Bitcoin Cash geplaagd door interne conflicten: Bitcoin fork in het kwadraat?

on .

Bitcoin Cash Drama  
De laatste weken hebben de bekende gezichten van de Bitcoin Cash (BCH) community op publieke platformen flink met modder naar elkaar gegooid. Het lijkt haast wel Big Brother: Bitcoin fork editie, zoveel haatberichten en beledigingen worden er over en weer gestuurd. De 'usual suspects' Roger Ver (initiatiefnemer van BCH), Craig Wright ("fake Satoshi Nakamoto") en Jihan Wu (mede-oprichter van Bitcoin mining-gigant Bitmain) spelen de hoofdrol in het interne conflict. Popcorn alvast klaargezet? Daar gaan we.

Bitcoin Cash drama: Fork de Bitcoin fork!

In augustus 2017 werd Bitcoin Cash (BCH) geboren als een hard fork vanaf de originele Bitcoin blockchain. Het zou het originele doel van Bitcoin (BTC) moeten bewerkstelligen: een peer-to-peer digitaal cash systeem met snelle, goedkope transacties. Met een grotere blocksize, miniscule transactiekosten en lage mining kosten had het een succes moeten kunnen worden.

Dat was althans de theorie, want de ontwikkelaars achter de afsplitsing zijn met recht de 'tokkende haantjes' onder de crypto-celebrities. En daarmee doelen we vooral op de creatie van onderling drama, de nodige serieuze verwijten op Twitter en ander verwerpelijk gedrag. Het is inmiddels zo ver gekomen, dat de groep initiatiefnemers van BCH binnenkort mogelijk uit elkaar gaat, en er dus een of enkele fork(s) van een Bitcoin fork aan zal komen.

Bitcoin Fork En Dan Iets Met Bomen En Een Bos Niet Kunnen Zien

- Ik een vork, jij een vork, iedereen een vork!

Hoe het zo ver heeft kunnen komen, dat ligt voornamelijk aan drie vrij ontvlambare en emotionele personen, namelijk Roger Ver (wereldberoemd door deze boosvideo, maar ook door deze huilvideo), Craig S. Wright (de man die claimt Satoshi zelf te zijn en mij overigens persoonlijk heeft geblokkeerd op Twitter) en Jihan Wu (heeft meer bitcoins dan ons allemaal samen, en Tweet soms boze dingen over onze moeders, en soms boze dingen naar Craig Wright). Klik vooral alle links, ze zijn allemaal de moeite waard om een beeld te krijgen bij deze culthelden.

 

Roger Ver's leiderschap

De mede-oprichter van de populaire Bcash-fork is al enige tijd omstreden te noemen. Recent nog kwam zijn flamboyante karakter hem in de weg te zitten, toen 'Bitcoin celebs' samen werden gezet op een cruiseschip. Het kostte Roger toen 37 seconden om een ruzie te veroorzaken.

Het is wellicht karakteristiek voor de gepassioneerde 'self-made' miljonair, maar toont ook dat zijn karakter niet dat van een leider is. En dat is exact wat de interne kritiek ook stelt: Verkeerde keuzes en uitspraken hebben de emoties té hoog doen oplopen binnen het geforkte cryptoproject. En daar zien we nu duidelijk de gevolgen van.

 

Jihan Wu vs. Craig Wright

Duidelijk mag het zijn dat we onze mening over dit groepje crypto-relschoppers niet onder stoelen of banken steken. Bij Bitcoinspot zijn we niet de grootste fan van deze zo gehypte Bitcoin fork. We houden het toch liever bij de oude, vertrouwde Bitcoin: het fundament van de blockchain technologie. Natuurlijk hebben we niet iets principieel tégen forks: Deze kunnen zonder meer een verrijking zijn van het crypto-ecosysteem.

Maar de BCH-celebrities maken het er ook wel een beetje zelf naar. Ze promoten BCH actief als 'de echte Bitcoin', en proberen het échte Bitcoin als Bcore af te schrijven als een verouderd project. Daarnaast wordt een domein als Bitcoin.com gebruikt om actief te misleiden. En dat is het soort manipulatie wat we dan weer liever niet zien: We zien liever dat forks het originele project niet in diskrediet brengen. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het consistente 'unieke' gedrag en verwerpelijke interacties als deze:

Bcash drama

- Ligt het aan mij of leest Craig's tweet als een Trump tweet? Mist alleen nog een SAD!

 

Nu er tribalisme en heuse 'cults' ontstaan binnen de BCH-community wordt het ons allemaal een beetje te verwarrend. Duidelijk is dat Jihan met een grote berg waardeloze BCH-munten zit van zijn mining operatie Bitmain. Maar hij maakt zijn fortuin er niet groter op door op deze wijze de governance van het project Bcash (sorry Roger, ik noem het Bcash) publiekelijk af te kraken. Om vervolgens Cobra te ontvolgen en Craig Wright te blokkeren. Erg classy natuurlijk.

 

Hoe nu verder?

Om nog enige professionaliteit in de cryptocurrency-wereld te kunnen brengen: BCH is één van de weinige grote altcoin projecten waar het er zó dramatisch aan toe gaat. En ondertussen blijven wij als cryptocurrency investeerders ons maar afvragen waarom de SEC met opgeheven wenkbrauwen kijkt naar de poppenkast die cryptovaluta heet. Persoonlijk denk ik dat we (mede door dit soort dramasoaps) nog niet volwassen genoeg zijn als gehele industrie, voor iets als een ETF.

De wereldwijde adoptie van een omstreden cryptocurrency-project BCH is ver genoeg gevorderd om het een loden last te laten zijn voor de gehele industrie, op zijn minst voor de komende maanden tot jaren. We hopen oprecht op een snelle verbetering!

 

Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: bitcoin cash,

Add comment


Security code
Refresh