Het gaat erg goed met Bitcoin in 2020, dat is duidelijk. De koers blijft maar stijgen en het sentiment lijkt daarom ook weer een stuk positiever. Dat is ook niet zo gek, want in 2020 wist Bitcoin maar liefst 36% aan waarde erbij te krijgen, maar waar ligt dit aan? In dit artikel gaan we in op mogelijke oorzaken van deze koersstijging. Wordt het een echte safe haven of is het de ‘black swan’ voor de financiële wereld?
Bitcoin als safe haven
Al vaker hebben we erover geschreven dat het er steeds meer op lijkt dat Bitcoin de titel als safe haven over gaat nemen van goud. In een safe haven stoppen mensen hun geld wanneer ze verwachten dat het slecht zal gaan met de reguliere financiële wereld en aandelenmarkt. Mensen proberen zich hiermee te verzekeren tegen een daling in de waarde van de aandelen van bedrijven.
Steeds vaker wordt het duidelijk dat Bitcoin in ieder geval een gedeelte van de ‘safe haven markt’ overneemt van goud. Zo werd het duidelijk bij de recente uitbraak van het coronavirus dat dit de ‘fabriek van de wereld’ even stil zou leggen. Dit is niet alleen slecht voor de bedrijven in China, maar de gehele wereld kan hierdoor tekorten ervaren. De aandelen gingen mede hierdoor onderuit, dit terwijl de prijs van Bitcoin juist toenam. Helemaal zeker is de correlatie hiertussen natuurlijk niet, maar het lijkt erop dat Bitcoin in ieder geval geen last heeft van dit soort ingrijpende gebeurtenissen.

Black Swan theorie
Een andere theorie over de koersstijging van Bitcoin heeft iets minder te maken met recente gebeurtenissen, maar meer met Bitcoin in zijn geheel. Het gaat hier om de black swan theorie.
Deze theorie gaat over evenementen die op het eerste gezicht uit het niets kwamen maar achteraf gezien ‘eraan zaten te komen’. Het effect van deze theorie is dusdanig groot dat er een duidelijk onderscheid gemaakt kan worden tussen de voor- en na situatie. De eigenschappen van een black swan zijn de volgende:
- De gebeurtenis komt uit het niets
- Het heeft een groot effect
- Achteraf kan ervan gezegd worden dat het eraan zat te komen
Een voorbeeld van een black swan is de Dot Com bubbel. Zo ongeveer ieder bedrijf tussen de 1997 en 2000 groeide hard, tot ineens de bubbel barstte. In een klap ging zo ongeveer ieder bedrijf failliet, verloren veel mensen hun baan en stond een hele industrie stil. Een ander voorbeeld is de financiële crisis van 2008. Ogenschijnlijk zat de wereld binnen de kortste keren in een grote crisis en verloren ook weer veel mensen hun baan. Echter kan hier achteraf van gezegd worden dat de crisis van 2008 er wel een beetje aan zat te komen door een opeenstapeling van fouten bij bijvoorbeeld banken.
Bitcoin de volgende black swan?
De theorie over de stijging van Bitcoin is dat het de volgende black swan gebeurtenis is, en wel die voor de financiële wereld. Bitcoin is in 2008 ontstaan uit onvrede over deze wereld. Voornamelijk dankzij de banken bevond de hele wereld zich in een crisis en waren de financiën van iedereen nog steeds afhankelijk van dezelfde partijen.
- Uit het niets leek Bitcoin te komen. De oplossing voor dit probleem, iedereen kan hiermee over zijn eigen financiën beschikken en is niet meer afhankelijk van dezelfde banken die voor de crisis gezorgd hebben.
- Het effect van Bitcoin is ook groot geweest sinds de start. Inmiddels kent iedereen het woord blockchain, bestaan er meer dan 2000 verschillende cryptocurrencies en is de totale marktwaarde van al deze cryptocurrencies aanzienlijk, namelijk bijna 250 miljard euro.
- Achteraf kan er ook van gezegd worden dat er een oplossing aan zat te komen voor het bankenprobleem. Al langer was er onvrede over de financiers van de wereld en het was daarom achteraf gezien geen verrassing dat er ooit iemand met een oplossing zou komen.
Bitcoin voldoet duidelijk aan de voorwaarden van de black swan theorie. In dit geval is de black swan een negatieve gebeurtenis voor de reguliere financiële wereld, maar een goede gebeurtenis voor de rest van de wereld.
Angst lijkt toe te nemen bij de banken
De impact van Bitcoin wordt ook steeds duidelijker. Niet alleen voor de mensen die er veel mee bezig zijn, maar het wordt ook erkent door de banken zelf. Zo bracht de Deutsche Bank onlangs nog een rapport naar buiten waarin ze ingaan op de volatiliteit van de Bitcoin koers.
Dit wordt als zeer negatief bestempeld en de bank ziet er dan ook geen toekomst in. Dit terwijl de bank zelf vorig jaar alleen al 18.000 mensen heeft moeten ontslaan en er nog veel meer ontslagen aan zitten te komen voor 2020. Opvallend hieraan is ook dat sinds de crisis in 2008 de koers van de Deutsche Bank gestaag omlaag is gegaan en de waarde van Bitcoin precies de omgekeerde koers heeft ingezet. Door deze berichtgeving wordt het dan ook duidelijk dat de angst voor Bitcoin heerst bij banken. Waarom zouden ze er anders aandacht aan besteden?
Wat de koers van Bitcoin precies omhoog stuwt op het moment is nooit met zekerheid te zeggen. Het lijkt er alleen wel op dat het sentiment omkeert en dat Bitcoin zoals genoemd steeds meer als safe haven gezien wordt. Ook merken banken deze omkeer en dit is een goed teken, zeker voor Bitcoin.