Bitcoin voortaan illegaal in Thailand?

on .

bitcoin-illegaal-in-thailand
maandagmorgen kondigde de Thaise Bitcoin exchange bitcoin.co.th aan dat ze per direct stoppen met al hun bitcoin gerelateerde activiteiten. Dit deden ze nadat het gebruik van Bitcoin in Thailand ilegaal was verklaard door de Bank of Thailand. Bitcoin co is niet de enige Bitcoin exchange in Thailand. twee andere Thaise exchanges: Bahtcoin en Coinmill,  zijn tot zover nog in de lucht. Het is nu de vraag hoe deze zullen reageren op de stap van bitcoin.co.th.

De afgelopen maanden heeft Bitcoin.co.th geprobeerd om zich te registreren bij de Thaise autoriteiten om te voldoen aan alle reguleringen. Een van die activiteiten was dus ook het aankloppen bij de bank of Thailand voor advies over de voorwaarden aan welke de exchange moest voldoen om legaal Bitcoins te kunnen kopen en verkopen. Initieel hadden ze het bericht gekregen dat Bitcoin geen geld was en dat ze geen licentie aan hoefden te vragen. Echter op 29 juli werden ze wederom uitgenodigd bij de bank of Thailand en kregen ze het slechte nieuws te horen. 

De bank of thailand heeft dus zoals gezegd aangekondigd dat de volgende activiteiten voortaan illegaal zijn in Thailand.
- Bitcoins kopen
- Bitcoins verkopen
- Diensten of goederen kopen met Bitcoins
- Diensten of goederen verkopen voor Bitcoins
- Bitcoins sturen naar iemand buiten Thailand
- Bitcoins ontvangen van iemand buiten Thailand

Naar verluid is er ook nog gesproken over Litecoins en is er besloten dat deze restricties ook hiervoor zullen gelden. Maar heeft de bank of Thailand wel de autoriteit om dit te beslissen? Thailand is namelijk een constitutionele monarchie en de meeste beslissingen worden genomen in het Thaise parlement. Je zou denken dat bank of Thailand net zo weinig recht heeft om wetten te maken als de Nederlandse bank dat hier heeft. Maar blijkbaar heeft de bank of Thailand een status aparte.

De Bank of Thailand is niet alleen verantwoordelijk voor het uitgeven van de Thaise munteeneheid (de Baht) zoals de FED dat doet in Amerika. Ze hebben blijkbaar ook verregaande bevoegdheden op het gebied van monetair beleid, wisselkoersen en ga zo maar door. In de praktijk heeft de bank of Thailand eigenlijk alles voor het zeggen wat de economie betreft en dus waarschijnlijk ook de macht om zaken te verbieden, zoals Bitcoins bijvoorbeeld. Deze nieuwe restricties zijn dus technisch gezien geen wettelijke restricties, maar in de praktijk komt het daar wel op neer.

Maar dan is uiteraard de vraag, wat gaat dit betekenen voor Bitcoin in Thailand en voor Bitcoin in het algemeen? Velen zullen zeggen: "je kan Bitcoin niet verbieden, net zomin als je filesharing kan verbieden". Dat is zeker waar, maar wat uiteraard wel verboden kan worden is het gebruik van Bitcoin door winkels en ook banken kan simpelweg verboden worden om zaken te doen met Bitcoin gerelateerde bedrijven. Dit zal het erg moeilijk maken voor Bitcoin om voet aan de grond te krijgen aangezien zeker in het begin mensen niet alleen in Bitcoins zullen handelen maar ook de Bitcoins graag willen omruilen naar hun lokale valuta's. Bitcoins accepteren in je winkel is leuk, maar tenzij Bitcoin een universeel geaccepteerde munteenheid wordt zullen de meeste ondernemers toch aan het einde van de dag hun Bitcoins om willen ruilen in Euro's of Dollars.
Wat je natuurlijk niet kan reguleren is de zwarte markt en het is dus de vraag of Bitcoin in Thailand zal verdwijnen naar donkere steegjes en vanaf daar verder zal groeien.

Het was wat mij betreft alleen maar een kwestie van tijd voordat dit zou gebeuren en het is nu de vraag hoe andere regeringen hier op zullen reageren. In het kader van "There's no such thing as bad publicity" zorgt dit nieuws er in ieder geval voor dat Bitcoin vandaag weer even in het middelpunt van de belangstelling staat.

Gepost door Roland.

Add comment


Security code
Refresh