Bitcoin koers passeert de 300 euro grens. Enkel speculatie? of is er meer aan de hand?

on .

Bitcoin koers passeert de 300 euro grens. Is het tij gekeerd?  
Vandaag ging de Bitcoin-koers door de 300 euro grens heen, hiermee werd het tot nu toe hoogste prijs nivo bereikt van 2015. Het is waarschijnlijk toeval maar na de tegenlicht-special "Het Bitcoin evangelie" van zondagavond leek de koers een eindspurt te maken en brak deze door de 300 euro. Koersstijgingen zijn altijd lastig te voorspellen en uit te leggen. Toch kan ik het niet laten om een poging te wagen om te kijken waar de recente rally vandaan komt en of de top onderhand bereikt is?

Daar gaan we weer

Zoals gezegd: de Bitcoin prijs stijgt de laatste tijd weer gestaag en zelfs een familielid van mij benaderde mij gisteren met de vraag of Bitcoin niet een goede investering is? Dat was het moment dat ik dacht: "oke ik moet toch maar weer eens over de prijs gaan schrijven" want blijkbaar begint het weer te leven. Ook beginnen er op facebook weer allerlei mensen te praten over "in- en uitstappen" en wordt er weer geslingerd met onbegrijpelijke grafieken en geklets over weerstands-nivo's en dergelijke. Hoe vermoeiend die discussies ook kunnen zijn, het wijst wel weer op een trend.

Niet meer "vies"

Wat mij betreft is de recente stijging vooral te danken aan een trend die al langer gaande is. De Bitcoin lijkt zijn besmegtte imago van Mtgox en de crash van 2013/begin 2014 afgeschud te hebben. Bitcoin werd voorheen voornamelijk in verband gebracht met duistere zaken maar op de een of andere manier lijkt het nu een geaccepteerd iets te worden. Men heeft het tegenwoordig vaak ook niet meer over Bitcoin maar over de Blockchain en dit lijkt de drempel ook wel enigzins te verlagen. Feit is wel dat Bitcoin niet zonder de Blockchain kan en andersom maar als mensen zich er prettiger bij voelen, be my guest. De focus ligt dus de laatste tijd meer op de startups en de mogelijkheden in plaats van dramas als de Silk Road. Ook komt er steeds meer aandacht voor de onderliggende techniek, de Blockchain, en begint het grote publiek bewust te worden van de potentiele tsunami aan financiele vernieuwingen die Bitcoin en de Blockchain mogelijk kunnen gaan maken.

Grote spelers, grote investeringen

Het feit dat Bitcoin niet langer perse een "vies" woord is, zet ook weer de deur open voor gevestigde partijen om zich met de Blockchain en Cryptocurrencies bezig te gaan houden. Neem alleen al het voorbeeld van Goldman Sachs en Barclays Bank welke druk bezig zijn met de Blockchain en Microsoft die een toolkit uit gaat brengen voor ethereum. En grote spelers betekent meestal ook groot geld. American Express, Bain Capital, Deloitte, Goldman Sachs, MasterCard, De New York Stock Exchange, al deze bedrijven hebben de laatste tijd miljoenen dollars geinvesteerd in Bitcoin gerelateerde bedrijven. De voorbeelden zijn legio maar een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de Digital Currency Group welke gericht is op het ontsluiten van het potentieel van de Blockchain technologie. Bedrijven zoals bijvoorbeeld Mastercard hebben hierin geinvesteerd. Er is alleen al in 2015 rond de 1 Miljard euro geinvesteerd in Bitcoin & Blockchain gerelateerde bedrijven en het einde is waarschijnlijk nog niet in zicht.

Vrij van BTW

Wat ook een hoop aandacht heeft getrokken is het feit dat het Europese hof van justitie recent heeft bepaald dat Over de aanschaf van bitcoins geen BTW betaald hoeft te worden. Volgens het hof kunnen bitcoins alleen gebruikt worden om betalingen mee uit te voeren. Volgens het hof is het daarmee dus meer te vergelijken met traditioneel geld dan met goederen, wat weer een soort van steuntje in de run geeft voor Bitcoin. Het is ten slotte niet zomaar iets als zelfs het Europese hof van justitie ook aangeeft dat het geld is, iets om serieus te nemen dus.

De China factor

En dan was ik in mijn ijver nog vergeten om het te hebben over China. Dit land blijft altijd een onzekere factor, enerzijds vindt ongeveer 80% van de handel daar plaats. Anderzijds zijn de dubieuze praktijken van de Chinese exchanges onderhand wel bekend. Met name het feit dat ze de neiging hebben om hun handelsvolumes behoorlijk te overdrijven. Er is een hoop aan de hand in China, te veel om in een paar zinnen te beschrijven maar dat het economisch niet helemaal voor de wind gaat aldaar is overduidelijk. Sommige Chinezen lijken daarom eieren voor hun geld te kiezen en een gedeelte van hun geld om te zetten in Bitcoin. Ook speelt het feit dat China kapitaalrestricties heeft ingevoerd waarschijnlijk mee. Ook al verzekeren de Chinese exchanges ons dat dat er niks mee te maken heeft. (edit 3-11-2015)

Instap-mogelijkheden En last but not least is het steeds makkelijker om bitcoins te kopen. De eerste jaren waren er maar een handjevol spelers waar je de digitale munt kon inwisselen voor fiat-geld en dezelfde partijen beheersten daarmee de hele markt. Sinds de teloorgang van MTgox (welke ook de hele markt onderuit trok) zijn er echter steeds meer serieuze exchanges en wisselkantoren bijgekomen en zijn de meeste duistere spelers verdwenen. Zelfs investeerders en financiele instellingen kunnen tegenwoordig volledig legaal en gereguleerd bitcoins kopen en toevoegen aan hun portfolio. Bijvoorbeeld via de Gemini exchange van de heren Winklevoss. Sinds de start van Gemini, afgelopen 8 oktober, laat de exchange een flinke stijging zien in het aantal transacties.

To the moon?

Een positief sentiment, grote investeringen, (gedeeltelijke) erkenning door de autoriteiten en diverse instapmogelijkheden. Het lijkt bijna niet op te kunnen en heb ik waarschijnlijk nog wel een paar zaken overgeslagen. (zoals het feit dat de Amerikaanse regering deze week 44000 bitcoins gaat veilen die in beslag waren genomen bij de Silk Road) Maar laten we wel realistisch wezen, Bitcoin is er nog lang niet en kampt met groeistuipen zoals het blocksize debat, grote volatiliteit en mogelijke reguleringen. En, laten we ook eerlijk zijn, het grootste deel van de kopers geeft weinig om de fundamentals maar hoopt er gewoon aan te kunnen verdienen. Typisch gevalletje speculatie dus. What goes up must come down en deze rally zou ook zomaar eens afgelopen kunnen zijn. Dat heeft het verleden onderhand wel uitgewezen.

Alles tegen elkaar afwegend echter ben ik toch voornamelijk positief over de toekomst. Je zal van mij nooit een koop of verkoop-advies krijgen maar als je het mij vraagt zou 2016 wel eens het jaar kunnen gaan worden dat Bitcoin definitief gaat doorbreken.

Gepost door Roland de Goeij.

Tags: koers,

Add comment


Security code
Refresh