Belastingautoriteit New York: Geen BTW verschuldigd bij de aanschaf van Bitcoin

on .

Belastingautoriteit New York: Geen BTW verschuldigd bij de aanschaf van Bitcoin  
De belastingautoriteiten van de Staat New York hebben aangegeven dat er geen belasting betaald hoeft te worden over de aanschaf van digitale munteenheden zoals Bitcoin. In een memorandum van 5 december wordt duidelijk gemaakt dat ze gezien worden als zogenaamd "ontastbaar bezit" en er hoeft dus geen BTW betaald te worden bij de aankoop hiervan. Als digitale munteenheden worden gebruikt voor een aankoop van een product of dienst moet er wel gewoon BTW betaald worden.

Het eerder genoemde document geeft ook aan dat het gebruik van digitale munteenheden, voor het doen van een aankoop, door de belastingdienst wordt gezien als een ruil-transactie. Op het moment van de aanschaf van een product of dienst moet er BTW betaald worden over het bedrag dat het product op dat moment waard was in Dollars.

Hoewel veel Bitcoin liefhebbers liever willen dat regeringen zich helemaal niet bemoeien met Bitcoin lijkt dit een positieve uitspraak te zijn. Het feit dat je geen belasting hoeft te betalen over de aanschaf van digitale munteenheden voorkomt dat je twee keer belasting moet betalen als je ze gebruikt, bij aanschaffen en weer bij uitgeven.

Het lijkt er sterk op dat digitale valuta in dit geval dus wordt gezien als geld hoewel dat niet specifiek zo gemeld wordt. Voor de mensen in Nederland die Bitcoin graag geclassificeerd willen hebben als geld is dit waarschijnlijk goed nieuws. Nu is het zoals gewoonlijk afwachten om te zien of andere staten of landen het voorbeeld van New York gaan overnemen.

Eerder gaven de Engelse en Finse belastingauthoriteiten aan dat ze geen belasting zullen heffen over de aanschaf van Bitcoin. In Australie echter is het debat nog gaande, daar ligt een voorstel op tafel om transacties gedaan met digitale munteenheden wel te belasten. In Europa zijn ze er ook nog niet uit, een uitspraak hierover laat waarschijnlijk nog wel even op zich wachten. Wat nederland betreft is er nog geen officiele uitspraak gedaan. Jakob Kamminga, een medewerker van het ministerie van financien, gaf recent wel aan dat het ministerie erover "nadenkt" geen BTW te gaan heffen over bitcoin transacties.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: amerika, belasting, btw,

Add comment


Security code
Refresh