Het is een gegeven dat tijden veranderen. Waar we vroeger nog alles met cash betaalden zien we nu steeds vaker digitale betalingen. Cash komt er niet meer aan te pas in de winkel en we kopen bovendien steeds meer online. Al sinds 2017 worden er bijvoorbeeld meer betalingen gedaan met de pinpas in de U.S. dan met cash en dit geldt ook voor Europese landen.
Deze verschuiving is ingezet door het internet en gaat alleen maar sneller door de pandemie. We zien hierdoor dan ook uiteenlopende prestaties van bekende valuta zoals de dollar, goud en Bitcoin.
De dollar is de meest gebruikte valuta ter wereld. Het wordt op een grote schaal aangehouden als reserve en daarnaast gebruikt voor internationale transacties. Het is fiat geld dat gestuurd wordt door de Federal Reserve en de banken uit de U.S.
De waarde van de dollar kan uitgedrukt worden door de hoeveelheid goederen die ermee gekocht kunnen worden of door het te vergelijken met andere valuta. De inflatie (waardevermindering) van de dollar ligt iets boven de 1%. Vergeleken met andere fiat valuta is de waarde zelfs omlaag gegaan met ongeveer 4%.
De status van Goud en Bitcoin is anders. Goud is tegenover de dollar juist gestegen met ongeveer 15% dit jaar en Bitcoin zelfs meer. Bitcoin is ongeveer met 160% omhoog gegaan dit jaar op het moment van schrijven.
Bitcoin rally
In 2017 zagen we een grote stijging van Bitcoin en in 2018 ging de koers weer omlaag. Gedurende die tijd waren er een hoop bekende mensen die zich negatief uitlieten over Bitcoin. Nouriel Roubini bijvoorbeeld vond Bitcoin de grootste bubbel ooit en wist zeker dat de koers naar 0 zou gaan. Hij noemde het zelfs de grootste scam ooit en een ‘shitcoin’.
We weten allemaal hoe dit zich ontwikkeld heeft en dat Bitcoin niet naar 0 is gegaan. In tegendeel zelfs, het behaalde van de week een nieuwe All Time High. Roubini moest hiervoor dan ook door het stof en moest toegeven dat hij zich verkeken had:
It may be a partial store of value because, unlike thousands of other what I call shitcoins, it cannot be so easily debased because there is at least an algorithm that decides how much the supply of bitcoin raises over time.
Ook andere bekende investeerders kwamen terug op hun eerdere uitspraken. Zo is Paul Tudor Jones inmiddels helemaal om en zelfs aan het investeren in Bitcoin. Ray Dalio, de miljardair en hedge fund manager gaf ook toe zich verkeken te hebben.
Wat is er aan de hand?
In het verleden is duidelijk geworden dat een pandemie een monetaire revolutie kan veroorzaken. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de periode in de jaren 1300 gedurende de ‘black death’. Ook nu met COVID-19 zien we een versnelling plaatsvinden.
Door het coronavirus zijn we noodgedwongen sneller richting de digitale wereld geduwd. Deze verschuiving was al aan de gang, maar doordat winkels dicht moesten en contante betalingen afgeraden werden kwam dit in een stroomversnelling. De banken waren simpelweg dicht en dit had twee belangrijke gevolgen.
Ten eerste moesten ook de mensen die anders nooit online transacties deden zich hier nu aan wagen. Ten tweede werd het risico van financiële observatie duidelijker. Deze trends zijn beide goed gebleken voor Bitcoin.
Store of value
Wat we nu zien gebeuren is dat steeds meer mensen en bedrijven Bitcoin accepteren als een store of value. Een goede manier om geld te parkeren binnen een systeem waar schaarste is ingebouwd, de mobiliteit hoog is en welke weinig correlatie heeft met de klassieke investeringen.
Als we gaan rekenen en een inschatting maken van de mogelijke waarde kan dit oplopen. Twee jaar geleden al werd de schatting gemaakt dat er ongeveer 36 miljoen miljonairs waren in de wereld met een totaal vermogen van $128,7 biljoen. Zou iedere miljonair slechts 1% van het vermogen in Bitcoin stoppen dan zou de prijs boven de $75.000 uitkomen. Zelfs als ze maar 0,2% van het vermogen zouden investeren zou de prijs uitkomen boven de $15.000 en hier zitten we inmiddels al ruim boven.
Naast rijke particulieren zijn er ook steeds meer bedrijven die Bitcoin accepteren en omarmen als een store of value. Hierover is de laatste tijd al veel in het nieuws geweest. Zo kocht Microstrategy recent voor $425 miljoen aan Bitcoin om de inflatie tegen te gaan. Square en de Cash App kochten het afgelopen kwartaal zelf voor $50 miljoen aan Bitcoin en PayPal kondige aan het kopen van crypto mogelijk te maken voor alle aangesloten PayPal adressen.
De schattingen lopen uiteen, maar er zijn steeds meer mensen die verwachten dat Bitcoin binnen nu en zeven jaar een waarde zal hebben van $1 miljoen.
De creatie van Satoshi Nakamoto
Satoshi Nakamoto omschreef Bitcoin als volgt: “a purely peer-to-peer version of electronic cash that allows online payments to be sent directly from one party to another without going throught a financial institution.”.
Aan Bitcoin zitten drie duidelijke nadelen. Ten eerste het doen van betalingen. Iedere 10 minuten kunnen er ongeveer 3000 transacties gedaan worden en er zitten kosten aan verbonden.
Ook is er voor het Proof of Work mechanisme gespecialiseerde apparatuur nodig. Deze computerchips slurpen stroom en zijn daarom niet het meest milieuvriendelijk. Dit argument wordt in dit artikel uitgevochten door experts.
Tot slot is er nog het probleem van centralisatie waar je wat minder verhalen over hoort. Doordat mining zo arbeidsintensief is en inmiddels niet meer door iedereen gedaan kan worden ontstaan er grote ‘mining farms’. Dit zorgt ervoor dat Bitcoin mining in handen is van een relatief kleine groep.
Deze nadelen wegen alleen niet op tegen twee positieve features van Bitcoin. Bij Bitcoin is namelijk schaarste ingebouwd. Zeker in een digitale wereld waarin alles grenzeloos gemaakt kan worden is dit uniek. Daarnaast is Bitcoin soeverein. Niemand kan een transactie op de blockchain veranderen en niemand kan voorkomen dat er nieuwe transacties worden toegevoegd. Gebruikers van Bitcoin kunnen betalingen doen zonder dat ze hiervoor gebruik moeten maken van een tussenschakel zoals een bank.
De voordelen
Het voordeel van de schaarste wordt alsmaar duidelijker naarmate de hoeveelheid fiat geld uit zijn voegen barst. Alleen al tijdens COVID-19 is er voor miljarden aan euro’s en dollars extra in de economie gestoken wat de waarde van het bestaande geld omlaag brengt.
De soevereiniteit ligt misschien wat minder voor de hand, maar is des te belangrijker. In China bijvoorbeeld wordt ook hard gewerkt aan een nieuwe vorm van digitaal geld. Naast de overheid zijn bedrijven als Alipay en WeChat Pay hard aan het groeien.
Deze enorme partijen doen al twee keer zoveel transacties als Mastercard en Visa bij elkaar. Niet alleen in China zelf, maar ook over de grens neemt dit toe. Het is duidelijk dat de wereld er heel anders uit gaan zien zodra al onze betalingen geregistreerd en gebruikt kunnen worden. Helemaal wanneer wereldmachten als China of bedrijven als Amazon beschikken over deze data.
In de begintijd van Bitcoin heeft het reputatie schade opgedaan. Het werd gebruikt voor illegale transacties en door criminelen. Dit is natuurlijk niet helemaal verdwenen, daar ontkom je niet aan. Steeds vaker zien we alleen dat ook gerespecteerde mensen en bedrijven in ieder geval een gedeelte van hun tegoeden willen bewaren op een soeverein netwerk buiten het toezicht.
Bitcoin valt niet buiten het bereik van regelgevers. Dit werd wel duidelijk tijdens het oprollen van de Silk Road. Criminelen konden opgepakt worden aan de hand van data op de blockhain. Mensen die zich echter keurig aan de wet houden zijn beter beschermt bij Bitcoin dan bij bedrijven als Alipay.
Bitcoin is een systeem ontworpen om de privacy van individuen te respecteren en te waarborgen. Bitcoin zou daarom steeds meer geïntegreerd moeten worden in onze samenleving. Nu we door de verschuiving naar de digitale wereld afstappen van cash geld moeten we denken aan de privacy van onze betalingen. Wie wil jij toegang geven tot je betalingen?