De miners, die de veiligheid van het Bitcoin netwerk waarborgen met hun rekenkracht, zitten niet stil. Sterker nog ze blijven op grote schaal investeren in nieuwe apparatuur. De zogenaamde difficulty is namelijk recent weer flink gestegen. De rekenkracht (hash-rate) van alle Bitcoin-miners is daarmee sinds september van dit jaar met 60% gestegen. Om dat even in perspectief te zien: er is de laatste 2 weken meer rekenkracht toegevoegd dan er aanwezig was in juni 2014. Laten we eens kijken naar de mogelijke redenen en het hele mining gebeuren nog eens onder de loep nemen.
Een verklaring?
Zoals gezegd: De miners lijken de toekomst van Bitcoin (en de koers) rooskleurig in te zien. In ieder geval: dat leid ik af aan het feit dat ze hun rekenkracht exponentieel blijven uitbreiden. Ik heb op internet en de diverse fora gezocht naar een verklaring hiervoor maar een eenduidige is niet te vinden. De meest voor de hand liggende is uiteraard dat de miners erop gokken dat de koers blijft stijgen. In dat geval kan je niet stil blijven zitten en moet je wel mee blijven doen aan de mining-wedloop. De aankomende halving (zie verderop voor een uitleg hiervan) kan er ook voor zorgen dat de miners nu vast een voorsprong proberen te krijgen op hun concurrenten.
Mijn uitleg van de situatie is als volgt: Als je mee wil blijven doen met mining MOET je wel blijven investeren, anders kan je de andere miners niet bijhouden/voorblijven. De recente koersstijging heeft de miners weer wat ademruimte gegeven om te investeren in nieuwe apparatuur. Er is de laatste tijd ook veel nieuwe geavanceerde mining apparatuur uitgekomen die vele malen sneller is dan de voorgaande. Deze aanschaf van nieuwe apparatuur, die ook nog eens veel sneller is dan de voorgaande, zorgt ervoor dat de rekenkracht van de miners explosief groeit.
Moeilijke woorden
Het principe van mining is iets wat redelijk eenvoudig uitgelegd kan worden. In de praktijk echter is het volgen van alle mining ontwikkelingen bijna een dagtaak geworden. Daarom wordt er op bitcoinspot.nl meestal ook niet veel aandacht aan besteed, simpelweg omdat ik niet genoeg tijd heb om me er helemaal in te verdiepen. Toch is het denk ik goed om soms de basics uit te leggen. Laten we dus even kort ingaan op de moeilijke woorden die ik zojuist heb genoemd, miners, difficulty, hash-rate en halving.
Miners en hashing
In het Bitcoin netwerk worden alle transacties gecontroleerd en vastgelegd door de zogenaamde miners. Dit zijn computers/apparaten die constant aan het rekenen zijn om een moeilijke som op te lossen. Dit rekenen noemen ze hashing, het omrekenen van een reeks karakters tot een bepaald getal. Als een van de miners dit bepaalde getal gevonden heeft dan heeft hij het recht om een aantal transacties toe te voegen aan de blockchain (het decentrale kasboek van Bitcoin) Dit gaat in de vorm van een zogenaamd block. Daarbij krijgt de miner alle transactiekosten van de transacties die in het block zitten en ook nog 25 bitcoins als beloning. Hierna begint het spelletje weer opnieuw en heeft een andere miner weer kans om deze, soort van, loterij te winnen. Het vernuftige aan dit proces is dat je op deze manier ook elke keer een andere “boekhouder” hebt die de transacties controleert en vastlegt. Valsspelen is hierdoor niet mogelijk.
Hash-rate
De rekenkracht die een miner heeft wordt gemeten in de hoeveel hashes (hashing-rekensommen) die hij per seconde kan oplossen. In den beginne (2009) kon je nog met je comoputer bitcoins maken, minen dus. Als we de grafiek op kaiko.com mogen geloven was dat begin 2009 nog rond de 50.000 hashes per seconde in totaal maar dat is waarschijnlijk een gok. In december 2010 werd begonnen met de eerste mining pool. Een pool komt erop neer dat je meerdere processoren tegelijk laat rekenen (hashen) voor het magische getal want dan maak je meer kans. De opbrengst kan je daarna verdelen als je eenmaal de 25 bitcoins verdiend hebt. Hierna gingen de ontwikkelingen snel toen mensen gingen rekenen met grafische kaarten en daarna met specifieke mining hardware (asics), welke op hun beurt ook weer in pools gezet werden. Momenteel zitten we ergens rond de 900 petahash. Dat is dus 900duizend triljoen hashes per seconde. Het bitcoin netwerk heeft nu dan ook meer rekenkracht dan alle supercomputers op de wereld bij elkaar.
Difficulty
Het mooie van het bitcoin netwerk is dat het netwerk zich automatisch aanpast aan de hoeveelheid rekenkracht die eraan meedoet. De moeilijkheidsgraad om bitcoins te kunnen minen (het oplossen van de som) heet de difficulty. Hoe meer apparaten en rekenkracht er ingezet worden hoe moeilijker de som wordt. Op zijn beurt wordt de som weer makkelijker als er minder rekenkraht beschikbaar is. De difficulty wordt zo aangepast zodat de rekensom ongeveer elke 10 minuten opgelost wordt. Op deze manier heb je dan elke 10 minuten een block en een bijbehorende bevestiging van de, in dat block aanwezige, transacties.
Halving
Mining dient meerdere doelen in het Bitcoin netwerk, zoals gezegd het controleren en vastleggen van de transacties. Hiernaast zorgt het uitdelen van de 25 bitcoins (wat ongeveer elke 10 minuten gebeurt) dat er nieuwe bitcoins in omloop komen. Dit in omloop brengen van de bitcoins gaat de eerste jaren heel snel en daarna steeds langzamer. De eerste jaren kon je nog elke 10 minuten 50 bitcoins verdienen nu is dat 25. De volgende halvering van de bitcoin uitgifte komt als het goed is in juli 2016. Wat dat gaat doen voor de bitcoin en bitcoin prijs blift de grote vraag. Er zijn vel stemmen echter die stellen dat de miners nu vast zoveel mogelijk bitcoins proberen te minen voordat de uitgifte halveert. Wat de prijs betreft zie je dat er nu al vaak meer vrag is naar bitcoins dan het aanbod, wat resulteert in een stijgende koers. Als de uitgifte straks halveert, betekent dat dan ook dat de prijs verdubbelt? We gaan het weer meemaken.
Gepost door Roland de Goeij
De aankomende reward drop heeft inderdaad veel invloed op het aanschaffen van mining apperatuur.
Daarbij komt ook nog het inmiddels weer stijgende economie van get fiat geld waardoor mensen het makkelijker kunnen missen.
Ekonomen zeggen dat wij altijd 7 goede en 7 slechte jaren hebben dus de volgende crisis word verwacht in 2023.
En elke keer als het slecht gaat met fiat geld stijgt de bitcoin door paniek aankopen
Indertussen bij de bitcoin hebben wij nog eens 2 reward drops gehad (2020 en 2023).
Bij elke reward drop halveert de bitcoin productie en dus stijgt de waarde.
Dus nu is de juiste tijd om te minen.
Kun je me ook uitleggen hoe de beloning straks gaat als er 21 miljoen bitcoins uitgegeven zijn? Er kunnen dan niet 25 nieuwe aangemaakt worden, is het dan nog interessant om te minen?
Ze gaan ervan uit dat er dan zoveel transacties in een block zitten dat de transactiekosten hiervan dan genoeg beloning zijn voor de miners om te blijven minen.
Dit is echter allemaal theoretisch.
We zullen zien 🙂
de vorige reward drop was in november 2012. op dat moment is er echter geen stijging van de waarde op te merken. ik geloof niet dat een halvering van de reward sowieso leidt tot een stijging van de waarde? of is dit wel het geval?