In de afgelopen week is Bitcoin hard onderuit gegaan. Het verloor ongeveer 16% aan waarde en het lijkt erop dat berichten uit China hier verantwoordelijk voor zijn.
China over Bitcoin
Kort geleden liet de Chinese president zich nog positief uit over blockchain. Zo noemde hij blockchain technologie veelbelovend en zag hij mogelijkheden om het te gaan gebruiken in de samenleving. Toepassingen voor financiële diensten, maar ook het openbare vervoer en het tegengaan van armoede werden genoemd. China liet met deze uitspraken duidelijk weten dat ze de kans gaan grijpen om met de technologie aan de slag te gaan.
Destijds reageerde de koers van Bitcoin hier positief op. Binnen no-time steeg de waarde met 25%. Door de recente uitspraken is deze stijging echter weer volledig tenietgedaan. Op 22 november kwam de Chinese Centrale Bank namelijk met een bericht naar buiten waarin ze zich negatief uitlieten over Bitcoin en cryptocurrency.
ICO’s en IEO’s
In dit bericht liet de bank weten angst te hebben voor Bitcoin en zijn toepassingen. De People’s Bank of China (PBoC) noemt het gevaar voor witwassen als een belangrijke reden om strengere regels door te voeren. Ook worden zaken als illegale fondsenwerving en de uitgave van illegale tokens als gevaar gezien. Volgend de PBoC verstoren onder andere ICO’s en IEO’s de economische en financiële orde. Het uitgeven van dit soort tokens is in China dus allemaal illegaal.
Risico voor de consument
Naast het ‘gevaar’ van de uitgave van illegale tokens en fondsenwerving noemt de PBoC ook de handel in cryptocurrency gevaarlijk voor de consument. Er zouden veel risico’s aan verbonden zijn. Consumenten zouden gemakkelijk slachtoffer kunnen worden van financiële fraude of zelfs een piramidespel. Het is dus wel duidelijk geworden dat China grote potentie ziet in blockchain maar hier geen rol ziet voor cryptocurrency in het algemeen.
Voor bedrijven die niet in China gevestigd zijn maar hier wel handel doen zal dit ook verandering betekenen. Exchanges en andere bedrijven in de crypto wereld zullen te maken krijgen met strengere regelgeving. Ook de handhaving op deze regels zal strenger worden.
Opkomst van eigen cryptocurrency
Interessant hieraan is om te bedenken dat China nog niet zo lang geleden aangekondigd heeft zelf met een ‘cryptocurrency’ te komen. Deze token wordt uitgegeven door de PBoC en zou één op één verbonden zijn aan de Yuan (welke ook door dezelfde bank uitgegeven wordt).
Bij de aankondiging van deze DCEP (Digital Currency for Electronic Payment) liet China al weten de huidige cryptocurrency markt niet veilig te vinden. Het zou door niets gedekt worden en ook het gevaar van onder andere het witwassen werd toen al genoemd. Met de recente aankondiging lijkt het er dus op dat China in ieder geval de concurrentie voor haar eigen munt weg probeert te nemen. De regelgeving rondom cryptocurrency zal waarschijnlijk vanaf 1 januari volgend jaar van kracht gaan.