Bitcoin Hackathon Amsterdam 2015: Een geslaagd dagje coderen, hacken, en innoveren

on .

Bitcoin Hackathon Amsterdam 2015: Een geslaagd dagje coderen, hacken, en innoveren  
Zaterdag 24 januari was het zover, van heinde en verre waren programmeurs, entrepeneurs, ontwerpers en visionairs naar Amsterdam gekomen voor de Bitcoin Hackathon. Het doel van de dag: een nieuwe toepassing vinden voor Bitcoin, waarvan de beste ideeën konden stijden voor een podiumplaats. Vanwege problemen met ons ongeëvenaarde openbaar vervoer was de opkomst minder dan verwacht maar 5 teams gingen alsnog van start om binnen 1 dag een nieuw product of concept te ontwikkelen.

De hackathon vond plaats in de Rockstart accelerator in Amsterdam, gevestigd in een statig grachtenpand aan de Herengracht. De hackathon begon om half 9 zodat er een goede lange dag beschikbaar was om de projecten te realiseren en na het samenstellen van de teams kon het nadenken beginnen. De meeste teams bestonden uit meerdere mensen maar er was ook een eenmans-team aanwezig. In principe mocht je zelf gebruik maken van elke beschikbare technologie maar het zou leuk wezen als je de Blocktrail API te gebruikte aangezien Blocktrail.com degene was die de hackathon had georganiseerd. De Blocktrail API kan gebruikt worden om alle denkbare bewerkingen mee uit te voeren op de blockchain. Zo kan je er bijvoorbeeld een bitcoin wallet mee aanmaken maar deze ook gebruiken om analytische bewerkingen uit te voeren.

Toen ondergetekende eenmaal, rond een uurtje of 3, aankwam trof hij een fascinerend schouwspel aan. Een zaal vol met hackers, ontwerpers en enthousiastelingen schijnbaar willekeurig gegroepeerd aan tafels vol met computers, kabels, stekkers en zelfs vergezeld door een heuse electrische kip. Handen gingen druk over toetsenborden, menig stuk computercode werd gerealiseerd en de terminologie vloog je om de oren. Het was ook weer een ons kent ons van de Nederlandse Bitcoinwereld en een goede kans om oude vrienden & bekenden te zien en uiteraard een beetje te netwerken.

De projecten die nét niet wonnen

De meeste projecten waren uiteraard gericht op het oplossen van een probleem, soms op te lossen met behulp van software of hardware maar soms ook alleen met een concept. Na een hele dag hacken, welke even werd onderbroken voor het eten van overheerlijke pizza's en het kijken naar een leerzame presentatie over het Mobbr Crowdpayment System, was het uiteraard tijd om te gaan presenteren en jureren.

Team blockchain.tv

Dit team was vandaag niet aan het coden geslagen maar aan het realiseren van een concept. Ze zijn zich ervan bewust dat de meeste berichtgeving over Bitcoin, die je kan vinden in de zogenaamde mainstream media, van het negatieve soort is. Ze zijn er dus op gericht om een positief tegengeluid te gaan leveren over Bitcoin. Dit willen ze gaan doen door het maken van Video's gericht op de Nederlandse en Internationale markt. Deze video's zullen ze dan delen via een website waarop begonnen wordt met een aantal gratis video's. Deze video's kunnen dan donaties krijgen in Bitcoin waardoor met deze tips weer opvolgende video's betaald kunnen worden. Op deze manier kan de content van de site langzaam opgebouwd worden.

Team Gielbier

Dit eenkoppige team had het op zichzelf genomen om een concept te maken van een open source nieuwssite waar mensen tegen betaling nieuwsberichten kunnen plaatsen. Het idee van de betaling is dat hierdoor een hash van het nieuwsbericht geplaatst wordt in de blockchain zodat je kan bewijzen dat jij de auteur bent en of gezien kan worden of het bericht sinds plaatsing gewijzigd is. Proof of existence in combinatie met proof publishing zou je kunnen zeggen. Ook kunnen de auteurs van het artikel via de site meteen beloond worden voor hun artikel. Toekomstige toepassing van dit project zou kunnen zijn dat hashes gemaakt worden van nieuwsberichten van andere nieuwssites zodat je met een browser plugin zou kunnen zien of een bericht gewijzigd is sinds plaatsing.

Team Bitmeup

Het team van bitmeup had een laagdrempelige manier gerealiseerd om mensen te laten kennismaken met Bitcoin. Het idee is simpel: op bitmeup.nl vind je een pagina waar je je emailadres en telefoonnummer kan achterlaten. Je krijgt dan via sms een verificatienummer welke je weer kan invoeren op de site. Daarop krijg je op de site een private key te zien welke je dan weer kan importeren in je wallet. Aan Whatsapp ondersteuning wordt gewerkt.

Team Blocktrail

De hackers van blocktrail zelf mochten niet meedoen aan de wedstrijd maar hadden desondanks toch een tweetal interessante concepten vormgegeven. De eerste was een Bitcoin jukebox. Simpelweg gezegd krijg je op je scherm een aantal titels te zien met daaronder een qrcode. als je een willekeurig bedrag stuurt naar de qrcode dan wordt het nummer gespeeld. De bitcoin jukebox zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden in een cafe gekoppeld aan een muziek-installatie om de traditionele jukebox te vervangen.
En ooit wel eens benieuwd hoe de bitcoin blockchain klinkt? een van de mannen van Blocktrail had de bitcoin sound visiualizer gerealiseerd. Deze speelt een custom block, of anders het laatste block uit de blockchain af en zet deze om naar geluid.

Team Noriskwallet
- Het team van de No-riskwallet in actie.

De winnaars

En hoe moeilijk het ook was, uit alle projecten moesten ook twee winnaars gekozen worden. De eerste prijs mocht naar huis met 1000 euro in bitcoin, gratis kaartjes voor Thenextweb conferentie en een Trezor Hardware wallet. De twee plaats kreeg van Mobbr 3 Bitcoins om uit te geven aan een Github project naar keuze en een Trezor hardware wallet. De afgevaardigen van coincourant, clevercoin, blocktrail, bitonic en bitcoinspot.nl staken de koppen bij elkaar en kwamen met de volgende 2 winnaars op de proppen.

De tweede plaats: Team Luckyeggs

Bij een willekeurige automaat afrekenen met Bitcoins? tot nu toe is het lastig om te doen en precies de uitdaging waar Team Luckyeggs zich op stortte. Het team had een universele oplossing in het leven geroepen om bestaande automaten te upgraden zodat er kan worden betaald met Bitcoin. De oplossing bestaat uit 2 delen, een website en een computertje. De website hoort bij de automaat in kwestie en kan bezocht worden om het bewuste artikel uit te kiezen en te betalen. Deze website kan dan ook weer gebruikt worden om meer info te tonen over de producten en is eventueel een manier om de automaat en/of winkel te promoten op social media. Het computertje houdt het bitcoin-adres in de gaten om te kijken er daadwerkelijk betaald is. Is de betaling eenmaal binnen dan stuurt het computertje een electrisch signaal naar de automaat om het gekochte artikel vrij te geven. Eventuele plannen voor de toekomst zijn het standaardiseren van de webcomponent via een wordpress plugin en het uitrusten van het computertje met een schermpje zodat de webcomponent niet meer nodig is.

De eerste plaats: Team No-riskwallet

Dit project is erop gericht om acceptanten Bitcoin betalingen te kunnen laten accepteren zonder op bevestigingen te hoeven wachten. De kans bestaat immers dat een bitcoin betaling het slachtoffer wordt van een zogenaamde doublespend zodat de betaling nooit aankomt bij de acceptant. Het idee is dat je als Bitcoin betaler je van tevoren een zogenaamde "no-riskwallet" vult met een bepaalde hoeveelheid bitcoins. Mocht je deze bitcoins niet uitgeven dan worden ze na een bepaalde periode automatisch naar je teruggestort. De Bitcoin acceptant moet ook een noriskwallet hebben om de betalingen direct en risicoloos mee te accepteren. De noriskwallet lost dus in 1 klap 2 problemen op, nooit meer wachten op een bevestiging en niet het risico dat je bitcoins in je bitcoin wallet gestolen worden of dat je ze simpelweg vergeet uit te geven.

Tot volgend jaar?

Ik heb zo'n vermoeden dat we van sommige van deze projecten niet het laatste hebben gezien en mocht dat zo zijn dan gaan we er zeker nog wat aandacht aan besteden op Bitcoinspot.nl. Bij deze wil ik in ieder geval de mannen van Blocktrail bedanken voor het organiseren van deze nuttige en leerzame dag. Uiteraard ook bedankjes voor iedereen die heeft bijgedragen aan de gezelligheid en het mogelijk maken van de prijzen. Tot 2016 ?

Gepost door Roland de Goeij

Tags: amsterdam, blocktrail, hackathon,

Comments   

# Guest 2015-01-27 09:36
Grappig. Dat NoTrustWallet doet zo ongeveer het zelfde als mijn Amiko Pay, maar dan gecentraliseerd . Een soort NoTrustWallet = BBS en Amiko Pay = Internet.
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2015-01-28 16:04
Quoting Guest:
Grappig. Dat NoTrustWallet doet zo ongeveer het zelfde als mijn Amiko Pay, maar dan gecentraliseerd. Een soort NoTrustWallet = BBS en Amiko Pay = Internet.


misschien moet je hier maar eens kijken en daar ook je eigen project eens onder de aandacht brengen :)
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2015-01-27 11:05
Quoting Guest:
Grappig. Dat NoTrustWallet doet zo ongeveer het zelfde als mijn Amiko Pay, maar dan gecentraliseerd. Een soort NoTrustWallet = BBS en Amiko Pay = Internet.


Ha daar heb ik ze nog op gewezen, we hebben samen naar je github pagina gekeken maar ze hadden niet het idee dat jullie ideeen overeen kwamen. misschien moet je maar eens contact met ze opnemen :)
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-01-26 18:45
Leuk verslag om te lezen!

Ik zal de source van de proof of existance/proof of publishing waarschijnlijk vandaag/morgen op git gooien.

gr.
Michiel Biersteker (GielBier)

Lijstje met projecten:
Team Blocktrail:
https://github.com/OACDesigns/bitcoin-sound-visualiser
NoTrustWallet:
https://github.com/baleato/bitcoin-hackathon
Bitmeup:
Bitmeup.nl
LuckyEggs:
https://luckyeggs.nl/

(Chainnews zal trouwens hier komen https://github.com/Biersteker/ )
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-01-26 04:18
Leuk artikel!

Lucky Eggs heeft een eigen website op: www.luckyeggs.nl en ze is @LuckyEggsNL op Twitter. We werken nog aan een aantal verbeteringen waaronder een volume regeling en een sleep mode voor het gedeelte met de oude electronica. Daarna zal de kip een plekje moeten krijgen op een Bitcoin locatie. Een vintage store die Bitcoins wil accepteren misschien? De kip is tenslotte ook al 30 jaar oud maar is gemakkelijk en heeft 1m2 ruimte, wat wifi en een beetje stroom nodig.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-01-25 16:59
Bedankt voor dit prettige verslag, ik was was al benieuwd hoe het er aan toe gegaan was. Leuk om te lezen.

Ben wel benieuwd naar hoe die No-Risk wallet werkt.

Patrick
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-01-27 09:37
Staat beschreven op Github (zie andere comment)
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh