Bitcoin exchange bitstamp offline na hack & diefstal 19000 bitcoins

on .

Bitcoin exchange bitstamp offline na diefstal 19000 bitcoins  
Bitstamp, 1 van de grootste Bitcoin exchanges, heeft sinds 5 januari zijn diensten (tijdelijk?) opgeschort, zo melden ze ook op hun site. dit gebeurde ivm een hack waarbij waarschijnlijk rond de 19000 bitcoins zijn buitgemaakt door een nog onbekende partij. De hack heeft waarschijnlijk plaatsgevonden op 4 januari. Bitstamp heeft hierna meteen een bericht naar al zijn gebruikers gestuurd met de melding dat er geen bitcoins meer verstuurd moeten worden naar "oude" adressen behorende bij bitstamp accounts.

Hiernaast heeft Bitstamp dus ook de hele site offline gehaald en is, volgens eigen zeggen, bezig om een backup van de site terug te zetten op een nieuwe veilige locatie. Volgens Bitstamp hoeven gebruikers zich geen zorgen te maken over de bij hen opgeslagen bitcoins en zullen alle bitcoins weer beschikbaar komen als de site weer online is. Volgens Bitstamp is het aantal van 19000 bitcoins een fractie van de totaal aanwezige coins en is het overgrote deel van de bitcoins veilig opgeslagen in zogenaamde cold storage.

Verkeerde koersinformatie

Meerdere grote spelers in de Bitcoin wereld maken gebruik van de koersinformatie van Bitstamp zoals bijvoorbeeld Bitpay en blockchain.info. Blockchain.info is als reactie op de storing bij Bitstamp overgegaan op Bitfinex voor de koersinformatie. Bitpay heeft op 5 januari een aantal uren een hogere prijs laten zien. Het gevolg hiervan was dat betalingen via Bitpay iets duurder waren dan wanneer ze gedaan werden via andere betalingsproviders. Bitpay maakt gebruik van de Bitcoin best bid koers welke koersinformatie van meerdere bronnen samenvoegt om tot een gemiddelde prijs te komen. Doordat de prijs van Bitstamp bleef steken op 276 dollar kwam het gemiddelde dus hoger uit. Voor een bedrijf als Bitpay zou dit problemen op kunnen leveren omdat klanten hun teveel betaalde bedrag misschien terug gaan eisen bij Bitpay. Tot nu toe lijkt het weinig effect te hebben en zijn er geen klachten ontvangen van klanten of aanbieders die klanten laten afrekenen in Bitcoin.

Zoals gezegd is bitstamp dus bezig om de site weer online te brengen maar over wanneer en hoe zijn er voor zover geen uitspraken gedaan. De gevolgen voor de Bitcoin koers lijken tot nu toe beperkt, sterker nog deze heeft sinds 4 januari weer een lichte stijging laten zien, het nieuws van bitstamp heeft daar dus weinig effect op gehad. Deze hack laat maar weer eens zien dat het Bitcoin ecosysteem nog vatbaar is voor hacks en verstoringen maar aan de andere kant: welke online dienst is dat niet?

Een goede leer?

Je zou denken dat mensen het wel geleerd hebben nadat MTgox failliet ging en alle bitcoins van zijn klanten verloor. Je kan dus het beste niet te veel bitcoins opslaan bij een online dienst zoals een exchange. Dit ook des te meer omdat je bij Bitcoin juist niet hoeft te vertrouwen op een derde partij om je geld veilig te bewaren. Laten we maar hopen dat Bitstamp zijn belofte kan waarmaken dat de meeste Bitcoins zich in cold storage bevinden en ze deze niet verloren zijn.

Ben je zelf benieuwd naar hoe je Bitcoins veilig kan opslaan? lees dan bijvoorbeeld eens ons artikel: Hoe sla ik  mijn bitcoins veilig op. Ook kan je in de Bitcoin wiki een lijst vinden van zogenaamde hardware wallets waarmee je zelf je bitcoins veilig op kan slaan..

Gepost door Roland de Goeij

Tags: bitstamp, hack,

Add comment


Security code
Refresh