Bitcoinbeurs MtGox vraagt faillissement aan: wat nu?

on .

Bitcoinbeurs MtGox vraag faillissement aan: wat nu?  
Ze waren ooit de eerste en uiteindelijk ook de grootste bitcoin-exchange ter wereld: Van een kleine website waar je Magic the Gathering kaarten kon verhandelen, groeide MtGox uit tot een miljoenenbedrijf verantwoordelijk voor 70 procent van alle wereldwijde handel in bitcoins. Hoe anders staat het er nu voor… Op donderdag 17 april vroeg MtGox zijn faillissement aan. Is het doek nu definitief gevallen voor de Japanse bitcoinbeurs?

MtGox werd in juli 2010 opgericht door programmeur Jed McCaleb. In maart 2011 verkocht hij 88 procent van het bedrijf aan de Fransman Mark Karpeles. Het bedrijf werd gevestigd in Tokio, Japan. Al snel bleek MtGox precies op het juiste moment gestart te zijn: Bitcoin groeide enorm en MtGox groeide mee.

In de problemen

Maar in 2013 begonnen de problemen voor MtGox. De eerste tegenslag kwam in mei vorig jaar uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse autoriteiten leggen beslag op 5 miljoen dollar aan tegoeden van MtGox, omdat de bitcoinbeurs zich volgens de Verenigde Staten niet goed genoeg aan de Amerikaanse regulering hield.
In de loop van vorig jaar gaat de service die MtGox zijn gebruikers biedt merkbaar achteruit: MtGox lijkt de toestroom van de vele nieuwe gebruikers niet goed aan te kunnen. Ook de steeds strenger wordende regels van financiele partners hebben hun weerslag op de functionaliteit van het bedrijf.
Gebruikers merken dat het steeds langer duurt voordat ze geld kunnen opnemen: eind 2013 kon dat zelfs oplopen tot zes weken! Ook de verificatieprocedure die MtGox aan zijn gebruikers oplegd wordt alsmaar strenger. Dit laatste werkt hardnekkige geruchten in de hand dat de beurs bedreigd wordt door hackers.

Geleidelijke neergang

In februari van dit jaar gaat het helemaal mis. Op 7 februari stopt MtGox de mogelijkheid om bitcoins op te nemen. Door een technisch probleem zouden frauduleuze opnamen mogelijk zijn. De koers van de munt op MtGox zakt in de twee weken daarna tot onder honderd dollar. Op 24 februari sloot MtGox zijn virtuele deuren: de bitcoins ter waarde van vele miljoenen dollars die het bedrijf nog in opslag had waren in één klap niet meer toegankelijk voor zijn eigenaren.
MtGox verklaarde dat hackers een tijd lang vrij spel heeft gehad om bitcoins die opgeslagen werden bij MtGox te stelen. Als snel bleek dat er ruim 850.000 bitcoins gestolen te zijn; tegen de koers van eind februari een buit van 370 miljoen euro! Dit werd later bijgesteld naar 650.000 bitcoins, toen 200.000 bitcoins gevonden werden in een oude backup.

Faillissement aangevraagd

Over het algemeen wordt aangenomen dat mede-oprichter en CEO Mark Karpeles er een puinhoop van heeft gemaakt bij de bitcoinbeurs. Afgelopen woensdag vroeg hij bij de Japanse rechter formeel het faillissement aan van zijn bedrijf. Het is waarschijnlijk dat de rechter dit verzoek uit zal voeren. De bezitingen van MtGox zullen worden geveild en gebruikt worden om schuldeisers te betalen. Of dat genoeg is om alle gedupeerden te betalen is zeer onwaarschijnlijk.

Protest

Er zijn verschillende initiatieven gestart tegen MtGox. Een van de grootste, MtGoxRecovery verwijt Mark Karpeles onverantwoordelijk gedrag en is van plan een rechtszaak aan te spannen tegen de MtGox-oprichter.
Ondertussen hebben zich al bijna 3600 benadeelden bij de site gemeld. Deze mensen zeggen in totaal 282.918 bitcoins verloren te hebben. Tegen de wisselkoers van vandaag is dat een slordige honderd miljoen euro.

Tegengeluid

Er zijn ook andere initiatieven dan een geplande bodemprocedure tegen MtGox. In een laatste poging te voorkomen dat MtGox definitief failliet gaat, heeft een groep investeerders zich online verenigd. Via de site SaveGox proberen zij medestanders te vinden om de beurs alsnog te redden. Volgens de mensen achter Save Gox zou dit beter zijn voor alle partijen, met name voor de schuldeisers van de bitcoinbeurs.
Een afgewend faillissement zou de reputatieschade voor Bitcoin beperken, wat volgens de mensen van SaveGox weer beter zou zijn voor de wisselkoers.

Nederlanders in de nesten

Hoeveel Nederlanders er benadeeld zijn door de val van MtGox is niet duidelijk. Nederlandse initiatieven richting MtGox zijn er vooralsnog niet. Indien je benadeeld bent, is het aante raden je aan te sluiten bij initiatieven als MtGoxRecovery. Wat er precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk, maar aanmelden bij het initiatief is vrijblijvend en niets doen brengt je bitcoins zeker niet terug.

Dit artikel is geschreven door Robert Reinder Nederhoed van bitmymoney

Tags: mtgox,

Comments   

# Guest 2014-04-22 00:51
+1 Ben ook benieuwd of de grafiek nog betrouwbare waarden laat zien.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2014-04-20 19:26
Wat is er met de grafiek aan de hand?

ligt al een paar dagen op apegapen...
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh