Bitcoin shorts stijgen razendsnel: Ruim 10.000 BTC geshort in 3 uur

on .

Bitcoin shorts  
Een intereressante beweging op de markt van de Bitcoin shorts de afgelopen dagen: de stijging in BTC short contracten is opvallend. Vooral vandaag leken zeer veel mensen te gokken op een negatieve beweging van Bitcoin. In 3 uur tijd werden er ruim 10.000 bitcoins gewed op Bitfinex, hopend dat de koersen snel zouden dalen. Op korte termijn heerst er dus duidelijk een overwegend negatief sentiment, omdat we zo snel over de $7000 USD schoten. Maar is het ook een uitgelezen kans om nu in bitcoin te investeren?

Bitcoin shorts explosie

Het was een vrij bijzondere gewaarwording op de markt voor Bitcoin futures vandaag: op handelsplatform Bitfiniex werden er op korte termijn grote hoeveelheden short contracten aangemaakt. De recente all-time-high in shorts heeft dit nog niet weten te overtreffen, maar de piek is duidelijk een heftige beweging in de shorts-grafiek:

Bitcoin Dollar Shorts Groei

- Bitcoin shorts schieten de lucht in (uiterst rechts in de grafiek).

Zelden zagen we zo'n groot bedrag worden toegevoegd aan de shorters-zijde, althans in een dergelijke korte periode. Het doet ons vooral denken aan het feit dat er binnenkort iets heftigs op de markt staat te gebeuren, zij het een flinke beweging omlaag, of wellicht een aanstaande piek omhoog als gevolg van een zogenoemde 'short squeeze'.

 

Wat is een short squeeze?

Via een leveraged Bitcoin exchange als Bitmex kunnen mensen door middel van handelscontracten speculeren op de toekomstige prijs van Bitcoin. Dit gebeurd veelal met geld dat wordt geleend van de exchange: je kunt met 100 euro bijvoorbeeld met x10 leverage ("hefboom") handelen: feitelijk leg je dan 100 euro in, maar maakt de exchange er 1000 euro van. Hiermee gok je erop dat de Bitcoin koers sterk omhoog of omlaag zal gaan in de nabije toekomst.

Leveraged trading gaat twee kanten op: je kunt gokken dat de Bitcoin koers stijgt (dit is een leveraged long contract), maar ook dat deze binnenkort gaat dalen (een leveraged short contract). Hoe hoger de gekozen leverage (tot x100 het ingelegde geld), des te hoger de potentiële winst, maar ook het risico stijgt hiermee exponentieel. Het zal niet de eerste keer zijn dat Bitmex-handelaren financieel geruïneerd raken.

 

Hoe realistisch is een Bitcoin short squeeze?

De volatiliteit in de markt laat het lastig voorspellen, wanneer precies een overschot aan shorts overvloedig is. Het tipping point, het exacte moment waarop de liquidatie van contracten massaal in werking wordt gezet, lijkt steeds extremer te worden. De recente all-time high in BTC shorts laat duidelijk zien dat de top van zo'n tipping point soms heel ver weg kan zijn.

Bovendien is het zo dat alleen een short squeeze kán gebeuren als de Bitcoin koersen verder omhoog komen op de zeer korte termijn. Er moet immers een reden zijn waarom de leveraged short contracten worden gevuld met buys. Maar is het nu zo dat er écht alleen een neerwaardse beweging aankomt, dan gaan we zeker nieuwe all-time-highs zien op de markt voor cryptocurrency shorting-contracten.

We houden het allemaal goed in de gaten en zullen jullie er over berichten, wanneer er weer een heftige prijsbeweging aankomt!

 

Gepost door Arnold - Disclaimer.

Volg Bitcoinspot op Twitter en Facebook om op de hoogte te blijven
van het belangrijkste nieuws over Bitcoin.

Tags: Bitcoin futures

Add comment


Security code
Refresh