Nieuws uit de cryptocurrency gemeenschap in Indonesië. De ‘Indonesian Trade Ministry Futures Exchange Supervisory Board’ oftewel Bappebti, heeft namelijk aangegeven Bitcoin en andere cryptocurrencies te erkennen als handelswaar. In Nederland is het kopen en verkopen van Bitcoin geen enkel probleem. Maar dat was tot voor kort nog niet het geval in Indonesië.
In het, qua inwonersaantal op 3 na grootste land, kunnen nu 261 miljoen mensen legaal Bitcoin kopen. Dat was goed te zien op localbitcoins waar het volume de afgelopen dagen extreem hard is gestegen.
Wat betekent deze regelgeving?
Deze nieuwe regelgeving (No.5/2019) die uitgebracht is op 8 Februari betekent simpelweg dat de handel in digitale valuta nu legaal is in Indonesië. Cryptocurrency exchanges in het land moeten vanaf nu aan strenge eisen voldoen. Voldoen ze hier niet aan? Dan mogen ze geen handel faciliteren. Zo staat in de nieuwe wetgeving dat exchanges nieuwe beveiligingsmaatregelingen moeten implementeren met behulp van IT specialisten.
Daarnaast moeten exchanges vanaf nu ook een gedetailleerd logboek bijhouden. Alle transacties moeten ze tot vijf jaar laten kunnen laten zien. Ook zal er vanaf nu een duidelijke structuur aangebracht dienen te worden bij de organisatie zelf. Er moet bijvoorbeeld een helpdesk- en IT afdeling komen. En er moeten minimaal drie beveiligingsprofessionals in dienst zijn. Dit alles om de veiligheid op het platform te kunnen waarborgen en fraude te voorkomen.
Concreet betekent deze regelgeving dat consumenten die willen handelen in cryptocurrencies beter beschermd zijn. In ongereguleerde markten zijn er altijd partijen aanwezig die proberen te frauderen. De CEO van Bappebti zegt daarover het volgende:
“We want to give protection to people who want to invest in crypto assets so that they aren’t cheated by fraudulent sellers”
Indonesië zat lang in een grijs gebied
Met deze nieuwe regelgeving is duidelijkheid geschept wat betreft de handel in cryptocurrencies. Een aantal exchanges waren al vanaf 2014 actief op deze markt in het land. Maar deze bevonden zich altijd in een grijs gebied. Dit zorgde ervoor dat veel handelaren terughoudend waren om te investeren uit angst voor een straf.
Direct na de nieuwe regelgeving schoot het handelsvolume van Bitcoin omhoog in het land. Dit betekent dat veel handelaren nu de stap hebben gezet naar de Bitcoin markt door hun lokale valuta om te wisselen voor BTC.
Eisen aan de futures exchanges
De Bappebti heeft meerdere entiteiten die zich bezighouden met de handel in Bitcoin Futures verplicht goedkeuring aan te vragen. Voldoen ze hier niet aan? Dan mogen ze niet legaal opereren in Indonesië. Ook nieuwe exchanges zullen zich vanaf nu moeten registreren en vragen om toestemming voordat ze kunnen starten. Enkele eisen waaraan een futures exchange moet voldoen zijn een minimaal gestort kapitaal van $106 miljoen en een minimaal eindsaldo van $57 miljoen. Deze regels gelden alleen voor Futures exchanges en niet voor Initial Coin Offerings.
Er heersen overigens gemengde gevoelens over deze bedragen. Want volgens veel traders is dit bedrag veel te hoog. Het minimale kapitaal is volgens velen dusdanig hoog dat het de ontwikkeling van de cryptomarkt zal vertragen.
Het uitgeven van crypto nog steeds verboden
Hoewel de handel in Bitcoin en andere cryptocurrencies nu legaal is, mogen de currencies nog niet gebruikt worden als betaalmiddel. Om gewone producten en diensten aan te schaffen in Indonesië moet daarom nog gewoon met de lokale valuta betaald worden, namelijk de Indonesische rupiah (IDR).