De Bitcoin Halving staat nu echt voor de deur. 11 mei, ergens rond 21:00 zal de beloning voor de miners met 50% omlaag gaan (halving) en daarmee dus ook de hoeveelheid nieuwe bitcoins die dagelijks in omloop komen. Dit is nog maar twee keer eerder voorgekomen in de geschiedenis van Bitcoin en voor veel investeerders is het zelfs de eerste keer dat ze een halving mee maken. In dit artikel bekijken we de verschillende scenario’s van de Bitcoin halving en de mogelijke gevolgen.
Wat is de Bitcoin halving?
Iedere 210.000 blokken wordt de hoeveelheid nieuwe Bitcoin die ‘vrijgegeven’ wordt gehalveerd. Dit noemen we een halving. Dit komt ongeveer iedere vier jaar voor. Het exacte tijdstip is alleen moeilijk te voorspellen omdat niet ieder blok even snel toegevoegd wordt aan de blockchain.
Gemiddeld wordt er iedere 10 minuten een blok toegevoegd door mining. Veel miners proberen hierbij met speciale apparatuur een moeilijke ‘rekensom’ op te lossen om transacties te verifiëren.
Zodra een miner met succes een blok verifieert ontvangen ze hiervoor ‘nieuwe’ Bitcoin als beloning. Dit is het mechanisme dat Bitcoin draaiende houdt. Miners beveiligen met computerkracht (hash rate) de blockchain terwijl ze op zoek zijn naar de beloning. Deze beloning wordt straks minder en dit heeft verschillende implicaties.
Gevolgen voor de miners
Een halving is met name voor miners een belangrijke gebeurtenis. Dit is natuurlijk de partij waarvan de beloning gehalveerd wordt. Voor dezelfde hoeveelheid werk of misschien zelfs wel meer werk ontvangen ze nu nog maar 50% van de beloning. De beloning gaat met deze halving van 12,5 BTC per blok naar 6,25 BTC.
Hoewel het geen verrassing is dat er een halving plaatsvindt blijft het een ingrijpende gebeurtenis voor miners. ‘Mining farms’ die hun zaken niet goed op orde hebben zullen het dan ook moeilijk krijgen. Alleen een stijging in de prijs van minstens 100% zal deze partijen nog kunnen redden.
Het is voor miners zaak om hun operatie zo efficiënt mogelijk in te richten, te beschikken over goedkope stroom en de kosten zo laag mogelijk te houden. Alleen de miners die zelfs met een 50% daling van de beloning hun zaak winstgevend kunnen houden zullen het op de lange termijn overleven.
Gevolgen voor de beveiliging
Doordat er wellicht een aantal miners uitvallen na de halving zou dit implicaties kunnen hebben voor de beveiliging van Bitcoin. De miners zorgen namelijk voor deze beveiliging en zodra hier een aantal partijen uitvallen kan dit resulteren in een daling van de hash rate. In theorie zou dit Bitcoin vatbaarder maken voor een 51% aanval. Dit is een aanval waarbij één partij ten minste 51% van alle rekenkracht bezit en hierdoor de macht heeft over het netwerk.
Hoewel dit in theorie mogelijk is zal dit waarschijnlijk wel meevallen in de praktijk. Zelfs al valt 50% van de hashrate weg, dan nog blijft dit op een relatief hoog niveau. Het zou in dit scenario terugvallen naar het niveau waarop Bitcoin stond in juni vorig jaar.

Afhankelijk van transactiekosten
Miners kunnen op twee manieren verdienen aan hun activiteiten, namelijk door de block reward en transactiekosten. Met iedere halving wordt de beloning die ze ontvangen voor het minen minder. Dit zorgt er dan ook voor dat in de verre toekomst miners steeds meer afhankelijk zullen zijn van de transactiekosten die mensen betalen voor een Bitcoin transactie.
Dit zorgt voor een grote verandering op het gebied van de beveiliging van Bitcoin en hoewel het nu nog niet aan de orde is zullen deze transactiekosten flink moeten stijgen om het rendabel te maken.
Gevolgen voor investeerders
Over het algemeen is een Bitcoin halving altijd goed nieuws voor investeerders. Dit is dan ook de reden dat er op het moment zoveel aandacht aan wordt geschonken. De vorige twee halvings zorgden namelijk voor een nieuwe bull markt waarbij de prijs van Bitcoin flink steeg.
Er zijn nog maar twee eerdere Bitcoin halvings geweest dus er is nog niet zoveel data, maar na deze twee gebeurtenissen steeg de Bitcoin koers aanzienlijk in het daaropvolgende jaar. Volgens gegevens van Messari steeg na de eerste halving op 28 november 2012 de Bitcoin koers met 8438% in ongeveer één jaar. Na de tweede halving op 9 juli 2016 steeg de koers ongeveer met 2875%.
Stock to flow ratio
Een goed model om deze koersstijging te verklaren is de Stock to Flow ratio. Dit is een model dat de schaarste van een goed beoordeeld. Hoe hoger de Stock to Flow ratio, hoe schaarser en interessanter de asset is als investering en Store of Value.
Bij dit model wordt er gekeken naar de hoeveelheid van het goed dat in omloop is (stock) gedeeld door de hoeveelheid die jaarlijks geproduceerd kan worden (flow).

Goud heeft de hoogste ratio met ongeveer 62. Hiermee zou goud dus in principe de beste Store of Value zijn. Met de Bitcoin halving voor de deur kan hier alleen verandering in komen. Iedere vier jaar wordt namelijk de hoeveelheid Bitcoin die jaarlijks geproduceerd wordt gehalveerd (flow) en daarmee stijgt iedere vier jaar de ratio van Bitcoin aanzienlijk.
De schaarste wordt alleen maar meer bij Bitcoin en daarom zou de koers van Bitcoin ook moeten stijgen volgens het Stock to Flow model. Er blijkt namelijk een verband te zitten tussen ratio van Bitcoin en de koers.

Vraag en aanbod
Dit is ook logisch, want met iedere halving wordt de hoeveelheid Bitcoin die in omloop komt minder. Miners verkopen de verkregen Bitcoin om hun operatie draaiende te houden en volgens het vraag en aanbod principe moet hierdoor de koers wel stijgen. Mensen zouden meer moeten betalen om dezelfde hoeveelheid Bitcoin te kunnen kopen.
In de huidige situatie worden er 1800 bitcoin per dag geproduceerd. Na de halving zijn dit er nog maar 900. Als we er vanuit gaan dat de vraag naar Bitcoin niet krimpt is de prijsstijging hierdoor te verklaren.
De Bitcoin halving is een interessante en historische gebeurtenis. Het is nog niet zo vaak voorgekomen en dit maakt het moeilijk te voorspellen wat er allemaal zal gebeuren. Helemaal in deze onzekere tijden op het gebied van financiën is het interessant om de Bitcoin halving goed in de gaten te houden.