Een veilige haven in de wereld van de investeringen (safe-haven asset) is een asset waar mensen de toevlucht in zoeken zodra het sentiment op de markt negatief dreigt te raken. Een veilige haven in het investeren is dan ook een investering waarvan men denkt dat het in ieder geval zijn waarde zal behouden. Goud is dan ook al jaren een safe-haven in tijden van onzekerheid op de markt van aandelen. Is de Bitcoin de safe haven van de toekomst?
Volatiliteit
Hoewel de Bitcoin prijs erg volatiel is, heeft deze de afgelopen maanden een flinke opmars gemaakt. Over het algemeen is een investering waarmee de waarde zoveel schommelt een risicovolle investering, maar in het geval van Bitcoin wordt de prijsstijging van de afgelopen periode juist gezien als een teken van vertrouwen. Bitcoin is van bijna $20.000 naar $4000 gedaald maar heeft zijn weg terug naar boven gevonden. Mede door het toetreden van Facebook in de wereld van de crypto met project Libra en de andere ontwikkelingen op dit gebied komen er steeds meer mensen met Bitcoin in aanraking. Wat de prijs betreft is het dan ook heel simpel: hoe meer mensen ervan weten en erin zullen investeren, hoe beter dit is voor de prijs. Niet alleen de hoogte van de prijs zal hierdoor beïnvloed worden, maar ook de mate van volatiliteit. Met maar weinig investeerders wil de prijs van Bitcoin schommelen. Maar hoe groter de groep investeerders is, hoe beter dit zal zijn voor de stabiliteit van de waarde. Het lijkt dan ook steeds sterker op dat Bitcoin zich bij het goud zal scharen als veilige haven voor ieders investering.
Indekken tegen slechte beleidsvoering
Een safe-haven asset wordt vaak gebruikt om je in te dekken tegen bijvoorbeeld slechte beleidsvoering van een overheid. Goud wordt gezien als een goede hedge tegen de aandelenmarkt. Verwachten investeerders dat het slecht gaat met de aandelen door bijvoorbeeld het beleid van de overheid? Dan zal er geld uit de aandelenmarkt gehaald worden om in goud te investeren. Het risico van de investering is zo beperkt omdat goud (volgens de investeerders) zijn waarde behoudt.
Dit effect is niet alleen gaande in de westerse wereld, maar ook in bijvoorbeeld China. De media daar erkent dat ook steeds meer investeerders hun toevlucht zoeken in Bitcoin door de spanningen tussen de Chinese overheid en die van Amerika. Niet alleen Bitcoin wordt hiervoor gebruikt, maar ook de andere cryptocurrencies bovenaan de coinmarketcap lijst zoals Ethereum of Ripple. Dit is opvallend omdat er er nog steeds een verbod is op het handelen van cryptocurrencies en het houden van ICO’s. Het zoekvolume van China naar Bitcoin loopt gelijk met het zoekvolume naar Bitcoin in de westerse wereld. Het lijkt daarom dat Bitcoin over de hele wereld wordt gezien is veilige haven voor investeringen.
Bitcoin safe haven het nieuwe goud?
Traditioneel is goud altijd dé safe-haven geweest voor investeringen. Maar het lijkt er steeds meer op dat Bitcoin een gedeelte van deze markt zal overnemen. Voorheen werd geld in onzekere tijden vooral in goud gestoken. Dit geld zal echter steeds vaker geïnvesteerd worden in Bitcoin of een combinatie van goud en Bitcoin. Dit betekent dat wanneer Bitcoin ook maar een klein percentage van deze markt over kan nemen, de prijs flink zal toenemen volgens Forbes. Het sentiment lijkt op dit moment dan ook goed voor Bitcoin en zodra mensen het nog meer zullen gebruiken als safe-haven zal dit niet alleen positief uitpakken voor de waarde van BTC, maar resulteert het ook in minder grote prijsschommelingen. De markt van goud beslaat op dit moment zo’n 7 biljoen dollar (1 met 12 nullen) terwijl Bitcoin een totale omvang heeft van ruim 300 miljard. De ruimte voor groei is dus enorm.