Binnenkort bewaar je al je cryptocurrencies bij de Rabobank. Of toch niet?

on .

Binnenkort bewaar je gewoon al je cryptocurrencies bij de Rabobank. Of toch niet?  
De Rabobank verraste vandaag vriend en vijand toen bleek dat zij verbonden zijn met de experimentele dienst, Rabobit genaamd. Rabobit kan je misschien in de toekomst gaan gebruiken om je cryptocurrencies, zoals Bitcoin, veilig te bewaren in de bankomgeving van de Rabobank. De site echter was zodanig amateuristisch en onveilig opgezet dat gedacht werd dat het om een frauduleuze site ging. Ook lijkt het ondersteunen van de site niet overeen te komen met de zogenaamde 'ethische richtlijnen' van de Rabobank.

Makkelijk, maar wenselijk?

Het idee achter de site is dat je al je cryptocurrencies niet zelf hoeft te bewaren maar dat je dat uitbesteedt aan de Rabobank. Deze bewaart ze dan op hun beurt weer in hun omgeving. Hierdoor kan je al je digitale munten gewoon in 1 overzicht zien samen met je "normale" bankrekeningen. Ook zou je dan je crypto's kunnen bekijken (en uitgeven?) via de bank-app die je waarschijnlijk toch al op je telefoon hebt staan.

Voor de gemiddelde gebruiker zal dit een laagdrempelige manier zijn om bitcoins en andere cryptocurrencies te bewaren. Dat een partij als de Rabobank zijn naam koppelt aan cryptocurrencies zal ook een hoop kunnen doen voor de naamsbekendheid en het vertrouwen erin. Aan de andere kant is het mooie aan Bitcoin juist dat je alles zelf kan regelen en geen derde partij hoeft te vertrouwen. Een derde partij die er bijvoorbeeld met je bitcoins vandoor gaat, failliet gaat of gehackt wordt. Maar toch: voor de gemiddelde babyboomer zou dit bijvoorbeeld zeker een uitkomst kunnen zijn.

Een screenshot van de rabobit.nl website
- Een screenshot van de rabobit.nl website

Alarmbellen

Zoals vermeld hadden de makers van de website een stuk zorgvuldiger te werk kunnen gaan. Ten eerste had de website geen SSL certificaat. Het ontbreken van een SSL certificaat heeft als gevolg dat alle data, die van en naar de site gaat, niet versleuteld wordt en eventueel door anderen afgeluisterd kan worden. Behalve dat het onveilig is, is de site waarschijnlijk ook in strijd met de nieuwe GDPR wet. Deze verplicht Europese organisaties om veilig met klantgegevens om te gaan. Ten tweede waren er op de site geen contactgegevens te vinden om in contact te komen met de eventuele makers, ook een punt van zorg normaal gesproken. Ten derde is het domein rabobit.nl anoniem geregistreerd bij de amerikaanse provider Godaddy. Ook niet iets wat veel vertrouwen geeft.

Kickstarter programma

Van de Rabobank kwam in de loop van de ochtend het bericht dat de site met hun verbonden is. Rabobit is een onderdeel van een intern innovatie kickstarter programma, Moonshots genaamd. Rabobit is volgens de Rabobank 'slechts een verkenning' en 'maakt (nog) geen deel uit van onze dienstverlening'. Ze staan hier volgens eigen woorden 'wel voor open, maar kijken wel goed naar alle risico’s die hieraan verbonden zijn en of dit in het Rabobank beleid past.'

Hypocriet?

Dat Rabobit een dienst is die verbonden is aan de Rabobank is op zijn minst opmerkelijk te noemen. De bank heeft namelijk de afgelopen jaren geen cryptocurrency-vriendelijke koers gevaren. In 2013 kwam naar buiten dat de interne ethische commissie besloot dat de bank geen zaken moest doen met partijen die zich bezig houden met de handel in cryptocurrencies. Klanten die dat wel deden moesten een verhoogd risicoprofiel krijgen. Recent nog werd bekend dat de Rabobank één van de banken is waar cryptocurrency-ondernemers lastig of zelfs helemaal niet in aanmerking komen voor een bankrekening.

In 2013 vond een ethische commissie nog dat klanten die in cryptocurrency handelen een hoger risicoprofiel moeten krijgen.
- In 2013 vond een ethische commissie nog dat klanten die in cryptocurrency handelen een hoger risicoprofiel moeten krijgen.

We hebben aan de Rabobank gevraagd of het ondersteunen van Rabobit betekent dat het standpunt van de ethische commissie, wat betreft de handel in cryptocurrency, is gewijzigd. Het antwoord daarop was: 'Het standpunt van onze commissie Ethiek met betrekking tot handel in cryptocurrency blijft gewoon overeind.' Het is echter niet helemaal duidelijk wat de ethische commissie precies bedoelt met 'het faciliteren van handel in Bitcoins'. Daar zou bijvoorbeeld mee kunnen worden bedoeld dat betalingen naar exchanges in Bitcoins en andere virtuele valuta kunnen worden geblokkeerd. Of misschien betekent het wel dat cryptocurrency-gerelateerde bedrijven geen bankrekening moeten kunnen krijgen bij de Rabobank?

Niet zo handig

Terugkijkend hebben ze het Rabobit verhaal niet erg handig aangepakt. Als je de volgende keer een experimentele dienst opstart die verbonden is aan je bank zorg dan tenminste voor het volgende: 1. Vermeld op de site in welke hoedanigheid de dienst verbonden is aan de Rabobank. 2: Zorg dat de site technisch goed in elkaar steekt voordat je deze online zet 3. Breng een persbericht oid naar buiten, dat scheelt een hoop vraagtekens en speculatie.

Wat wel gezegd mag worden is dat de feedback op Rabobit snel opgepakt werd. Binnen afzienbare tijd was rabobit.nl voorzien van een SSL certificaat en vragen werden snel beantwoord. Of we nou veel kunnen met de antwoorden, dat is een ander verhaal.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Comments   

# Guest 2018-03-09 21:32
hahahaha, bij jullie bewaren? En dan maar afwachten of mijn boze ex beslag legt op mijn crypto? Ik denk het dus van niet
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh