Als het gaat over de veiligheid van Bitcoin zullen voorstanders hiervan al snel wijzen op de grote hoeveelheid Mining rekenkracht die het netwerk tot zijn beschikking heeft. Ze doen dit omdat deze beschikbare rekenkracht het voor aanvallers steeds lastiger maakt om Bitcoin aan te vallen.
De concurrenten van Bitcoin komen niet eens in de buurt wat betreft de mate van veiligheid. Sommigen van hen liften daarom mee op de Bitcoin blockchain om daarmee hun eigen veiligheid te vergroten.
De veiligheidsproblemen rondom, recent gecreëerde, altcoins waren vaak nog een theoretisch probleem. De laatste tijd echter worden ze pijnlijk duidelijk naarmate er steeds meer altcoins aangevallen worden.
Wat Is Een 51% Aanval?
Bitcoin miners hebben de taak om alle Bitcoin transacties vast te leggen in de Bitcoin blockchain. Ze zijn in feite boekhouders. Daarnaast zorgt het permissieloze karakter van het Bitcoin netwerk ervoor dat iedereen kan meedoen en niet één partij de baas kan spelen.
Als een partij echter meer dan 50% van de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk tot zijn beschikking heeft dan kan die rekenkracht gebruikt worden om verschillende soorten aanvallen uit te voeren. Dan kan je denken aan het censureren, dubbel uitgeven of terugdraaien van transacties maar in principe zou ook het hele netwerk voor korte of langere tijd platgelegd kunnen worden.
Dit is wat men in de volksmond een 51% aanval noemt, of “51% attack”.
Theoretische Aanvallen Worden Werkelijkheid
Het afgelopen jaar zijn enkele bekende altcoins het slachtoffer geweest van een 51% aanval.
Bitcoin gold is in mei 2018 het slachtoffer geweest van een zogenaamde ‘double-spend’ aanval, dit is een variant van de 51% aanval waarbij fondsen twee keer worden uitgegeven. Hierbij is, naar verluidt , 18 miljoen dollar buitgemaakt. Bitcoin Gold is een altcoin die eind 2017 afgesplitst is van Bitcoin. Ironisch genoeg was één van de redenen voor het ontstaan van Bitcoin Gold het feit dat deze altcoin de decentralisatie van mining zou moeten bevorderen.
Vertcoin werd in 2018 ook het slachtoffer van een 51% aanval. Net zoals Bitcoin Gold wordt Vertcoin in de markt gezet als een zogenaamde ‘asic resistant’ cryptocurrency die de centralisatie van Mining moet tegengaan.
Meer recent werd Ethereum Classic het slachtoffer van een aanval waarbij via double-spends voor meer dan 1 miljoen dollar aan ETC werd buitgemaakt.
Naast de, drie hiervoor genoemde altcoins, zijn er helaas nog velen die kwetsbaar zijn. Op Crypto51 kan je zien hoeveel het kost om een aanval uit te voeren op een cryptocurrency. Bij sommigen kost het blijkbaar maar enkele tientallen dollars om een uur lang een 51% aanval uit te voeren op een cryptocurrency, ook al zijn sommigen hiervan meerdere miljoenen dollars waard.
Aanvallers hoeven niet eens hun eigen apparatuur te kopen om de aanval mee uit te voeren. Websites zoals Nicehash bieden de mogelijkheid mining-rekenkracht (hashrate) te verhandelen. Aanvallers kunnen dus gewoon iemand anders zijn mining apparatuur huren en daarmee voor een bepaalde tijd een munt mee onder vuur nemen.
Als de totale hashrate van een munt 100 megahash is, en je voor een paar duizend dollar die hashrate kan huren op Nicehash, kan je daarmee dus een munt platleggen voor korte of langere tijd. De bedenker van Litecoin, Charlie Lee https://twitter.com/SatoshiLite, legde het laatst nog uit in een aflevering van de unconfirmed-podcast. “Aanvallers hoeven geen hardware meer te kopen, ze huren deze spullen gewoon eenmalig en vallen daarmee een munt aan”
Munten die vatbaar zijn voor zulk soort aanvallen vallen tegenwoordig onder de categorie “Nicehashable”. Op het moment van dit schrijven kan je 73% van de hashrate, die nodig is om Ethereum aan te vallen, huren op Nicehash. Je kan bijvoorbeeld ook 40% van de rekenkracht huren die nodig is om Dash aan te vallen, als we af mogen gaan op de cijfers van Crypto51.
Voor meerdere kleinere munten is alle rekenkracht die je nodig hebt voor een aanval gewoon te huren op Nicehash.
Niemand lijkt zich druk te maken
Het vreemde aan deze 51% aanvallen is dat niemand zich er druk om lijkt te maken. Ethereum classic is, zelfs na de recente aanval, nog steeds bijna vijfhonderd miljoen dollar waard. De totale marktwaarde van Bitcoin Gold is ook nog steeds boven de tweehonderd miljoen, terwijl hier vorig jaar nog een aanval op werd uitgevoerd waarbij voor achttien miljoen dollar aan BTG werd buitgemaakt.
“Het duurt nu al dagen”, Aldus Charlie lee over de ETH Classic hack. “Het hele netwerk is onbereikbaar. Hoewel, het netwerk is niet onbereikbaar maar alle exchanges accepteren geen stortingen en opnames meer van Ethereum Classic. Je kan dus niks doen met ETC en wat heb je dan aan een munt als deze niet veilig blijkt te zijn?. Als ik ETC had gehad, had ik het verkocht. Het verbaast me dat de prijs niet gecrashed is”
Dit artikel is met toestemming vertaald: Origineel van Kyle Torpey