Bitcoin-core versie 0.16.0 is uitgebracht.

on .

Bitcoin-core versie 0.16.0 is uitgebracht.  
Gisteren werd de release van de nieuwe Bitcoin-core client aangekondigd. We zitten nu op de zestiende versie van de client die oorspronkelijk door Satoshi Nakamoto naar buiten werd gebracht. Bitcoin-core is niet de enige Bitcoin client maar wel één van de weinige zogenaamde volledige clients. Dat wil zeggen dat deze de volledige Bitcoin Blockchain download en transacties doorstuurt en controleert. Laten we eens verder kijken naar versie 0.16.0.

Beta?

Misschien was het je niet opgevallen maar het versienummer van Bitcoin-core zit nog steeds in de 0. reeks. Dat wil zeggen dat het een "beta" versie is, iets wat bedoeld is om mee te testen. Dit geeft goed aan dat Bitcoin, hoewel het al op globale schaal gebruikt wordt, nog steeds een experiment is. Op het moment dat er een 1. versie uitkomt signaleren de programmeurs dat de software geschikt is voor productie. Wanneer dat gaat gebeuren is nog de vraag.

Dat het nog een beta-versie is wil echter niet zeggen dat er niet goed nagedacht is over wat er onder de motorkap zit. Het afgelopen half jaar hebben meer dan 100 mensen meegewerkt aan deze nieuwe versie en deze bevat een hoop verbeteringen en optimalisaties. Wist je trouwens dat de hoofd ontwikkelaar van Bitcoin-core, Wladimir van der Laan, Een Nederlander is?

In de onderstaande video zie je een overzicht van de statistieken wat betreft de bitcoin-core ontwikkeling in 2017 en een mooie visualisatie van alle bijdragen.

Segwit

De grootste verandering is dat Bitcoin-core nu volledig segregated witness (segwit), en de bijbehorende bech32 adressen, ondersteunt. Segwit werd vorig jaar na veel jaren van strijd en drama doorgevoerd en is een grote upgrade van het Bitcoin protocol. Zo lost segwit een aantal belangrijke kwesties (zoals malleability) op en maakt het makkelijker om toekomstige wijzigingen aan het Bitcoin protocol door te voeren. Segwit zorgt er ook voor dat er meer "ruimte" is in de Blocks voor transacties waardoor er effectief meer en goedkopere transacties gedaan kunnen worden op het Bitcoin netwerk.

HD-wallet

Een grote verbetering is dat Bitcoin-qt nu standaard de zogenaamde HD-wallets aanmaakt. Een HD-wallet (hiërarchisch deterministisch) wordt aangemaakt aan de hand van een reeks van woorden die je opgeeft bij het aanmaken ervan. In geval van nood kan je de wallet, incl de gehele transactiehistorie, weer terug zetten met behulp van deze woorden.

Er is meer.

Behalve deze twee wijzigingen, welke mij het meest aanspraken, is er nog veel meer veranderd. Zo staat replace-by-fee nu standaard aan, kan je de wallet-directory aanpassen en zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd aan de GUI. Voor alle wijzigingen en meer info zie de links onderaan het artikel.

Upgraden

Als je wilt upgraden naar de laatste versie zorg dan ten eerste dat je een backup maakt van je wallet. Sluit daarna Bitcoin-qt af en wacht tot deze volledig afgesloten is. Op windows kan je de nieuwe versie downloaden en over de oude heen installeren. Voor linux machines kan je zelf de programma bestanden downloaden en uitpakken (bitcoind/bitcoin-qt) Op de mac kan je de bestanden uitpakken naar /Applications/Bitcoin-Qt. Na het starten van de nieuwe versie moet de oude database geconverteerd worden, dit kan even duren. Op mijn eigen pc was dat zo gebeurd.

mocht je nog vragen hebben over de nieuwe versie dan horen we het graag in de comments of via het forum of facebook.

Gepost door Roland - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

https://bitcoin.org/en/release/v0.16.0
https://bitcoinmagazine.com/articles/bitcoin-core-0160-released-heres-whats-new/

 

Tags: bitcoin-qt,

Add comment


Security code
Refresh