Wil je graag handelen op de gecentraliseerde crypto beurzen maar ben je wat angstig voor hacks? Dat is zeker te begrijpen, 2018 was hét jaar van de Crypto Exchange hacks. Maar wees niet bang, er bestaan maatregelen die je beschermen tegen dit soort onverwachte verrassingen. Zo is er sinds kort een nieuw protocol op de markt waarmee gebruikers controle zouden moeten krijgen over hun munten tijdens het handelen op gecentraliseerde beurzen. Deze mooie belofte is afkomstig van het Arwen protocol. Ken je Arwen niet? Wellicht kende je deze startup voorheen als Commonwealth Crypto. Kan Arwen deze mooie belofte nakomen? Wat is het Arwen protocol precies? Ontdek dit en meer in dit artikel.

Het Arwen protocol – hoe werkt het?
CEO Sharon Goldberg beschrijft het Arwen Protocol als een laag-twee protocol specifiek ontwikkeld voor de gecentraliseerde handel. Wanneer je op een blockchain een smart contract plaatst, sluit je de munten op. Hierna maak je allerlei transacties zonder deze naar de blockchain te moeten sturen. De transacties vinden dus off-blockchain plaats. Elke transactie wordt uitgevoerd als atomaire swap in een laag-twee blockchain-protocol. Deze gebruikt de blockchain als een vertrouwens laag. Terwijl het snelheid, schaalbaarheid en veiligheid levert, omdat op dit protocol niet elke berekening en actie op de blockchain wordt uitgevoerd.
Crypto handelen – des te veiliger, des te beter
Gecentraliseerde beurzen zijn voor veel handelaren aantrekkelijk dankzij het hoge niveau aan liquiditeit. Maar dit type beurs is riskant. Wanneer een ruil tijdens de transactie in gevaar loopt, lopen de fondsen van de handelaar risico. Een geavanceerd beveiligingssysteem zoals het Arwen protocol zou dit soort problemen moeten voorkomen. Volgens Arwen is het geld van de handelaar veilig met dit protocol, zelfs als de exchange wordt gehackt. Hiermee biedt Arwen volgens Goldberg een oplossing voor de inherente karakteristieken van de gecentraliseerde beurzen: “The ethos behind cryptocurrency is built upon a trustless, non-custodial technology. Centralized exchanges are needed for liquidity; however, the exchange of customer coins should be executed in a trustless way. We have solved that problem. That is why we built Arwen.”
Just learned about Arwen—potentially an interesting alternative to #proofofreserves for proof that your exchange/custodian is actually solvent #RehypothecationIsTheft https://t.co/EMwqvJzPt6
— Caitlin Long 🔑 (@CaitlinLong_) February 2, 2019
Is het Arwen protocol veilig?
Arwen werkt met seed phrases waarmee de gebruiker altijd in staat zal zijn om hun geld terug te krijgen. Dit protocol heeft namelijk een app ontwikkeld die fungeert als gebruikersportal en die private keys genereert uit de seed phrase. Zolang je dus als gebruiker over deze zin beschikt, heb je dus alles onder controle. Maar wat als het systeem in problemen komt of uitvalt? Het Arwen protocol bevriest dan de munten en stuurt de handelaar een tijdvenster voor teruggave. Volgens de startup zorgt deze technologie er voor dat handelaren veilig kunnen handelen op gecentraliseerde beurzen zonder te moeten vertrouwen op de soms gehackte platforms. Deze technologie beschermt hun geld, terwijl ze ook nog eens genieten van de hoge levels aan liquiditeit van de gecentraliseerde beurzen. Dat klinkt als een win-win situatie. Is dat het ook?
De gedecentraliseerde beurzen (DEX)
Een DEX is een peer-to-peer (P2P) handelssysteem voor het veilig bewaren en verhandelen van munten. Elke transactie in een DEX omvat een directe geldoverdracht: van de portefeuille van de ene handelaar naar de portefeuille van de andere handelaar. Deze P2P aanpak zorgt voor een goede bescherming van de fondsen. Maar volgens Arwen missen dergelijke platforms nog de liquiditeit van hun gecentraliseerde tegenhangers. Echter is de liquiditeit niet de enige uitdaging voor vele DEX’s. De transacties worden op de blockchain uitgevoerd waardoor ze vaak langzaam zijn. In tegenstelling tot DEX’s maakt het Arwen protocol gebruik van atomaire swaps voor meer veiligheid en snelheid. Zo komt er hier de liquiditeit van centrale beurzen samen met de veiligheid van decentrale beurzen.

KuCoin – Arwen’s eerste partner
KuCoin is de eerste crypto exchange die de samenwerking aangaat met Arwen. Dit doen ze door een betaversie van het Arwen protocol te integreren. Dit crypto exchange platform voerde beveiligings audits uit over het protocol en beoordeelde de haalbaarheid van het algehele plan. Om het protocol te kunnen integreren moest KuCoin systemen ontwikkelen ter ondersteuning van het “Request for Quote” model. De exchange kent namelijk een “Central Limit Order Book” model. De twee bedrijven zetten hun samenwerking door. Het integratieproces is nog in volle gang, maar er wordt verwacht dat KuCoin vanaf april volledige ondersteuning op het testnet zal krijgen. KuCoin benadrukt hiermee hun focus op het creëren van een veilige omgeving voor gebruikers. Dat is ook terug te zien in de hoge veiligheid ICORating van KuCoin en laat zien in hoeverre Arwen Protocol serieus te nemen is.
De ondersteunde bitcoin munten
Op dit moment ondersteunt Arwen transacties die zijn uitgevoerd met Bitcoin, Litecoin en Bitcoin Cash. Verder hebben ze plannen om de diensten verder uit te breiden naar Zcash, Ethereum en ERC20 tokens.
Arwen protocol – de slimme gewaagde zet
Arwen protocol is anders dan al het andere dat ooit gelanceerd is in de crypto-wereld. Je kunt dit dan ook wel een gewaagde zet noemen. Maar het is ook zeker slim te noemen: het speelt in op de behoefte van vele crypto handelaren. Verder zal het met de ontwikkeling van de blockchain technologie steeds meer gezien worden als een veilige én gemakkelijke optie.