Bitcoin exchanges onder vuur

on .

bitcoin_exchanges_in_zwaar_weer
De Bitcoin exchanges liggen behoorlijk onder vuur de laatste tijd. Worden ze niet aangevallen door hackers of bezwijken ze onder de grote stroom aan orders dan "helpen" de banken en/of regeringen ze wel een handje. Zo stopt de op vier na grootste bitcoin exchange bitfloor er voorgoed mee. Is bitcoin-24 to nader order door de Duitse autoriteiten offline gehaald en heeft MTgox problemen met zijn Europese betalingen en ddos aanvallen.

Om maar eens te beginnen met bitfloor, deze gaven eerder deze week aan dat ze de beslissing hebben genomen om met directe ingang al hun activiteiten te staken. De amerikaanse bankrekening van bitfloor wordt binnenkort (af)gesloten en op die manier kunnen ze volgens eigen zeggen niet meer adequaat transacties uitvoeren in dollars. Het proces van terugbetalen van de tegoeden van hun klanten zal nu ingezet gaan worden, maar voor zover wacht bitfloor.com nog op geld van de bank. Als dit eenmaal binnen is zullen ze gaan kijken hoe ze iedereen kunnen gaan uitbetalen.

Bitcoin-24 op zijn beurt is al enkele dagen offline, de exchange is enkele dagen geleden offline gehaald door de duitse regering op aanklacht van fraude. De Poolse bankrekening is geblokkeerd door de Poolse autoriteiten. Het probleem hier lijkt te liggen bij het feit dat deze exchange geen identificatie vraagt van zijn gebruikers. MTgox doet dit wel, hier moet je bijvoorbeeld je rijbewijs of een kopie van je belastingaangifte meesturen om te verifieren dat je daadwerkelijk bent wie je bent. Deze afwezigheid van identificatie zorgt er dus voor dat bitcoin-24 geen gegevens over kan dragen om (bijvoorbeeld) witwassen tegen te gaan. Dit op zijn beurt kan ze dus weer medeplichtig maken aan eventuele criminele activiteiten. Of de mensen van bitcoin-24 dit nu wisten of niet, ze zijn waarschijnlijk wat te naief geweest om ervan uit te gaan dat je tegenwoordig nog een exchange kan draaien op deze manier. Momenteel wordt er nog gewacht op het onderzoek en is er een forum http://board.btc24-help.com/ opgezet voor en door de eventuele slachtoffers. De site zelf meldt dat uitbetalingen verwerkt zullen worden via een andere bankrekening en dat de heren advocaten er druk mee bezig zijn.

En last but not least MTgox. Ze zijn veel in het nieuws en niet altijd positief helaas. Ze blijken de laatste tijd veel problemen te hebben met hun europese overboekingen. Ook hebben ze voortdurend last van aanvallen door hackers en lijkt hun systeem nog steeds niet de grote hoeveelheden orders aan te kunnen. Komt er natuurlijk ook nog eens bij dat vele klanten van bitfloor en btc-24 waarschijnlijk uit zullen wijken naar MTgox wat natuurlijk ook niet echt helpt.

Het lijkt erop dat de tijd van de kleine "amateuristisch" gerunde exchanges nu wel zijn langste tijd heeft gehad. Regelgevers beginnen de achterstand in te halen en banken verbreken hun banden met de kleinere exchanges omdat die niet voldoen aan regelgeving of omdat ze bang zijn voor hun fondsen. De sluiting van eerder genoemde exchanges is helaas een stap in de verkeerde richting aangezien we juist meer exchanges nodig hebben. Voorlopig heeft de decentrale munteenheid Bitcoin ernstig last van centralisatie wat betreft de exchanges. laten we hopen dat de Bitcoin exchange Tradehill, die binnenkort van start gaat, weer wat ademruimte geeft. Er wordt in ieder geval een hoop gepraat over nieuwe exchanges en het zou best eens kunnen zijn dat het komende jaar een flink aantal nieuwe exchanges het daglicht zal zien. Hopelijk hebben ze ook geleerd van de fouten van hun voorgangers wat betreft regulering en architectuur.

Roland de Goeij

Add comment


Security code
Refresh