Bereikte de marktwaarde van Bitcoin echt de 12 miljard dollar?

on .

Bereikte de marktwaarde van Bitcoin echt de 12 miljard dollar?  
De totale marktwaarde van Bitcoin (market cap) bereikte afgelopen week de waarde van net iets meer dan 12 Miljard Dollar, dat is ongeveer 11,4 miljard euro. Een opmerkelijke gebeurtenis maar dit gebeurde in 2013 ook al eerder. De cijfers spreken voor zich zou je denken maar zoals altijd is bij Bitcoin niet alles wat het lijkt. Want kan je eigenlijk wel simpelweg het aantal bitcoins nemen, dat vermenigvuldigen met de prijs en daarmee dan de marktwaarde bepalen?

Zoals gezegd lijkt het bepalen van de marktwaarde eenvoudig: aantal bitcoins * prijs = marktwaarde, simpel toch? Dat dacht ik in eerste instantie ook tot ik in mijn Bitcoin archief een oude post tegenkwam van Vinny Lingham die onder andere twee vragen behandelt: 1: Hoeveel Bitcoins mag je als verloren beschouwen? 2: Mag je die verloren bitcoins meetellen in de marktwaarde?

Hoeveel Bitcoins zijn er "in omloop"?

De term "in omloop" is misschien wat misleidend, misschien kunnen we beter zeggen: hoeveel bitcoins zijn er "beschikbaar voor het maken van transacties". Immers: er zijn sinds het begin 16 miljoen bitcoins ge-mined of gedolven maar je kan er alleen wat mee als je ook de private key hebt die bij de bitcoins hoort. Er zijn dus wel 16 miljoen bitcoins maar ze zijn niet allemaal beschikbaar. In sommige gevallen is de private key verloren gegaan waardoor de Bitcoins nooit meer uitgegeven kunnen worden. Van de andere Bitcoins weten we voor het overgrote deel niet wie er uberhaupt eigenaar is. Kortom: hoeveel er daadwerkelijk beschikbaar zijn is bijna onmogelijk om te beantwoorden. Waar we wel naar kunnen kijken is welke bitcoins wel of niet ooit verplaatst of anders gezegd uitgegeven zijn. In 2015 verscheen er een artikel op coinbuzz waarin ze ervan uit gingen dat ongeveer 1/3 van alle bitcoins, tot dan toe ge-mined, verloren zouden zijn gegaan. Op dat moment dus ongeveer 4.9 miljoen bitcoins. Dit baseerden ze dan weer op het feit dat in 2015 35% van alle bitcoins niet meer verplaatst/uitgegeven was sinds 2011. Dat is dan waarschijnlijk inclusief de 1 miljoen bitcoins die Satoshi vermeend zou bezitten. Enfin: genoeg stof voor een nieuw artikel.

We zullen het waarschijnlijk pas in de verre toekomst precies weten maar waar we zeker van kunnen zijn is dat er in de beginjaren een hoop bitcoins verloren zijn. Dat dan weer door diefstal, onkunde of simpelweg vergeten. De voorbeelden zijn eindeloos en ikzelf ben in de loop der jaren al genoeg bitcoins verloren door diefstal, zwendel, hardwarefalen en stupiditeit. Het overkomt de besten. En hoewel er tegenwoordig minder bitcoins worden verloren dan in het begin (simpelweg omdat ze zoveel geld waard zijn) kan je ervan uitgaan dat het getal zal blijven groeien. Er wordt gezegd dat er ergens tussen de 1,5 en 4,5 miljoen bitcoins voorgoed verloren zijn gegaan en ik denk dat 2,5 miljoen verloren bitcoins voorlopig een veilige schatting is.

Vinny Lingham

Wel of niet meetellen in de marktwaarde?

Als je het aan mij zou vragen zou ik zeggen dat de marktwaarde van Bitcoin staat voor de totale hoeveelheid geld die je nu zou krijgen als iedereen zijn bitcoins omruilt naar naar bijvoorbeeld Dollars. Als we er dan van uitgaan dat er een bepaalde hoeveelheid bitcoins verloren zijn geraakt dan kunnen die bitcoins ook niet omgeruild worden. We kunnen wat mij betreft de verloren bitcoins dus niet meetellen. Volgens dhr Lingham is in het verleden bij marktgenoteerde bedrijven ook de waarde aangepast bij verlies van aandelen. Als op een gegeven moment bleek dat aandelen verloren waren gegaan werd de waarde van de resterende aandelen aangepast. Verschil wat mij betreft is dat een aandeel een representatie van waarde is en bitcoins, in dit geval, zijn de waarde. Als er dus bitcoins verloren gaan dan kunnen die nooit meer ingewisseld worden en zal de totale marktwaarde aangepast moeten worden.

De werkelijke? marktwaarde (tromgeroffel)

Ok, laten we nu dan eens kijken wat de werkelijke marktwaarde zou zijn als we ervan uitgaan dat er ongeveer 2,5 miljoen bitcoins voorgoed verloren zijn gegaan.
Eén Bitcoin is (vandaag 24 november 2016) 732 dollar waard en er zijn 16.003.425 Bitcoins ontstaan door mining. Dan komen we uit op een marktwaarde van ongeveer 11.7 Miljard Dollar. Stel je nou voor echter dat we de verloren gegane bitcoins meenemen in de vergelijking dan komen we uit op ongeveer 9.8 Miljard Dollar, een aanzienlijk stuk lager dus. Ik ben zo vrij geweest om het rekenwerk van Dhr Lingham aan te vullen en dan komen we tot het volgende overzicht.
De echte marktwaarde?

Ingeprijsd?

Een andere manier om tegen dit verhaal aan te kijken is het volgende: Stel je voor dat de markt de verloren gegane bitcoins nu al eens heeft ingeprijsd? Met andere woorden: De markt zou zich bewust kunnen worden van het feit dat er bitcoins verloren zijn gegaan wat weer kan resulteren in een hogere marktwaarde van de resterende bitcoins. Een beetje net zoals de rente op Amerikaanse staatsobligaties vaak al omhoog gaat als beleggers verwachten dat de FED die rente zal gaan verhogen. In dat geval is het betoog van Dhr Lingham (en in mindere mate mijzelf) dus irrelevant en is een Bitcoin precies waard wat hij zou moeten zijn. Ik heb echter het idee dat het besef van de verloren bitcoins niet gemeengoed is en dat bijna iedereen vasthoudt aan het officiele idee dat er nu meer dan 16 miljoen bitcoins beschikbaar zijn.

Back to reality

Als we de 2,5 miljoen verloren geraakte bitcoins dus aannemen als een feit dan zijn we dus een stukje armer dan we dachten, geen 12 miljard maar 9.8 Miljard marktwaarde. Maar waar hebben we het eigenlijk over, geld is toch voornamelijk gebakken lucht totdat je er daadwerkelijk wat probeert mee te doen. We rekenen ons allemaal rijk met virtueel geld en dat kan van het één op het andere moment over zijn. En stel je voor dat iedereen vandaag zijn bitcoins zou gaan proberen te verkopen om de totale marktwaarde in Dollars om te zetten? Dan is aan het einde van de dag 1 Bitcoin geen 732 dollar meer waard maar als je gelukt hebt nog 1 dollar. Maar dat is het mooie aan Bitcoin het drukt je met de neus op de bizarre realiteit.

Maar pas op, voor je het weet ben je aan het Hodlen.

Gepost door Roland de Goeij

Comments   

# Guest 2016-11-25 17:09
Verloren gegane bitcoins zijn sowieso moeilijk te schatten. Ik heb nog oude bitcoins uit 2011; nooit verplaatst, dus die zullen ze wel meegeteld hebben als "verloren". Mooi niet dus: ik kan ze nog steeds uitgeven.

De marktwaarde is sowieso van beperkte betekenis. Ga maar na:

1. Stel, je hebt alle bitcoins, en je gaat ze verkopen. Krijg je dan echt 12 miljard dollar? Natuurlijk niet: de prijs zakt in, dus je krijgt veel minder.

2. Stel, je hebt geen bitcoins, en je wilt ze allemaal kopen. Lukt dat dan echt als je 12 miljard dollar aanbiedt? Natuurlijk niet: sommige mensen willen helemaal niet verkopen, de prijs zal exploderen, dus je moet veel meer betalen.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh