Bitcoin koers maakt flinke duikeling na nieuws over hack en diefstal

on .

Bitcoin koers maakt flinke duikeling na nieuws over hack en diefstal  
De Bitcoin koers maakte gisteren een flinke duikeling, waarna deze vandaag weer een beetje terugveerde. De prijsdaling was waarschijnlijk een reactie op het slechte nieuws rondom wallet dienst coinapult en de diefstal bij dark-market evolution. Coinapult werd enkele dagen geleden het slachtoffer van een hack en er zouden ongeveer 150 bitcoins buitgemaakt zijn. Volgens Coinapult zijn er geen bitcoins van klanten gestolen en zijn ze nog bezig om te kijken wat er precies gebeurd is. Ze adviseren zelf om voorlopig geen bitcoins naar coinapult over te maken. Wel zuur voor een bedrijf die zegt "Professionele beveiliging" te leveren.

De dark-market "Evolution", een van de opvolgers van de opgerolde Silk Road leek ook het slachtoffer te zijn geworden van een hack. Later bleek echter dat 2 van de operators er waarschijnlijk simpelweg vandoor gegaan zijn met ongeveer 130000 bitcoins, ongeveer 34 miljoen dollar. De identiteit van de booswichten is blijkbaar bekend maar of de personen in kwestie gepakt gaan worden kan je je afvragen. Het verhaal kan je volgen op reddit.

Of de bovenstaande 2 incidenten daadwerkelijk de flinke koersdaling hebben veroorzaakt is natuurlijk niet 100% zeker maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard zoals ze zeggen. Er is meestal weinig voor nodig om een paniekreactie te veroorzaken die een koersdaling tot gevolg heeft. Dit soort gebeurtenissen laten maar weer eens zien dat we wat betreft beveiliging en opslag ten eerste nog in de kinderschoenen staan, immers: coinapult is een gevestigde naam die andere bedrijven nota bene adviseert wat betreft het veilig opslaan van Bitcoin.

Ten tweede toont de diefstal bij Evolution aan dat je nog zoveel kan beveiligen maar als de mensen in de organisatie zelf niet te vertrouwen zijn dan wordt het lastig. Bij fysiek geld of edelmetaal opslag heb je hetzelfde probleem maar daar heb je in ieder geval nog het probleem dat je het daadwerkelijk moet vervoeren. Bij Bitcoin echter kan je met een usb-stick of een muisklik een kapitaal transporteren. Sommige voordelen van Bitcoin zijn prima te misbruiken door mensen met minder goede bedoelingen. Ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben voordat we echt kunnen zeggen dat bitcoins 100% veilig op te slaan en te beveiligen zijn. Als dat uberhaupt ooit gaat gebeuren.

Al lezende voor dit artikel kwam ik een post tegen op reddit waar iemand had uitgerekend dat er sinds het begin van Bitcoin elke maand gemiddeld 18500 bitcoins gestolen worden. Hou er dus rekening mee dat er een heleboel mensen zijn die het hebben voorzien op je bitcoins. Probeer dus je bitcoins zo veilig mogelijk op te slaan. Voor meer info hierover, zie ook mijn eerdere artikel: Je bitcoins veilig opslaan hoe doe je dat?

Gepost door Roland de Goeij

Tags: hack, opslaan,

Add comment


Security code
Refresh