Bitcoin-exchange MTgox waarschijnlijk failliet na miljoenenfraude

on .

Bitcoin exchange MTgox waarschijnlijk failliet na miljoenenfraude  
Het doek lijkt nu definitief gevallen te zijn voor MTgox, de eerste en ooit grootste bitcoin exchange. Het slechte nieuws stapelde zich de afgelopen tijd al op, eerst kon er geen geld meer opgenomen worden en daarna geen bitcoins. Van kwaad lijkt het nu naar erger gegaan te zijn, er is nu nieuws naar buiten gekomen dat de exchange 744 duizend bitcoins heeft "verloren". Maar laat 1 ding duidelijk zijn: met bitcoin zelf is niks aan de hand, dit is het gevolg van rampzalig management van 1 bedrijf.

Update 25-2-2014 20:48:
Mtgox heeft een update op de site geplaatst: "In het licht van de recente ontwikkelingen en potentiele gevolgen voor MTgox en de markt hebben we de beslissing genomen om alle transactie voor onbepaalde tijd op te schorten. Dit doen we om de site en de gebruikers te beschermen. We zullen de situatie in de gaten houden en actie ondernemen waar nodig."

Ook ik ontkom er niet aan dus bij deze: een extra lang artikel over de beroemde en beruchte exchange: MTgox. Het zat er al een hele poos aan te komen maar MTgox is waarschijnlijk failliet. De mensen die nog bitcoins of Euro's hebben/hadden staan op de exchange kunnen er waarschijnlijk naar fluiten. Het effect op de bitcoin koers lijkt tot nu toe beperkt te zijn maar de imago-schade is misschien wel een stuk erger. Zoals ik al zei: met het bitcoin-netwerk is niks aan de hand maar vertel dat maar tegen de mensen die al hun geld zijn kwijtgeraakt. Het is wel beter dat MTgox nu (waarschijnlijk) ter ziele is aangezien de exchange al jarenlang een te instabiele factor was in het bitcoin ecosysteem.

Het hele MTgox verhaal laat zich de laatste jaren al lezen als een slechte roman en de (anti)climax lijkt nu bereikt te zijn. De site is down en zoals gewoonlijk geen bericht van de mensen van MTgox zelf. Het is nu wel bekend geworden dat er over de loop der tijd honderdduizenden bitcoins gestolen zijn bij de exchange. Maar of dat nu door derden gedaan is of door MTgox zelf dat vraag ik me nog een beetje af. Ik had zelf (tegen beter weten in) nog de hoop dat MTgox wel weer online zou komen maar het is misschien maar beter zo. Het nare is uiteraard wel dat duizenden mensen waarschijnlijk een grote hoeveelheid bitcoins kwijt zijn geraakt in dit hele drama. Ik wil niet perse zeggen eigen schuld dikke bult maar als je na de ellende van de afgelopen jaren nog bitcoins had staan bij MTgox dan vroeg je er wel een beetje zelf om. Ikzelf kan een gevoel van nostalgie toch niet helemaal onderdrukken aangezien het MTgox was waar ik ooit in juni 2011 mijn eerste 66 bitcoins kocht.

Als je wilt weten wat er de afgelopen dagen gebeurd is en waar we nu staan, spoel dan door naar het einde van het artikel. Ik zal 
daar uitleggen wat er de afgelopen dagen gebeurd is en waar we nu staan maar laten we eerst even terugblikken op wat er de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden en hoe het allemaal zover heeft kunnen komen.

Klein begonnen.

De exchange begon in 2009 als "Magic the gathering online exchange", een plek waar je speelkaarten van het spel met dezelfde naam kon verhandelen, vandaar de naam MTgox. In 2010 maakte de oprichter Jed McCaleb de stap om de site om te vormen naar de eerste echte bitcoin exchange. In 2011 werd de site verkocht aan de huidige eigenaar Mark Karpeles en onder zijn leiding groeide de exchange uit tot de grootste van de wereld, de site nam in april 2013 ongeveer 70% van alle bitcoin-handel voor zijn rekening.

Eerdere incidenten

In juni 2011 vond de eerste grote Crash van MTgox plaats waarbij de exchange gehackt werd. De prijs ging binnen korte tijd van 13 naar 2 Dollar nadat een hacker grote hoeveelheden bitcoins verkocht. In Februari 2013 werd het sturen van geld van MTgox naar dwolla accounts tijdelijk stopgezet ivm nieuwe anti witwas wetgeving, na meer dan 3 maanden werden de fondsen alsnog uitbetaald. In maart 2013 vond er een zogenaamde "fork" in het bitcoin-netwerk plaats door een bug in de software, hierna stopte MTgox tijdelijk met het accepteren van bitcoin stortingen.
De tweede grote bitcoin-crash vond plaats op 11 april 2013 nadat de site de grote hoeveelheid transacties niet meer aankon. Vooral de crash van april 2013 liet zien dat ten eerste MTgox te veel invloed had op de bitcoin prijs en dat de site ook niet opgewassen was tegen de grote hoeveelheden orders. De site stak simpel gezegd gewoon niet goed in elkaar en was te langzaam en onveilig. 

Als de voorgaande gebeurtenissen nog niet genoeg waren om erachter te komen dat er iets niet goed zat bij MTgox dan liet de rest van 2013 wel zien wat eraan zat te komen. In Mei van dat jaar werd MTgox aangeklaagd door Coinlab omdat MTgox niet aan de gemaakte afspraken voldeed om Coinlab toegang te geven tot de Amerikaanse en Canadese klanten van MTgox. In de verdere loop van 2013 kwamen er ook steeds meer berichten van gebruikers die geen geld meer konden opnemen van de exchange. Dit leidde er ook toe dat de prijs van bitcoins op MTgox steeds hoger kwam te liggen dan die op andere exchanges. Immers op MTgox waren er simpelweg meer dollars en euro's door de problemen met de afschrijvingen, daarom kozen velen ervoor om maar bitcoins te kopen met die Dollars en Euro's en daarna de bitcoins op te nemen. Maar ook dat was uiteindelijk niet meer mogelijk.

Het begin van het einde?

7 februari 2014: op deze dag werden alle opnames van bitcoin stopgezet, MTgox gaf aan dat dit te maken had met de zogenaamde malleability-bug. Deze "bug" (die dus geen bug is) maakt het mogelijk om het te doen lijken alsof opgenomen bitcoins nooit ontvangen zijn. Hierop kan je ze dus nog een keer opvragen enzovoorts. Mtgox had zijn zaakjes niet goed op orde en was dus waarschijnlijk op grote schaal slachtoffer van deze fraude. In eerste instantie wees directeur Mark Karpeles nog met de vinger naar het bitcoin-netwerk als de schuldige maar uiteindelijk bleek dat MTgox zelf grotendeels verantwoordelijk was voor de ellende. Ik heb eerder geschreven over deze "bug" in het artikel: "Bitcoinspot.nl legt uit: MTgox en de malleabality-bug die geen bug is".
17 februari 2014: Andere exchanges en bitcoin dienstverleners, die tijdelijk waren gesloten om de malleability kwestie aan te pakken, waren ondertussen weer up and running maar MTgox was nog steeds offline. Directeur Mark karpeles liet in een interview met de Wall Street Journal niets vrij over wat er nou echt aan de hand was maar liet wel weten dat er limiten zouden komen op stortingen en opnames (als de site weer online zou gaan). Een peiling liet zien dat 69% van de MTgox klanten nog steeds op hun geld zat te wachten en dat 21% van de klanten al meer dan 3 maanden aan het wachten waren.
Protestanten hadden inmiddels het hoofdkantoor van MTgox in Japan bereikt en maakten daar hun ongenoegen kenbaar aan de medewerkers en Mark Karpeles himself. En wat deden ze? juist: MTgox verplaatste hun hoofdkantoor.
23 februari 2014: Directeur Mark Karpeles stapt uit het bestuur van de bitcoin foundation en kort daarop werden alle tweets verwijderd uit het twitter account van MTgox....

En wat nu?

Er is helaas geen officieel nieuws van MTgox zelf maar het lijkt er dus sterk op dat MTgox failliet is. Er kwam 24 februari een document boven water waaruit blijkt dat MTgox 744 duizend bitcoins "kwijt" is geraakt en dat ze bij lange na niet genoeg geld/bitcoins hebben om de gebruikers uit te betalen. De site is dus ook offline en alle tweets zijn verwijderd. Dit lijkt toch er wel sterk op te duiden dat MTgox terziele is maar het is dus wachten op verder nieuws. 
Er zijn ook stemmen die zeggen dat het document vals is en verspreid om de koers te laten crashen zodat deze aanvaller zelf goedkoop bitcoins in kan kopen, misschien ver gezocht maar alle mogelijkheden blijven tot nu toe open.
Uit het document blijkt verder dat er gedacht wordt over een mogelijke doorstart onder de naam GOX en wordt er gesproken over een Bailout van de exchange door het injecteren van 200.000 bitcoins om "erger te voorkomen". laten we hopen dat er niemand zo stom is om daar aan mee te doen.

Er komen een hoop reacties uit de bitcoin gemeenschap, zoals bijvoorbeeld van bitcoin-pionier erik voorhees die aangaf nog 550 bitcoins te hebben staan op MTgox die hij volgens eigen zeggen "waarschijnlijk nooit meer terug zal krijgen". Ook andere grote spelers zoals, onder andere, blockchain en bitstamp hebben een gezamenlijke boodschap naar buiten gebracht waarin ze zichzelf distantieren van MTgox en bitcoin verdedigen.

Ten overvloede: met het bitcoin-netwerk zelf is niks aan de hand, al deze ellende is te wijten aan incompetent management van 1 bedrijf. Bitcoin is een vrije markt en het gat dat MTgox achterlaat wordt waarschijnlijk weer gevuld door andere exchanges die hun zaakjes wel op een rij hebben.

Gaat MTgox ook daadwerkelijk een doorstart maken? ik betwijfel het. En mochten ze het wel doen hoop ik dat de consument zo slim is om ze links te laten liggen. Zoals ik altijd zeg: bitcoin is een revolutionaire technologie maar staat momenteel nog in de kinderschoenen. Doe eerst je huiswerk voordat je ermee aan de slag gaat.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: mtgox,

Comments   

# Guest 2014-02-28 13:01
Kan iemand mij simpel uitleggen hoe ik bitcoins (offline) kan bewaren op een makkelijke manier?

als Blockchain ( zoals Mt Gox )failliet gaat ben je alles kwijt? ik heb een bestandje json maar meer niet
Reply | Reply with quote | Quote
# B.T. 2014-02-28 18:14
Quote:
Kan iemand mij simpel uitleggen hoe ik bitcoins (offline) kan bewaren op een makkelijke manier?
http://www.bitcoinspot.nl/hoe-sla-ik-mijn-bitcoins-veilig-op.html
Quote:
als Blockchain ( zoals Mt Gox )failliet gaat ben je alles kwijt? ik heb een bestandje json maar meer niet
We do not hold a copy of your password, and thus are unable to view or spend your Bitcoins. You retain full control of your private keys, so your wallets can never be seized or blocked and can be imported into any desktop Bitcoin client.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-27 17:05
Het blijft een beetje pionieren in de nieuwe wereld. Menig Amerika ganger zal in die tijd door zijn mede-dorpelinge n wel voor gek verklaard zijn, maar de pioniers wisten het zeker: weg uit het achterlijke Engeland, weg uit het straat arme Italie, weg uit het beklemmende Europa.
Dat dit niet zonder slag of stoot ging en er flinke obstakels in het onontgonnen Amerika waren is bekend.
Toch kregen vele pioniers gelijk en bouwden die een beter bestaan op dan waar ze vandaan kwamen.

Niet dat Amerika - nu - nou zo'n lichtend voorbeeld is, eerder de bron van veel kwaad. Toch zullen de bitcoinpioniers van nu de weg plaveien voor de volgzame massa's van morgen.

Laat die lui uit je oude dorp maar lekker roepen wat ze willen. Pioniers geloven in een betere, maakbare wereld, in tegenstelling tot de dorpelingen die weten dat de wereld kut in elkaar zit maar niet geloven dat ze er iets aan kunnen veranderen.

Tot in de nieuwe wereld! :lol:
Reply | Reply with quote | Quote
# B.T. 2014-02-26 13:08
Een bitcoin bailout.. onnodig en ongewenst. Er zitten geen bedrijven aan gekoppeld als GS die 1000x meer aan vermogen verloor. Het goede nieuws is dat Mt.Gox nu niet meer bestaat. Bijna alle bubbelpops werden door hun beïnvloed. Rond china afgelopen december waren er ook problemen met de transacties. Andere exchanges hebben deze problemen niet. Bij de volgende sprint zal het uit zijn dak gaan. Dat dit zal gebeuren lijkt me niet meer dan logies, als je de ontwikkelingen rond bitcoin en de globale fiat economie een beetje volgt. Allerlei bitcoinbedrijfj es, speciale hardware producenten en bedrijven die bitcoins accepteren schieten als paddenstoelen uit de grond. Cyprus heeft weer meer geld nodig en de eerste bitcoinbank is daar net gestart. 30% belasting in italie op transacties uit het buitenland. Brazilie in recessie. Enorme inflatie in 2e wereldlanden. 3e wereldlanden krijgen steeds meer toegang tot het internet maar kunen geen bankrekening openen. Het gaat nu pas een beetje beginnen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-26 12:09
Hoop dat de koers weer een beetje aantrekt..

ben een maand geleden begonnen en zie alleen maar krimp...even ot is een jsan bestandje alles wat je offline kunt bewaren en heb je er genoeg aan? Ik bedoel als blockchain morgen besluit op te doeken wat heb ik dan nog?
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-26 08:41
Quoting Guest:
Een deposito-garantiestelsel was nu wel prettig geweest. Prachtig om te zien dat er serieus nerds zijn die de Japanse regulator nu vragen om in te grijpen (die dat terecht natuurlijk niet doet). Het grote "voordeel" van Bitcoin was toch juist dat het een decentrale munt was zonder regulering of toezichthouders? Bitcoin is een munt die is uitgedacht en omarmt door nerds die niet begrijpen hoe een reële economie werkt. Een complete exchange die overnight gewoon de stekker eruit trekt, mooier wordt het niet.


Dit moet je voor de grap eens aan de mensen op Cyprus vertellen op straat....
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-26 08:37
Het is domweg stuitend om te lezen hoe kortzichtig de bitcoin haters zijn... :-)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-26 01:10
een hele goede clip over het gox drama http://www.bloomberg.com/video/is-the-boom-over-for-bitcoin-tfoAZu27TWunOegMkJxvWw.html
Reply | Reply with quote | Quote
# Roland (webmaster@bitcoinspot.nl) 2014-02-25 21:01
Laat 1 ding duidelijk zijn: ik baal ongelooflijk van het hele MTgox gebeuren en van het feit dat mensen hun geld kwijt zijn, dat kan ik niet genoeg benadrukken. Maar zoals ik al eerder zei: bitcoin staat in de kinderschoenen en je moet je huiswerk doen voordat je ermee begint.

En het grappige is dat ik ook bijna nooit mensen hoor klagen die hun bitcoins met de helft in waarde hebben zien verminderen. Its all in the game. En zoals ik ook al eerder geschreven heb gaat wat mij betreft de ontwikkeling van bitcoin te snel. En dan loop je dus de kans op dit soort extreme koersstijgingen en dalingen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 20:04
Mtgox failliet, bitcoins gestolen, botnet om de boel lekker te kunnen flessen, wallet foetsie. Zal ik doorgaan?

En dan maar zeggen dat je als btc-bedrijf vertrouwen hebt in die onzin!!! Hoe geloofwaardig wil je zijn als bedrijfsleider. Zegt genoeg over de mega-grap...

Los van de koers die agoniseert rond de 350-400 €. Arme mensen die er ingetrapt zijn (lach mezelf helemaal kapot)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 17:50
Heel veel ensen vallen voor de prijs , en ja dan was gox natuurlijk de betere.....
dez mensen krijgen nu t lid op de neus....
dat is nou het gevaar van voor de scherpe prijs gaan , wat scherp is kun je je aan snijden :)
en dat schijnen veel mensen te vergeten.
over tot de orde van de dag , voor mij , want 1 ding moet nu wel duidelijk zijn voor iiedereen LAAT NOOIT BITCOINS op een exchange staan!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 16:30
Wat een verschrikkelijk nieuws voor mensen die daar geld of Bitcoins hadden staan. Ik leef met ze mee. Ik ben wel blij dat ik mijn pijlers gericht heb op vernieuwing zoals Nxt en minder op Bitcoin, maar ja als Bitcoin down gaat, doet Nxt dat vooralsnog ook. Het blijft slecht voor de wereld van crypto's!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 20:05
Wat is verschrikkelijk ?!?!? Dat ze hun gebakken lucht kwijt zijn geraakt? Waren ze niet gewaarschuwd door centrale banken? Politici? Etc....

Eigen schuld, dikke bult...
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 15:57
Ik hoop dat de waarde van Bitcoin binnenkort weer wat gaat stijgen en een wat stabielere basis gaat krijgen… dat geschommel helpt niemand (ook niet mijn gekochte Bitcoins uiteraard), en houdt volgens mij een echte groei nog tegen :)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 20:07
Diep ademhalen, hoef je straks niet te huilen als je bticoin nog een roepie waard is. Lachu!

Sterkte. Jammer, van dat geld had je iets leuks kunnen doen!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 22:22
Och, ik klaag niet hoor… zoveel Bitcoin heb ik niet. En zoals vaker gezegd wordt: it's all in the game. Als je er zo vroeg bij wilt zijn met crypto currency dan is dit ook "part of the deal". ;)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 15:47
Een deposito-garant iestelsel was nu wel prettig geweest. Prachtig om te zien dat er serieus nerds zijn die de Japanse regulator nu vragen om in te grijpen (die dat terecht natuurlijk niet doet). Het grote "voordeel" van Bitcoin was toch juist dat het een decentrale munt was zonder regulering of toezichthouders ? Bitcoin is een munt die is uitgedacht en omarmt door nerds die niet begrijpen hoe een reële economie werkt. Een complete exchange die overnight gewoon de stekker eruit trekt, mooier wordt het niet. Dit levert ongetwijfeld een hoop nieuwe investeerders op want wie wil nu niet deelnemen aan dit prachtige project? Een munt die vrijwel nergens wordt geaccepteerd, niet gedekt is door garanties, zo volatiel is als de pest en zijn groei volledig te danken heeft aan speculanten (the greater fools). Veel beter dan een credit-card inderdaad! Hopelijk is deze onzin nu snel afgelopen.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 19:55
De bedoeling van de Bitcoin is ook juist om niet te gokken en meer "geld" te willen, wat je dus wel met fiat geld hebt. De Bitcoin zal alleen gebruikt moeten worden als middel om spullen of diensten onder elkaar te verhandelen en meer niet. De rest is allemaal onzin. En het beursprincipe stamt ook af van fiat geld met een egoistisch gecentraliseerd systeem. Een "meer willen maatschappij" past gewoon niet bij de Bitcoin in een gedecentralisee rd systeem. Mijn gevoel zegt.dat de "ikke wil meer maatschappij" tot het verleden gaat behoren en dat het ook niet meer gaat werken. Dat zal de les zijn de komende tijd. Enne...de Bitcoin zal vanzelf terrein veroveren, er is al geen ontkomen meer aan. Zeker gezien de obstakels die hij nu al overwonnen heeft. Want wie zegt dat Mt Gox niet is opgezet door bankiers om de Bitcoin moedwillig kapot te maken? Ook al overwonnen!
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 20:39
Allemachtig, heb je je aluminium hoedje wel opgezet toen je deze compleet bezopen post neerplempte? Voor je het weet tappen bankiers je gedachten af en zetten dat met behulp van de tempeliers en de illuminati om in de heilige graal! Bitcoin is onschuldig, het is allemaal een groot complot!! Get a life....
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 22:46
Gezien je kleinburgelijke reactie is het duidellijk dat jij nog bij de 'sheeple' kudde behoort. Wake up man en stap uit zombieland.
"I was blind and now I can see!" Zal ook voor jou gaan gelden....beter laat dan nooit! :zzz
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-28 08:46
Cryptocurrencie s hebben in mijn visie best een toekomst en kunnen zeker meerwaarde hebben t.o.v. het huidige financiële systeem. Wat ik echter niet zie gebeuren is dat Bitcoin de nieuwe betaalstandaard gaat worden. Op dit moment zijn er maar ongeveer 150.000 mensen die Bitcoin gebruiken. Daar komt bij dat ongeveer de helft van alle Bitcoins worden gehouden door minder dan 1000 mensen. Van een reële koersontwikkeli ng kun je dan ook niet spreken. De enige reden dat de koers relatief hoog blijft (en dan bedoel ik gezien alle ellende die de laatste tijd voorbij is gekomen) is het feit dat er een groep hardcore believers is die veel te veel in Bitcoin hebben geïnvesteerd om hun verlies te nemen. Aangroei van nieuwe investeerders is er op dit moment nauwelijks en ik kan me niet voorstellen dat een serieus bedrijf op dit moment Bitcoins gaat accepteren. Ik snap prima dat je Bitcoin een leuk project vind maar je moet er wel realistisch en zonder oogkleppen naar blijven kijken.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-02-25 17:06
Kan meneer/mevrouw een paar andere exchanges opnoemen die over de kop zijn gegaan? Nee? Zoek er een paar op!
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh