoin-apps en ik hoop eigenlijk dat deze beslissing zich uiteindelijk tegen hen zal keren. Ikzelf ben, in ieder geval, aan het shoppen voor een android telefoon en ik ben denk ik niet de enige. Is dit nou een slechte dag voor bitcoin of juist voor Apple?

Apple's ware aard?

Apple laat hier wat mij betreft wel zijn ware aard zien. Niet vooruitstrevend en andersdenkend maar behoudend en monopolistisch. Ze hebben ook niet de moeite genomen om een goede verklaring te geven voor de beslissing, anders dan de mededeling dat er nog "onopgeloste zaken" speelden. De ware verklaring is waarschijnlijk dat Apple niet houdt van concurrentie en bitcoin zou wel eens een serieuze concurrent kunnen worden voor eventuele eigen plannen met betalingssystemen. 

Niet de eerste keer

De blockchain wallet app is niet het eerste slachtoffer van Apple's restrictieve beleid jegens bitcoin gerelateerde apps. Eerder waren de wallet apps van Coinbase en Coinjar al aan de beurt. Ook werd geeist dat de functie om bitcoins te versturen werd verwijderd uit de glyph communicatie-app. de Blockchain app is meer dan twee jaar beschikbaar geweest op de iOS app store en is meer dan 120000 keer gedownload. Met het verwijderen van de blockchain app is nu de laatste bitcoin wallet-app verwijderd uit de app store.

Boemerang effect?

Deze actie van Apple levert wel een hoop gratis reclame op voor Bitcoin en een hoop negatieve voor Apple, zo lijkt het. De media heeft het bericht al goed opgepakt en ook bijvoorbeeld op CNN werd er aandacht aan besteed. Naast alle negatieve reacties en nieuwsberichten zijn er al een hoop initiatieven uit de grond gestampt. Zo is er een petitie opgestart op change.org om apple over te halen om bitcoin wallets toe te staan.

En herinner je je misschien nog de klassieke "here's to the misfits.." video van apple? Ja ook die moet eraan geloven, er is namelijk een wedstrijd opgestart om deze maar eens in een nieuw jasje te steken. Welke kant dat op zal gaan kan je waarschijnlijk wel raden.

Last but not least geeft er iemand Android Nexus5 telefoons weg in ruil voor video's van mensen die hun iphone vernielen, het kan niet op.

Keerpunt voor Bitcoin of voor Apple?

Grote vraag wat mij betreft is: keert het schip nou de wal of andersom? dus: is Apple nou machtig genoeg om bitcoin een hak te zetten of hebben ze hier nu een grote blunder begaan. Ik denk zelf het laatste, al is het niet ten eerste een marketingblunder dan is het op de lange termijn misschien wel een financiele blunder. Beperking en monopolie zijn nooit goed en ze leiden alleen maar tot stagnatie in plaats van innovatie. En dat is toch best wel ironisch te noemen, dat een (voorheen) vooruitstrevend en innovatief bedrijf als Apple uiteindelijk precies teruggrijpt naar dezelfde middelen als de bedrijven waartegen ze ooit ageerden. Misschien hebben ze te veel druk van de aandeelhouders, misschien zijn ze bang voor regulering of is het gewoon grootheidswaanzin. Wie zal het zeggen.

En naast het feit dat ik de actie afkeur is deze volgens mij zinloos. Afgezien van het feit dat je de iphone kan jailbreaken zijn er ook al genoeg webbased wallets beschikbaar en is er bijvoorbeeld het coinpunk project dat smartphone apps wil gaan laten draaien via de browser. Ook zullen er zoals gezegd mensen weglopen bij Apple naar bijvoorbeeld het Android besturingssysteem dat geen beperkingen oplegt aan bitcoin apps en waar je wel de vrijheid hebt om zelf te kunnen kiezen.

De onvermijdelijke vraag blijft natuurlijk: Als Steve Jobs nog had geleefd, had Apple dan ook de bitcoin in de ban gedaan? Kijk nog maar eens de klassieke Apple reclame en vraag jezelf af hoe het zover heeft kunnen komen.


Gepost door Roland de Goeij

Comments   

# Guest 2014-02-10 12:12
blijkbaar zag Apple de problemen wel aankomen.
de val komt toch niet door Apple?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-09 17:30
Ben helemaal klaar met die club, bepaal graag zelf wat goed of slecht voor me is, het lijkt wel een sekte. Dat mensen door de fabrikant laten bepalen wat ze wel en niet kunnen het moet niet gekker worden. Die van mij gaat de deur uit...klaaruit

Hoop dat er meer mensen deze stap maken en niet als een stel schapen dit allemaal zomaar pikken.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-09 15:14
Alles wat niet zuiver is zal verdwijnen in de komende tijd. Zo zal ook Apple op de proef gesteld worden. Wees eerlijk en oprecht en verrijk niet alleen jezelf omdat we allen collectief met elkaar verbonden zijn. Gun de ander wat je jezelf ook zou gunnen. Over lijken gaan en alleen jezelf verrijken zal nooit meer lukken in deze tijd. Alles wordt steeds doorzichtiger. Als je dit spel doorziet dan weet je vanzelf welke kant je op moet gaan. Ook geld is gebakken lucht omdat het verdeling en hebberigheid teweeg brengt. Waar het werkelijk om draait zal overblijven. Ghandi zei dan ook: "On this world there's enough for everybody's need, but not for everybody's greed." So stop feeding the greedy people.....incl usief Apple dus!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-10 14:42
GOED BEZIG :lol:
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-09 14:55
Geen stress mensen! BITCOIN zal weer herstellen en Apple zal het weer accepteren alle apps!
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-02-09 10:30
Uiteraard heeft apple het recht om zaken te weren uit zijn app-store en als je het er niet mee eens bent. tja dan moet je maar naar een andere fabrikant gaan.

Maar wat ik wel vervelend vindt is dat ze er geen reden voor geven. En als je geen verklaring geeft voor je actie hebt je blijkbaar iets te verbergen. Als ze echt angstig waren voor de effecten voor hun klanten oid zouden ze dat wel zeggen. Het stilzwijgen van apple doet mij dus vermoeden dat ze het alleen om de centen gaat.
Reply | Reply with quote | Quote
# B.T. 2014-02-09 13:48
Quote:
Uiteraard heeft apple het recht om zaken te weren uit zijn app-store
Dat is niet helemaal waar door de antitrust wetgeving, maar het blijkt dat Apple in dit geval (nog) niet in overtreding is. Ze mogen wel apps weren op hun eigen open platform zonder reden, maar niet als concurrentie tegen gaat met een eigen product. Dus als Apple de Iwallet lanceert (waar ze ook mee bezig zijn) via de appstore, mogen ze blockchain en anderen (waarschijnlijk ) niet weigeren. Daarom bannen ze de toekomstige concurrentie nu alvast uit hun appstore. Uiteindelijk moeten ze wel bitcoin wallets gaan accepteren.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-08 23:56
Bekijk deze advertentie eens! Bitcoin verwelkomt Apple via een ludieke reclame advertentie, net zoals Apple destijds bij IBM heeft gedaan! Boontje komt om z'n loontje. Prachtig!
https://pbs.twimg.com/media/Bf1PkUeCAAAVhe3.png:large
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-09 03:53
ijzersterk! :o
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-08 10:15
Gefeliciteerd Apple! Flauwekul bitcoin heeft niks te zoeken in de appstore.

Een fabrikant met ballen! Niet zoals die android troep gemaakt voor miljoenen geiten zonder hoge eisen
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-08 18:50
wat ben jij een klootzak zeg
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-08 21:58
Respect voor de mening van anderen, blijkbaar niet je sterkste punt! Niemand verplicht je om de reacties van anderen te lezen, en al helemaal niet op te antwoorden.....

Je IQ: 50-60?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-09 04:02
Respect OK!!Sociale feedback?dus zonder Klootzak en geiten!fair deal!wat nu.....
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-08 08:23
Bitcoins zijn misschien volatieler maar ook ongrijpbaar voor de onderdrukkende en drukkende overheden.Papie ren geld en de banken daar schuilt het grote gevaar.Bitcoin of fysiek goud haten de repressieve, dus alle overheden.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-07 15:14
Naast dat het Apples store is, dus Apple mag gewoon bepalen denk ik dat het ook een juiste beslissing is.
De Apple store is en relatief stabiel en betrouwbaar ecosysteem. Het introduceren van een onvoorspelbaar wild fluctuerende eenheid zal een risico zijn voor deze stabiliteit.
Een krach in bitcoin land zal niet heel anders gaan dan gelijkende evenementen met conventionele valuta. Alles waar het in aanraking is gekomen zal negatief worden beinvloed hierdoor.
Bitcoin uit het Apple store ecosysteem houden is zowel verstandig voor Apple zelf, de gebruikers en de ontwikkelaars en content providers.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-07 12:12
Apple zelf heeft helemaal niets voor het zeggen net als ieder ander groot concern op deze wereld. Het zijn allen puppets van het welbekende eliteclubje die o.a. in het bankwezen zitten zoals de Rothschilds, Rockefellers, e.d. Zo worden autobedrijven verboden om een motor te fabriceren die op 100% gratis energie draait (ja dat bestaat al sinds 1805, dus langer dan dat er benzine bestaat sinds 1870!), zo wordt Apple verboden om het bancaire systeem om zeep te laten helpen door de Bitcoin, is dus gewoon in opdracht van de Rothschilds en kornuiten. Vergeet niet dat er in vrijwel elk land minimaal 1 Rothshild bank staat. Zo worden ook regering, politiek en media aangestuurd door dit eliteclubje. Het is allemaal 1 grote illusie. Maar ik ben er wel van overtuigd dat de macht nu naar het volk verschuift o.m. vanwege de Bitcoin. Een gedecentralisee rd systeem is velen malen stabieler. We kunnen het zelf veel beter zonder hulp van deze zakkenvullers, let maar op! Power to the people (P2P). ;-)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-07 10:55
de restwaarde van een iphone is zekerder (hij is lager dn de aanschaf) dan die van eeen Bitcoin (ligt tussen 0 en oneindig)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-07 10:18
Waarom Apple?

Vanwege 't gebruiksgemak, stabiliteit en restwaarde. Gelet op bijvoorbeeld een iphone: geen enkel high end toestel is na een jaar gebruik nog rond de 200eu waard. De arrogantie van 't bedrijf an sich heeft daar niet veel mee te maken.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-07 10:03
Het is nogal oud nieuws dat Apple zich als een repressieve dictator opstelt. Ik begrijp eerlijk gezegd al jaren niet waarom mensen nog steeds Apple-producten gebruiken. Men zegt dat de hardware van goede kwaliteit is, maar daar heb je niet echt iets aan als je geen controle hebt over de software. Een gejailbreakte iPhone, dat begrijp ik dan weer beter.

Ik denk niet dat dit onder Steve Jobs beter zou zijn geweest, want Steve Jobs was nog volop de baas bij Apple toen dit beleid in gang werd gezet: ik denk dat hij het juist heeft begonnen. Ik denk wel dat Jobs voldoende visionair was om in te zien wanneer het te ver gaat, en wanneer het verstandig is om van strategie te veranderen. Ik geloof niet dat dat inzicht in het huidige Apple aanwezig is.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-07 09:28
Apple gaat voor zekerheid voor zichzelf en voor de klanten. Vergelijk het de OS systemen met die van andere bedrijven.
Blijkbaar vindt Apple de Bitcoin te onzeker. Dit kan natuurlijk gestoeld zijn op info die ze in California krijgen en waar wij nog geen zicht op hebben.
Ze hebben de Apps beoordeeld en aangeboden dus wilde wel. Ze zullen nu dus andere info hebben.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-07 06:29
De I-coin komt er aan .... :lol:
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-06 22:28
Ach ja... Ondertussen zakt de koers redelijk onder de gemiddelde koers van de afgelopen maand, heeft dit nieuws daar iets mee te maken?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-07 03:21
Uiteraard. Ik denk persoonlijk dat dit zeer slecht nieuws is voor de bitcoin, en dat de koers nog wel onder 500 euro gaat zakken. Maar, tot nu is is de bitcoin er steeda weer bovenop gekomen. Dus ik maak me geen zorgen.
Reply | Reply with quote | Quote
# B.T. 2014-02-07 11:37
Nieuwsberichtje s op zich zelf hebben maar een klein effect op de koers. Deze over Apple ook. Een grote stijging komt vooral op de momenten dat het huidige financiele systeem dreigt in te storten (Cyprus, ECB verlaging). Een daling meestal door een miner die een omgekeerde pump and dump actie uitvoert of door problemen (een uitval) bij een exchange. Mt. Gox is de laatste tijd al flink aan het manipuleren en staat op instorten door financiële problemen. Sinds gister hebben ze alle bitcoin opname mogelijkheden geblokkeerd. Zowel de miners als Mt. Gox doen dit soort dingen vaak na een relatief groot negatief bericht om het te versluieren.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh