Nu de koers al bijna 5 maanden gestaag daalt, zien de critici hun theorie bevestigd: bitcoins zijn niet geschikt als valuta. Toch is er tegelijkertijd volop optimisme over de techniek achter Bitcoin en de technologieen die bovenop het bitcoin netwerk gebouwd worden. Er zijn talloze voorspellingen over wat Bitcoin ons in de toekomst wel of niet gaat brengen en toepassingen van de bitcoin-techniek springen als paddenstoelen uit de grond. Maar maken ze zich waar?
Bitcoin in space
Vorige week woensdag werd een spectaculaire bitcoin-proefballon gelanceerd. Bijna letterlijk: een stel Amerikanen publiceerden het idee van de bitcoin-satelliet. De wát? Jawel: als het aan de mensen van Dunvegan Space Systems ligt, ligt de toekomt van Bitcoin in de ruimte.
Jeff Garzik – een vooraanstaand Bitcoin ontwikkelaar – kondigde aan dat zijn bedrijf Dunvegan Space Systems werkt aan een ontwerp voor een Bitcoin-satelliet. De satelliet draait in banen om de aarde en vormt dé ultieme back-up voor het Bitcoin netwerk. Volgens Garzik moet het ding, dat hij voorlopig BitSat genoemd heeft, er voor gaan zorgen dat transacties met bitcoins nóg betrouwbaarder worden. BitSat is een manier om bemoeierige overheden op afstand te houden: in de ruimte kan niemand er aan komen, zo redeneert Garzik.
Onzinnig idee
Het is dat 1 april al achter ons ligt, anders had ik dit niet geloofd. Als de dreiging van bemoeienis van overheden zo groot wordt als de mannen achter BitSat beweren, is er tegen de tijd dat de satelliet een feit is, vast een overheid die het ding op ‘mysterieuze wijze’ laat verdwijnen uit zijn baan om de aarde. De initiatiefnemers verwachten twee miljoen dollar (4550 bitcoins) nodig te hebben om de satelliet te maken. Of de BitSat er ooit komt is de vraag. Sinds de aankondiging zijn er slechts een paar bitcoins gedoneerd aan het project.
Betaalpas
Realistischer is de bitcoin-betaalpas van Xapo. Ook dat idee werd afgelopen week geïntroduceerd. Het Amerikaanse bedrijf, dat online bitcoin wallets aanbiedt, kondigde aan een debet kaart te ontwikkelen voor Bitcoin.
Dat lijkt tegenstrijdig: met bitcoins waren we toch juist van de pasjes af? Volgens Xapo betalen mensen in winkels nu eenmaal nog altijd met hun pas en liever niet met een QR-code. Dat blijkt geen gek argument. ING activeerde twee weken geleden voor alle klanten de bankpas waarmee contactloos betaald kan worden. Een verrassende vernieuwing. ING staat bekend om hun goede, innovatie mobiele app en doet toch een flinke investering in een relatief ouderwetse technologie van bankpassen en kastjes die nodig zijn bij de kassa.
Prepaid-kaarten met daarop een bitcoin tegoed bestaan langer maar braken tot nu niet door (of zagen nooit het licht). Een pas van Xapo gaat net zo werken als uw vertrouwde bankpas, allen wordt nu het geld afgeschreven van je tegoed in je bitcoin wallet.
Mobiel betalen
Best leuk natuurlijk, een bitcoin-bankpas. En ik kan me voorstellen dat het op de korte termijn gebruikt gaat worden; in winkels zijn we nu eenmaal gewend te betalen met pasjes. Maar pasjes zijn niet dé toekomst van betalen en dus ook niet van Bitcoin.
De toekomst van betalen is via internet met de mobiele telefoon als portemonnee. Bitcoin heeft alles in zich om hét protocol te worden voor wereldwijd betalen. Wanneer voor het doen van een betaling enkel een telefoon met internet nodig is, kun je wereldwijd betalen mogelijk maken door Bitcoin te gebruiken als betaalprotocol. Banken kunnen eenvoudig aanhaken en hun app werkt in elk land. Nooit meer wisselen voor je vakantie of pinnen in het buitenland.
Een altcoin overwint
Bitcoin was de eerste, maar er zijn inmiddels minstens 460 varianten van Bitcoin. Elk van deze zogenaamde altcoins heeft nét iets andere eigenschappen. De ene (Litecoin, Dogecoin) blijkt bovendien wat succesvoller dan de andere (Sexcoin). Het zou naturlijk kunnen dat een van deze experimenten een beter product oplevert dan Bitcoin en uiteindelijk een grotere acceptatie van het publiek bereikt. Net als laatkomer Google de vroege zoekmachines Lycos, Altavista en Ask.com heeft ingehaald. De altcoins zijn wat mij betreft zeker interessante innovaties, maar persoonlijk geloof ik niet dat ze bitcoin snel zullen inhalen.
Dit artikel is geschreven door Robert Reinder Nederhoed vanbitmymoney
Ik blijf nog steeds geloven dat Bitcoin HET betaalmiddel gaat worden. Ik zou het zelfs heel vreemd vinden als het niet zou gebeuren.
Ik hoop dat de rest vd mensen ook heel snel wakker gaat worden want dit is DE kans voor de mensheid om een ECHT vrij en soeverrein wezen te worden. Nu leven we nog als slaven van een corrupt en afhankelijk geldsysteem waar een aantal families van profiteren. Hier mag nu een eind komen. Power to the people!