Bitcoin Bulletin week 5: De stilte voor de storm?

on .

bitcoinbulletin  
Het was vorige week weer een spannend weekje in bitcoin-land. Charlie Shrem werd gearresteerd (en kwam weer vrij op borgtocht) Fincen kwam met nieuwe (positieve) regelgeving wat betreft Bitcoin, die zegt dat bitcoin-miners en investeerders niet onder de strenge bancaire regelgeving vallen. Oja en Overstock directeur Patrick Byrne is tegenwoordig ook Bitcoin miljonair. Wat haalde er eigenlijk vorige week nog meer niet de voorpagina van bitcoinspot.nl ?

Januari was stabiele maand voor Bitcoin

De afgelopen 30 dagen heeft de waarde van Bitcoin geschommeld tussen de 630 en 740 euro. Dat is vrij stabiel in vergelijking met andere maanden toen de prijs van Bitcoin zomaar 50% daalde en daarna net zo hard weer de lucht in schoot. Het is een goede ontwikkeling, want hoe beweeglijker (of volatieler) de koers, hoe meer bedrijven en mensen voorzichtig zijn met het gebruik en/of acceptatie van Bitcoin, daar een koersfluctuatie groot effect kan hebben op de waarde van de bezittingen. Of het in 2014 zo stabiel blijft is natuurlijk de grote vraag, want er kunnen natuurlijk genoeg zaken gebeuren, waardoor de volatiliteit zomaar weer toe zou kunnen nemen.

ICT’er ziet betaling loon in Bitcoin wel zitten

Het bedrijf Tech in Motion vroeg aan 847 IT-professionals of ze betaald zouden willen worden in BTC. Meer dan de helft van de ICT’ers ziet een betaling in digitale valuta wel zitten. 51% wilde hun loon wel in bitcoin uitbetaald krijgen. 18% van de ondervraagden zou dit wel over een paar jaar willen overwegen. 20% heeft de voorkeur voor het fiat geld, ondanks dat ze wel geïnteresseerd zijn in de digitale valuta. Bekijk hier de uitkomst in een grafiek.

Zal Bitcoin ooit de $100.000 bereiken?

Vanaf minuut 15:05 wordt in onderstaande video gesproken door het team van Fool.com over de vraag of één bitcoin ooit $100.000 waard zal worden. “Does bitcoin have a better chance of hitting $100,000, or do you have a better chance winning $100,000 from $1,000 worth of scratch-off tickets?”


Bitcoin 2.0

Er is hier al eerder geschreven over het belang van het Bitcoin netwerk, maar het is geen schande om het nogmaals te herhalen. Het unieke van Bitcoin is niet zozeer de valuta, maar het protocol. Op MarketingFacts staat een goed stuk te lezen van Sander Duivestein en Patrick Savalle, genaamd: Bitcoin 2.0: het platform is de nieuwe valuta. Ze besluiten hun stuk niet alleen met onderstaande Slideshare, maar tevens met deze mooie alinea: ‘De grootste trend voor de komende jaren is de verschuiving van gecentraliseerde, bureaucratische hiërarchieën naar door technologie gedreven, gedistribueerde netwerken van individuen en communities. De afgelopen jaren hebben we de fysieke wereld overgebracht naar de digitale wereld. Nu draaien we het om: over de rug van Bitcoin wordt de digitale wereld nu uitgerold in de fysieke wereld en dit zet alles wederom op zijn kop.’

Ook de centrale banken van Estland en Rusland blijven niet achter

Dat centrale banken niet zo positief zijn over bitcoin schreven we al eerder, maar deze centrale banken stonden nog niet op het lijstje. Een lid van de Centrale Bank van Estland heeft een waarschuwing afgegeven aan burgers van het land over bitcoin en andere digitale valuta. Ook de centrale bank van Rusland kwam onlangs met een waarschuwing. De monetaire machthebbers moeten helemaal niets weten van de nieuwe digitale munteenheid en noemen het een ‘ponzi scheme’, wat natuurlijk een vreemde betiteling is, want bij een piramidespel wordt het geld van de nieuwkomers gebruikt om het rendement van de bestaande klanten te betalen. Enfin, de centrale banken blijven vrijwel allemaal sceptisch.

Gepost door Koen Dil, ondernemer en oprichter van Biflatie.nl.
Op Biflatie.nl worden er door verschillende auteurs artikelen geschreven over de economie, de maatschappij en de crisis.

Add comment


Security code
Refresh