Bitcoin oplichting is een groot probleem. Omdat Bitcoin schaars en waardevol is zijn er veel partijen die dit van je proberen te stelen en ze deinzen hierbij nergens voor terug. Steeds vaker worden er bijvoorbeeld namen en foto’s van bekende Nederlanders gebruikt om geld van je los te krijgen. Dit zonder dat de BN’er er zelf ook maar iets mee te maken heeft.
Hoe gaan deze criminelen te werk?
Iedereen die met Bitcoin bezig is wil natuurlijk dat zijn investering meer waard wordt en hier spelen de oplichters ‘slim’ op in. Ze bieden je een vast rendement aan op je investering en hopen dat je hierdoor overgehaald wordt de oplichters wat geld of Bitcoin over te maken. Ze gaan het dan zogenaamd voor je investeren en beloven je in ruil hiervoor soms wel een maandelijks rendement van 4% of meer. Uiteraard kan niemand je dit rendement garanderen en hebben de criminelen ook helemaal niet de intentie dit aan je uit te betalen. Zodra jij je Bitcoin overgemaakt hebt is het niet meer terug te krijgen, dit is namelijk een van de eigenschappen. Bij oplichting met bijvoorbeeld creditcards wil de provider de transactie nog wel eens terugdraaien, maar dit is onmogelijk in de wereld van de cryptocurrency.
De slachtoffers van deze oplichting worden vaak gevonden via advertenties op social media en in het bijzonder op Facebook. In de advertenties staan regelmatig bekende Nederlanders die zogenaamd rijk zijn geworden door het investeren in Bitcoin. Door middel van deze advertenties hopen ze dat je je zult inschrijven waarna je een telefoontje ontvangt. Tijdens dit telefoontje wordt dan uitgelegd hoe je de eerste investering kunt doen en gedurende de gesprekken worden deze bedragen steeds hoger. Het gaat zelfs zo ver dat je op een gegeven moment benaderd kan worden met de mededeling dat je opgelicht bent en dat ze je voor een vergoeding kunnen helpen je Bitcoin terug te krijgen. Ook dit is een scam en hier zijn verbazingwekkend veel mensen slachtoffer van geworden.
Je kunt de advertenties herkennen aan de manier waarop ze inspelen op de wil om geld te verdienen. Grote letters met de mededeling dat veel mensen rijk worden en dat jij dit ook kunt zijn door te investeren. Een voorbeeld van zo’n foute website vind je hieronder:

Welke BN’ers worden hiervoor gebruikt?
Voor deze zwendel zijn meerdere BN’ers gebruikt en naar alle waarschijnlijkheid houdt dit ook niet snel op. Het blijkt namelijk moeilijk deze advertenties te weren, mede doordat platformen als Facebook hun geld juist verdienen met het weergeven van advertenties. De oplichters zijn handig genoeg om de advertenties voortdurend weer te kunnen geven aan potentiële slachtoffers.
John de Mol wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor dit soort praktijken. Zo is er een veelgebruikte advertentie waarin verteld wordt dat hij zijn ‘geheime’ handelssoftware beschikbaar gesteld heeft om een hoog rendement te behalen. De oplichters gebruiken hierbij schaamteloos zijn foto’s, terwijl de Mol er natuurlijk niets mee te maken heeft. Vorig jaar al nam de Mol afstand van deze advertenties en probeerde hij zelfs Facebook voor de rechter te slepen om de advertenties te stoppen, maar dit blijkt niet zo eenvoudig.
Ook andere bekende personen worden gebruikt voor dit soort praktijken. Zo plaatste Humberto Tan vorig jaar al een bericht op twitter waarin hij aangeeft op te passen voor de advertenties waarin zijn foto’s gebruikt worden. Jort Kelder is het gebruik van zijn persoon voor deze advertenties ook helemaal zat en heeft recent zelfs een stichting opgericht die deze oplichting tegen moet gaan.
Hij probeert met de stichting niet alleen de advertenties te stoppen en de verantwoordelijken achter de tralies te laten verdwijnen. Hij gaat ook online platformen zoals Facebook aansporen deze advertenties te weren. Via advertentieprogramma’s op deze websites worden te vaak dit soort foutieve advertenties doorgelaten. Kelder is van mening dat de websites waarop deze advertenties weergegeven worden zelf ook meer moeten doen om de oplichting te voorkomen.

Hoe wordt je geen slachtoffer ?
Het belangrijkste wat je kunt doen om geen slachtoffer te worden van dit soort zwendels is om je gezonde verstand te gebruiken en je niet te laten enthousiasmeren door de belofte van veel geld. Lijkt iets te mooi om waard te zijn? Dan is dat het vaak ook. Niemand kan je winst of rendement garanderen en dit soort beloftes zijn dus niets waard. Kom je in aanraking met een partij waarover je twijfelt? Let er dan bijvoorbeeld op dat er (juiste) adresgegevens op de website staan. Maak daarnaast nooit geld of bitcoin naar iemand over die jou via de telefoon benadert en laat je computer nooit overnemen om iemand anders voor jouw de transactie te laten doen. Tot slot doe je er goed aan de politie te benaderen wanneer je slachtoffer bent geworden. Hopelijk zal deze vorm van oplichting in de toekomst voorkomen kunnen worden, maar wees er tot die tijd bewust van dat er nog regelmatig slachtoffers vallen.