Aan de start van 2021 zagen we het weer gebeuren: een ‘enorme’ Bitcoin dump waarbij de prijs in minder dan 48 uur maar liefst 30% kelderde. Het voelde alsof Bitcoin HODLers in één klap hun hele portfolio zagen instorten. Maar dat kwam wellicht alleen omdat men aan de start van het jaar een parabolische prijsgroei zag, waarin Bitcoin eventjes ruim 34000 Euro (ongeveer 42000 USD) aantikte:
Het zijn deze enorme schommelingen in de prijs die al sinds jaar en dag voer voor Bitcoin critici zijn. “Zie je wel, die Bitcoin is gewoon een Ponzi, het stort als een kaartenhuis in elkaar!” Je hoeft maar enkele reacties op nieuwsartikelen in de ‘gewone media’ door te lezen om te zien dan de kritische gemiddelde Nederlander nog niet veel moet hebben van de volatiliteit van Bitcoin.
Laat staan de andere cryptocurrencies, want deze zijn vaak onderhevig aan nog grotere prijsschommelingen. Het zijn de altcoins die veelal de volatiele prijsbewegingen van BTC nog eens verder in het extreme weten te brengen. Vooral omdat ze de koers van Bitcoin graag volgen, maar er dan nog een schepje bovenop doen. Waar Bitcoin beweegt, volgen de altcoins.
Het was voor CNN reden genoeg om het van de daken te roepen direct na de BTC all time high van 2021: Bitcoin is nu in een Bear market! Hilariteit op Twitter alom, want dat is natuurlijk absoluut niet het geval. Maar dat een wilde achtbaan is, dat is een feit. Maar waarom is dit eigenlijk zo? Laten we eens wat argumenten bekijken.
Waarom Is De Bitcoin Prijs Zo Volatiel?
Er zijn vele redenen waarom cryptocurrencies zulke wilde prijsschommelingen maken. We zullen de belangrijkste op een rijtje zetten, zodat jij dit artikel met een ‘Bitcoin leek’ kan delen. Het zal wellicht wat meer inzicht geven in het waarom. Want waarom stort de Bitcoin koers eigenlijk plotseling 30% in binnen een dag of twee? Dat valt eigenlijk heel goed te verklaren met de volgende argumenten:
- De Bitcoin prijscyclus
- We zijn nog heel erg vroeg
- Prijsmanipulatie
- De Bitcoin halving
- Winst veilig stellen
1. De Bitcoin prijscyclus
Wie in 2017 of 2018 is ingestapt weet er alles van: Bitcoin heeft tijden van groei, maar ook tijden van krimp. Juist na een exponentiële groeicyclus, is het vrij normaal voor de Bitcoin prijs om een lange tijd ‘af te moeten koelen’. Kortom: de gigantische groei gaat in korte sprints, waarna een periode van afkoeling moet volgen.
Dit is niet veel anders bij de aandelenkoersen, al gaat het daar allemaal wat minder extreem en een stuk trager. Er zijn fases van groei, en fases van krimp, onafhankelijk van de kwaliteit van een investering. Dit wordt in jargon als volgt genoemd:
- Bear markt: Een tijd van krimp en prijsdaling
- Bull markt: Een tijd van adoptie en prijsgroei
Het zijn trends die je kunt uitsmeren over meerdere maanden. In een bear-fase kan je groeimomenten zien. In een bull markt kan je perioden van krimp zien. Deze volatiliteit wordt uitvergroot bij Bitcoin en andere cryptocurrencies.
Om alles even in perspectief te zetten: de -30% prijsdaling van Bitcoin begin 2021 was volledig in de lijn der verwachting. Vaak rijmen de prijsbewegingen van Bitcoin met soortgelijke prijscycli die eerder zijn voorgekomen. Dus pakken we de historische koers erbij. In de ‘grootste bullrun’ van 2017 zag de exponentiële prijsstijging er als volgt uit:
Oftewel, het is heel normaal dat er grote dips voorkomen in de Bitcoin koers. Ook in een exponentiële groeifase. Het mag op het moment zelf heel dramatisch lijken, maar in de grote trendlijn zal het slechts een tijdelijke afkoeling van de prijs zijn.
Natuurlijk bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst, maar zolang de macro-bull trend niet is doorbroken is er eigenlijk niets aan de hand. In gewone mensentaal: zolang de groeitrend doorzet over langere periodes, zal die tijdelijke -30% op een willekeurige dag geen verschil maken.
2. We zijn nog heel erg vroeg
Volatiliteit lijkt heel normaal bij een nieuwe asset-klasse als Bitcoin, omdat we eigenlijk nog heel erg vroeg zijn. Recentelijk hebben we nog het 10-jarige bestaan van de digitale valuta gevierd, en de ontwikkeling van het Bitcoin protocol is nog altijd in volle gang. Het Bitcoin landschap zal er over nog eens 10 jaar naar grote waarschijnlijkheid compleet anders uit zien dan vandaag.
Ook de adoptie van Bitcoin door het financiële systeem is nog ver weg, ondanks het feit dat er steeds meer institutionele investeringen worden gedaan. Het mag daarom verwacht worden dat de prijs nog een stuk kan doorgroeien, zeker naarmate de cryptomunt schaarser wordt en meer instituties willen instappen.
Dus is het raar dat de prijs wild op en neer vliegt, als je je bedenkt dat de crypto-wereld eigenlijk nog heel klein is? Wij denken dat het gewoon de bijwerkingen zijn van de enorme groeispurt die de digitale valuta doormaakt. Als Bitcoin eenmaal uit deze puberfase is en volwassen wordt (zo volwassen dat het ook serieus wordt genomen door het ‘grote geld’ en machthebbende politici), dan kunnen we pas in wat rustiger vaarwater terecht komen.
3. Prijsmanipulatie
In het verlengde van het vorige argument, kunnen we natuurlijk ook beargumenteren dat prijsmanipulatie nog altijd mogelijk is. Zolang er partijen bestaan die enorme hoeveelheden Bitcoin in bezit hebben, kan een nieuwe prijstrend in theorie geforceerd worden door één zo’n ‘Bitcoin whale’. De walvissen met de gigantische Bitcoin wallets zullen steeds minder de overhand hebben naarmate de markt groeit.
Maar zijn we echt al op het punt aanbeland dat prijsmanipulatie onmogelijk is geworden? Het vergt niet heel veel ‘slecht nieuws’ om een dip te forceren. Maar zelfs wanneer een grote speler al zijn Bitcoin op de markt uitstort, kan het zijn dat er flash-crash ontstaat.
Toegegeven, de kans dat dit soort bewegingen door één speler op de markt worden veroorzaakt wordt steeds kleiner. En veel van het slechte nieuws is slechts een bijwerking, er is geen opzet in het spel. Maar toch moeten we nog altijd rekening houden met de mogelijkheid, zolang er Bitcoin whales zijn die grotere percentages van de gehele Bitcoin supply in hun bezit hebben.
4. De Bitcoin halving
Weet je nog dat we het over groei en krimp hadden? We hebben recent natuurlijk het Bitcoin halving evenement weer gehad, waarin de opbrengsten voor Bitcoin mining weer gehalveerd zijn per block. Traditiegetrouw is deze gebeurtenis goed voor een behoorlijke en aanhoudende prijsgroei voor BTC.
Het lijkt erop dat we dit na de halving van 11 mei 2020 hebben gezien. Nadat mining faciliteiten hun grote voorraden verkocht hadden, was het tijd voor Bitcoin om weer flink in waarde te stijgen. Eind 2020 en begin 2021 plukten investeerders hier de grootste vruchten van.
Maar zoals we net besproken hebben, zijn er altijd momenten waarop parabolische groei even om moet slaan in een krimp. Dit noemen investeerders een prijscorrectie: het is een moment om even de stijgende lijn te ‘resetten’, om de euforie weer wat minder te laten zijn.
De Bitcoin halving lijkt een grote invloed te hebben gehad op de macro-prijsbewegingen van eind 2020 en begin 2021. Door de beweging van de markt als geheel, maar ook door een groeiende groep een individuele investeerders die graag hun gemaakte winst na een zekere groeispurt graag veilig willen stellen. Ook dit kan genoemd worden als één van de reden voor dit soort heftige Bitcoin prijscorrectie bewegingen.
5. Winst veilig stellen
Natuurlijk kunnen we dit soort dips in een bull markt ook zien als het nemen van winst. Bij het behalen van een all-time-high is Bitcoin verkopen immers voor iedereen een garantie op het verdienen van de nodige hoeveelheid geld. Dus wordt de kans dat iemand zijn investering weer omzet in fiat geld steeds groter.
Een goede investeerder zet immers vooraf opgestelde doelen klaar. Ik verkoop X hoeveelheid BTC wanneer de prijs 40000 USD behaald, bijvoorbeeld. Dit soort psychologische mijlpalen zijn goede momenten voor investeerders om (gedeeltelijk) uit te stappen door winst te pakken.
Zeker wanneer je in een bijna regelrechte lijn van 3000 naar 40000 dollar schiet, zullen er veel mensen zijn die denken: mijn waarde is vertienvoudigd in een klein jaar, laat ik maar wat cashen in Euros. En geef mensen eens ongelijk. Koop er een leuke auto van, of een vakantie met je vriendin. Dat kan veelal (nog) niet middels een betaling in cryptomunten, dus is de neiging om winst op de investering te nemen groot.
Bitcoin Bull Markt = HODL
Met de wetenschap dat grote prijsdalingen plotseling kunnen voorkomen bij Bitcoin, is het vooral van belang om te kijken naar de macro trend. In een bull markt (waar de prijs consistent groeit over maanden tijd) is het voor investeerders een goed idee om simpelweg te HODLen.
Tijdens grote dips in de Bitcoin prijs kan je eventueel bijkopen, om op zo’n manier het aantal Satoshis in je wallet langzaam te laten groeien. Een veelgebruikte en winstgevende strategie is de dollar cost average-strategie. Het loont de moeite dit te bestuderen als je periodiek kleine bedragen kunt investeren.
Het tegenovergestelde is natuurlijk ook waar. Bevinden we ons in een Bear markt (zoals in de periode 2017-2019), dan is het zaak om vooral kapitaal te beschermen. Veel investeerders halen hun geld in deze periodes volledig uit altcoins, omdat deze het vaak zwaarder te verduren krijgen dan Bitcoin zelf.
Ben je van plan te HODLen tot en met de volgende bull cyclus in de markt, dan kan je overwegen je Bitcoin wallet te behouden totdat de groei weer start. Dollar cost averaging werkt ook in een bear markt. Ben je meer van het risico vermijden en volg je graag de markttrends, dan is het voor risicoverlaging een goed idee om het kapitaal grotendeels (of zelfs volledig) terug te plaatsen in Euro’s. Als alternatief kan je ook een stablecoin als Tether (USDT) of USD Coin (USDC) gebruiken.
Bitcoin Blijft Nog Wel Even Zo Volatiel
We staan op het moment van schrijven aan de vooravond van een bijzondere prijsbeweging voor Bitcoin. Na een correctie van ruim -30% in 1 à 2 dagen, staat Bitcoin op het punt nieuwe hoogten te bereiken. Er gaan al stemmen op dat de prijs van Bitcoin hoogten kan behalen die de meeste van ons zullen doen duizelen.
Prijstargets van $100.000 USD of meer per Bitcoin worden genoemd als conservatieve schatting. Maar waar het uiteindelijk ook naartoe zal gaan: de meesten zijn het er wel over eens dat we nog grotere hoogten zullen gaan behalen. Tenzij je natuurlijk nog aan de zijlijn staat, dan hoop je op een lagere instapprijs.
Wel kunnen zowel Bitcoin bulls als bears het eens zijn over het volgende: zonder (grote) dips zal de prijs van Bitcoin dit soort hoogten nooit kunnen behalen. Het lijkt erop dat de grote correcties simpelweg bij de crypto wereld horen. Dus doe ons nog maar een dipje of twee, zodat we dat mooie getal van 5 nullen snel mogen behalen. Een gezonde markt is een markt met correcties, of we het als investeerders in cryptocurrencies nu leuk vinden of niet.