Als je kijkt naar de grafieken van Bitcoin en de aandelenmarkt van de afgelopen jaren, valt je misschien al snel een vergelijkbare trend op. De Amerikaanse beurs steeg naar een recordhoogte en ook Bitcoin behaalde zijn all-time high van $20.000 eind 2017.
Niet lang daarna onderging zowel de prijs van Bitcoin, als de Amerikaanse aandelenmarkt een sterke daling. De vraag was al snel of deze compleet verschillende markten een correlatie hebben. Is de prijs van Bitcoin te voorspellen door te kijken naar de aandelenmarkt?

Geen verband tussen Bitcoin en S&P 500
Een analyse van CryptoSlate concludeert dat er geen (lineaire) correlatie is tussen de Amerikaanse aandelenmarkt en Bitcoin. De analisten gebruikten hiervoor twee verschillende testmethodes: beta en de Pearson Correlation Coefficient (PCC).
Beta onderzocht de verandering in de prijs van Bitcoin als reactie op de prijs van een benchmark. Hiervoor gebruikten ze de populaire S&P 500 index. Een positieve beta zorgt voor een stijging van de prijs van Bitcoin bij een daling van de S&P 500. Een negatieve beta indiceert dat een toename van de S&P 500 voor een daling in de prijs van Bitcoin zorgt.
De gemiddelde beta-score van Bitcoin tussen 2015 en 2018 is 0,24. Hiermee lijkt er dus geen correlatie met de S&P 500 te zijn. Ook de Pearson Correlation Coefficient toont aan dat er geen correlatie is. De hoogste score was 0.20; experts zien een coëfficiënt van tenminste 0,80 pas als correlatie. Er is echter nog te weinig data beschikbaar om hier een definitieve conclusie over te trekken. De scores van beide tests fluctueren echter sterk door de prijsvolatiliteit van Bitcoin. Hierdoor is het – mocht er later en correlatie blijken te zijn – erg lastig om informatie uit de scores af te leiden en blijft Bitcoin speculatief.
Bitcoin tijdens een financiële crisis
Er lijkt dus geen lineaire correlatie tussen de aandelenmarkt en Bitcoin te zijn. We weten ook nog niet hoe de prijs van Bitcoin reageert op een sterke regressie of zelfs een financiële crisis. Je zou wel kunnen stellen dat doordat er geen correlatie tussen de twee markten lijkt te zijn, Bitcoin een veilige haven in een crisis kan bieden.
Bitcoin lanceerde pas na – en vaak gezien als reactie op – de financiële crisis van 2008. De genesis block (de eerste gemijnde Bitcoin block) bevat een referentie naar een artikel van de Financial Times: “Chancellor on brink of second bailout for banks”. Satoshi Nakamoto – de oprichter van Bitcoin – verwijst hiermee naar het gebrekkige huidige financiële systeem en ziet Bitcoin als de oplossing. Hoe Bitcoin reageert op een crisis, is nog afwachten. Veel hangt af van Bitcoin’s positie in Exter’s piramide.

Exter’s piramide is een model dat activa (assets) categoriseert aan de hand van risico en liquiditeit. Goud – het laagste niveau van de piramide – heeft een laag beschikbaar volume maar ook het laagste risico. Hoger in de piramide neemt het risico – en potentiele winst – toe, terwijl de liquiditeit daalt. De vraag is welke positie Bitcoin in deze piramide gaat innemen. Dit hangt sterk af hoe bezitters met hun Bitcoin omgaan.
Als de meerderheid van Bitcoin bezitters speculatief zijn en alleen geld willen verdienen, zal Bitcoin eerder aan bovenkant van Exter’s piramide staan. In dat geval is het een risicovolle investering die net zoals andere risicovolle activa in 2008 tijdens een crisis sterk zal afnemen in waarde. Bezitters zullen dan hun Bitcoin verkopen om naar minder risicovolle activa zoals fiat of goud over te stappen.
Maar als de vraag naar Bitcoin wordt gedreven door de intrinsieke waarde zoals de onafhankelijkheid van tussenpartijen, is het mogelijk dat de prijs net zoals bij goud stabiliseert door de schaarsheid die ontstaat. Prijsstabiliteit brengt vertrouwen en zorgt ervoor dat mensen erin investeren om waarde vast te houden. In dit geval is het waarschijnlijk dat de prijs van Bitcoin zal stijgen tijdens een financiële crisis, aangezien mensen zoeken naar een veilige haven.
Het is vooralsnog dus nog afwachten wat er met Bitcoin tijdens een financiële crisis gaat gebeuren. Mogelijk duurt het nog één, twee of vijf verschillende crisissen voordat we het zeker weten.