Bitcoin (weer) de best presterende munteenheid van het jaar

on .

dollarvsbitcoin  
We kwamen vandaag een interessante grafiek tegen. Deze grafiek toont een groot aantal munteenheden en de waarde stijging/daling in procenten van deze munten. Alle munten zijn gemeten tegen de Dollar en al snel zie je een eenzame hoge kolom links van de dollar staan en aan de rechterkant een heleboel lage. U snapt misschien al waar het heen gaat, die hoge kolom is de Bitcoin en de rest (op 1 na) zijn alle andere munteenheden. Kortom de Bitcoin is dit jaar weer de best presterende munt, afgezet tegen de Dollar. Net zoals in 2010, 2011, 2012 en 2014.

Currencies vs Dollar

In ieder geval, dat meldt dit artikel op medium.com. Volgens de bovenstaande tabel, afkomstig uit het artikel, zie je dus dat Bitcoin op eenzame hoogte staat met ongeveer 30 procent stijging dit jaar. Ik heb dit zelf nagerekend en ik kom ergens uit op 55% stijging vanaf het begin van het jaar.

Onderstaande tabel toont trouwens de waardestijgingen van Bitcoin in de afgelopen jaren. De data hiervoor hebben de schrijvers volgens eigen zeggen van de Coindesk price index. Ook deze cijfers heb ik geprobeerd na te rekenen en ze lagen niet ver van mijn eigen cijfers.

Bitcoin price 5 years

Een reddit bezoeker wees mij ook op de volgende 4 artikelen uit 2011,12,13 & 14 waarin ingegaan wordt op de koersontwikkeling in dat jaar. Een mooie tijdcapsule en naslagwerk voor de prijswatchers.
http://seekingalpha.com/instablog/530678-minorman/248487-best-currency-in-2011
http://seekingalpha.com/instablog/530678-minorman/1409731-best-currency-in-2012
http://seekingalpha.com/instablog/530678-minorman/2539731-best-currency-in-2013
http://seekingalpha.com/instablog/530678-minorman/3602465-best-currency-in-2014

Ook al kom ik niet precies hetzelfde uit, de boodschap lijkt me duidelijk. Bitcoin is de afgelopen jaren explosief in waarde gestegen. En al kan je je afvragen waarom dat zo is, het blijft iets fascinerends. Dat een munt of "store of value" vanuit het niets, of zoals de Amerikanen zeggen: "aan zijn eigen bootstraps" kan verrijzen. En de critici staan uiteraard al klaar met de argumenten die niet perse allemaal onwaar zijn. "het is een bubble', "het kan elk moment over zijn", "er zit niks van waarde achter", "het is (bijna) allemaal gebaseerd op speculatie!" en ga zo maar door.

Maar als de heren critici eerlijk zijn gelden hun argumenten ook voor allerlei andere munten, beleggingen, aandelen, edelmetalen. Hiervan volgt men ook de prijs maar wordt er zelden nagedacht over waar die waarde nu vandaan komt. Ikzelf zie wel een hoop waarde in Bitcoin maar dat is voer voor een heel ander artikel. Ook weet ik niet zeker of de koers nu zo hoog zou moeten zijn als die nu is. De markt bepaalt en in dit geval vindt de markt blijkbaar dat dit een juiste prijs is.

Dit artikel is niet perse bedoeld om ons weer te buigen over de vraag of de koers gerechtvaardigd is of te hoog of te laag of waar die heengaat. Nee wat ik je wil vragen is om een stapje terug te nemen en eens na te denken. Over het feit dat bitcoin sinds 2010 bijna 8000% procent in waarde gestegen is. Over het feit dat Bitcoin gebruik blijft groeien. Over het feit dat er steeds meer mensen mooie dingen aan het bouwen zijn met Bitcoin en Blockchain technologie. Over het feit dat Bitcoin al 100 keer dood is verklaard maar toch doorgaat.

Iets te zien groeien is mooi.
Iets meemaken en te zien groeien wat in de geschiedenis van de mensheid nog niet gebeurd is (het volwassen worden van een decentrale digitale munteenheid) is gewoon ronduit fascinerend.

En 1 ding weet ik zeker: ik ben hier voorlopig nog niet over uitgeschreven.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: koers, dollar,

Comments   

# Guest 2015-12-19 10:48
(vervolg)
Een blockchain dat m.i. beste kans zou maken is datgeen dat elke munt uniek maakt ('serienummer'b eginsel), maar in principe wel oneindig reproduceerbaar wat van belang is om iedereen op Aarde voldoende liquiditeit te kunnen verschaffen; BTC is daartoe niet geschikt omdat het vnl oneindig deelbaar is (sterk deflationaire valuta)
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2015-12-22 20:47
Quoting Guest:
(vervolg)
Een blockchain dat m.i. beste kans zou maken is datgeen dat elke munt uniek maakt ('serienummer'beginsel), maar in principe wel oneindig reproduceerbaar wat van belang is om iedereen op Aarde voldoende liquiditeit te kunnen verschaffen; BTC is daartoe niet geschikt omdat het vnl oneindig deelbaar is (sterk deflationaire valuta)


Hai,
Dank voor je reactie.

Ik heb het soms over de waarde maar vaak ook over winkels, technologie enz. Ik merk echter dat veel mensen op zoek zijn naar nieuws over de prijs dus wil ik dat ook tegemoet komen.

Bitcoin is trouwens niet oneinding deelbaar, er zijn 21 miljoen bitcoins. elke bitcoin is opdeelbaar in 100 miljoen satoshis.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2015-12-19 10:47
accent ligt steeds op de waarde van BTC...dat is niet serieus te nemen. Het verschilt niets van gesprekken op fora van zeer speculatieve aandelen!
De acceptatie t.o.v. een dollar is nog steeds te verwaarlozen! De BTC-adepts waren aanvankelijk veel meer bezig met een alternatief voor het huidige fiatstelsel, dat veilig en beter controleerbaar zou zijn en waar een valuta/munt gewoon de rol heeft als -algemeen aanvaard ruilmiddel- . De toon draait veelal om waarde(hebzucht )...heel menselijk, maar niet waar het m.i. om zou moeten gaan.
Je mag van mening verschillen met mensen die goud als alternatief zien voor een degelijker financiële stelsel (free gold heeft enige lading IMHO), maar ook veel goudbelievers meten t.o.v. valuta's als de dollar. Uiteindelijk lijkt het m.i. gewoon om speculatie te gaan. Ik kan volop gaten schieten in het BTC-concept, maar men houdt liever vingers in de oren en zoekt argumenten die krachtiger zijn.
(zie vervolg)
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh