Bitcoin en anonimiteit

on .

bitcoin-money
Veel mensen hebben ondertussen wel gehoord van de Bitcoin, de grensoverschrijdende munt. Dit fantastische hulpmiddel zou onderdeel moeten zijn van elk internationaal programma. Bitcoins zijn niet perse anoniem maar zijn zeker anoniem te gebruiken. En om maximaal te kunnen profiteren van de anonimiteit die bitcoins kunnen bieden moet je een aantal zaken in acht nemen. Laten we eerst eens de belangrijkste punten van Bitcoin op een rijtje zetten.

- Bitcoin is digitaal geld. U hebt geen Bitcoin-rekening, maar een Bitcoin-portemonee (wallet). Een Bitcoin-wallet op uw computer is zoiets als overheidsgeld in uw beurs.

-  Bitcoin is gedecentraliseerd.
Er is geen centrale instelling en geen centrale computer. Ook is er geen centrale producent van bitcoins. Bitcoins worden op basis van een recent ontwikkelde computercode gegenereerd door een groot aantal "miners" die elkaar niet of nauwelijks kennen.
- In tegenstelling tot nationale munteenheden kunnen bitcoins niet worden gedrukt. Bitcoins moeten worden "gemined", waarvoor krachtige computers, veel elektriciteit en een beetje geluk nodig is. Dit minen is niet gratis en ook niet eenvoudig.

- Er is een limiet aan het aantal bitcoins dat wordt uitgegeven. 
Er kunnen maximaal 21 miljoen bitcoins bestaan en deze kunnen alleen volgens strikte regels worden gemined. Er zijn er nu ongeveer 11 miljoen van in de omloop.

- Bitcoins kunnen worden opgedeeld
tot acht decimalen (0,00000001 BTC), waardoor zelfs de kleinste transactie mogelijk is. Zelfs als de Bitcoin een waarde van US$ 10.000 of hoger bereikt.

- Bitcoins kunnen niet worden veranderd. Bitcoin is een breed gedistribueerd computerprogramma dat niet door één enkele partij kan worden aangepast. Er zouden tegelijkertijd duizenden of miljoenen computers gewijzigd moeten worden om het programma aan te passen. Er is dus geen centrale server die kan worden gehackt om het systeem te beïnvloeden.

- Bitcoin is open source.
Het bitcoin-systeem is een reeks waarden binnen een computerprogramma die door iedereen kan worden geraadpleegd. Dit om er zeker van te zijn dat er geen geheime "back doors" (trackingssystemen en dergelijke) worden gebruikt.

- Bitcoin is gebaseerd op pseudoniemgebruik. Elke transactie wordt geregistreerd zonder dat er echte namen opgegeven hoeven te worden. Bitcoin zelf is niet anoniem, maar kan met enkele eenvoudige handelingen wel anoniem worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld door niet twee keer hetzelfde adres te gebruiken. (Verderop wordt beschreven hoe dit precies in zijn werk gaat.)

- Bitcoins staan volledig los van landsgrenzen en wet- of regelgeving. Het is een computercode en volledig universeel.

Dit laatste is interessant voor internationale gebruikers. Het Bitcoin-systeem maakt het eenvoudig om wereldwijd kapitaal te versturen en deze naar of uit andere valuta te converteren. Anders dan bij contant geld of edelmetaal hoeft u aan de grens niets aan te geven, omdat de waarde zich op het internet bevindt. De toegangssleutel is alles wat u nodig hebt om het kapitaal op elk gewenst moment vrij te maken. Bovendien voorziet het tijdelijke en permanente reizigers van een noodvoorziening die niet eenvoudig kan worden achterhaald of gestolen. Maar het is de truc om het maximale voordeel uit de privacymogelijkheden te halen. Hoe dat gaat, wordt hieronder uitgelegd.

Bitcoin is van nature niet anoniem.
Hoewel Bitcoin bij juiste toepassing een sterke anonimiteit biedt, wordt deze ten onrechte vaak een anonieme digitale munt genoemd. Bitcoin-transacties zijn niet privé; integendeel, ze zijn openbaar. Door de gedecentraliseerde manier waarop de bitcoin-transacties worden verwerkt (de zogenaamde blockchain), worden alle transactie geregistreerd en voor iedereen binnen het Bitcoin netwerk inzichtelijk gemaakt. Het is alsof u uw bankafschriften online zet. Met dit verschil dat u uw naam niet op de transactie hoeft te vermelden. U kunt zelfs meerdere transacties met verschillende namen gebruiken en bovendien overschrijvingsgegevens met andere bitcoingebruikers wisselen. Zo wordt het nagenoeg onmogelijk uw naam aan uw transacties te koppelen . . . waardoor het dus eigenlijk anoniem wordt.

Anoniem bitcoins gebruiken.
Allereerst is het verstandig om meerdere Bitcoin-adressen te gebruiken. Met deze adressen stuurt u bitcoins heen en weer. Ze zien er als volgt uit: 1LCrzrJscnzHCsEd5gNaCJ4X8gqWanTnM2. Maak voor elke transactie naar een nieuwe ontvanger een nieuw verzendadres voor die ontvanger aan. Door voortdurend nieuwe adressen te genereren, verbergt u uw transactiehistorie.

Eerder werd al gezegd dat echte anonimiteit bestaat uit het loskoppelen van uw naam en uw Bitcoin-adressen. Wanneer u bijvoorbeeld uw naam naast een Bitcoin-adres op een website zet en alleen betalingen of donaties via dat adres accepteert, zal dit adres aan uw naam zijn gekoppeld. En als u datzelfde adres dan ook nog gebruikt voor de aanschaf van een paar geitenwollen sokken, weet iedereen op de wereld dat u rondloopt in geitenwollen sokken.

Het is niet altijd mogelijk uw naam los te koppelen van een Bitcoin-adres, vooral bij aankopen waar identificatie is vereist. De oplossing hiervoor is de zogenaamde "mixing service". We zullen hier niet uitgebreid uitleggen hoe dit precies werkt, maar het is goed om te weten dat u door deze mixing service een hoog anonimiteitsniveau kunt handhaven bij transacties waaraan uw naam is gekoppeld. Zoals de naam al suggereert, worden uw transacties vermengd met die van andere Bitcoin-gebruikers. Zo verdwijnt de koppeling tussen uw naam en de transactie. Er bestaan een aantal van deze mixing services en de grootste is BitLaundry. Een uitstekende manier om uw privacy te herstellen na een minder anonieme betaling.

Privéuitwisseling (Private Exchanging)
Een manier om bitcoins te kopen en te verkopen die steeds populairder wordt, is het zogenaamde over the counter exchanging (OTC). Bij een OTC neemt u eerst contact op met een lokale exchanger om de bedragen en kosten af te spreken, waarna u op een veilige plek uw contant geld uitwisselt tegen bitcoins. Hierbij blijft het contant geld in een enveloppe op de tafel liggen totdat de bitcoin-overdracht is voltooid (u moet dan wel een laptop of smartphone bij u hebben). Nadat de transactie is voltooid, vervolgt ieder zijn weg.

Er zijn kleine risico's verbonden aan OTC, zoals beroving na de overdracht. Maar dit is zelden een probleem, omdat 1: de verkopers een openbare beoordeling van hun klanten krijgen en dus naar een zo goed mogelijke beoordeling zullen streven;
2: de transacties gewoonlijk overdag en op een veilige, openbare locatie worden uitgevoerd. (Het is niet eenvoudig om iemand onopgemerkt te overvallen in een druk winkelcentrum.)

De tarieven voor OTC liggen over het algemeen rond de 5%, maar deze kunnen variëren. De uitwisselingen zijn rechtstreeks en zonder administratieve rompslomp. Bovendien kunnen ze anoniem worden uitgevoerd. Om eerst wat vertrouwen op te bouwen, is het misschien verstandig om te beginnen met kleine bedragen. Daarna kunt u samen met de exchanger elk gewenst bedrag bepalen. De twee bekendste/ online forums voor OTC-transacties zijn bitcoin-otc.com of localbitcoins.com.

Uw identiteit op het internet verbergen
Het IP-adres van uw computer is uw online identiteitskaart en kan worden getraceerd. Onderschat het niet, want alles wat u met uw computer (of smartphone) doet, kan eenvoudig via het IP-adres worden getraceerd en aan uw identiteit worden gekoppeld. Als u bitcoins anoniem wilt gebruiken, moet u er dus altijd voor zorgen dat uw IP-adres nooit met uw bitcoin-adressen kan worden geassocieerd. Hieronder leest u hoe dit moet: U heeft één of meer beveiligingsprogramma's nodig om uw IP-adres te beschermen en moet die consequent gebruiken. Deze programma's zijn: Tor, I2P, GPG (Windows-versie), Pidgin, OTR en Mac Changer voor mobiele apparaten.

Het Tor-netwerk wordt veel gebruikt, maar let op: het is ook bijzonder traag. Daarnaast moet u uw harde schijf versleutelen met TrueCrypt en alle apps van uw smartphone verwijderen (behalve dan misschien uw bitcoin-app). Het is eenvoudiger om een virtual private network (VPN) te gebruiken, maar kies dan wel een goede. Kies niet meteen de goedkoopste, want er zijn nogal wat kwaliteitsverschillen.

Een goede VPN moet de volgende onderdelen bevatten:
- Mogelijkheid voor meerdere hops
- Out-of-band authenticatie
- Geen "single point of failure" (m.a.w. verdeling van de handelingen)
- Een eigen DNS-systeem
- Klantondersteuning

Welke manier u ook kiest, zorg ervoor dat u exact te werk gaat. Lees ook deze guide to online privacy. Enkele Bitcoin-services verplaatsen momenteel hun diensten naar het Tor-netwerk om aanvallen te voorkomen. Om deze services te bereiken, moet u de Tor-browser gebruiken . Gebruik niet uitsluitend de Tor–browser. Deze is voldoende als het gaat om Tor-sites, maar niet goed genoeg voor het beschermen van uw volledige privacy. Gebruik Tor in combinatie met de hierboven beschreven gratis opties of samen met een goeie VPN, zoals Cryptohippie. 

Conclusie
Als u Bitcoin zorgvuldig gebruikt, is het een uitstekend hulpmiddel om wereldwijd of lokaal geld over te maken. Voor actieve en wannabe internationalisten is het een prima manier om probleemloos geld te verplaatsen. Bitcoin is een hulpmiddel met veel vooruitzichten, maar is nog speerpunttechnologie. Begin daarom klein, leer zoveel mogelijk en beperk de risico's met kleine transacties, totdat u er vertrouwd mee bent. En als u er eenmaal handigheid in hebt, zult u zien dat de bitcoin van grote waarde is, zowel lokaal als internationaal. Veel succes!

Gepost door Marco
Bron:  http://www.internationalman.com/78-global-perspectives/947-bitcoin-internationalization-s-new-best-friend

Comments   

# Guest 2017-01-04 10:55
Hier staat een hele duidelijke stap-voor-stap handleiding: https://coinmixer.se/nl/bitcoin-mixing-service/hoe-gebruik-ik-bitcoins-anoniem/
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-10-04 06:45
Ik heb laatst https://coinmixer.se/nl/ gebruikt. Dit werkte perfect. Nederlandse uitleg en support indien nodig, vind ik wel zo prettig. Ze hebben ook een TOR link indien je dat zou willen, dan moet je even bij de FAQ kijken.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-03-01 15:38
Een praktische handleiding om anoniem Bitcoins te gebruiken vond ik hier: http://libertarischevraagbaak.nl/140/hoe-kan-ik-anoniem-bitcoin-gebruiken-handleiding
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-03-01 16:21
dank!, ik ga er eens naar kijken.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh