Geld verdienen terwijl je achterover leunt, wie wil dat nu niet? In ieder geval: dat is het beeld wat ik tot nu toe heb van zogenaamde cryptocurrency trading bots. Een trading bot is software die voor jou automatisch handelt in cryptocurrency met als doel uiteraard: het verdienen van nog meer cryptocurrency. Nu heb ik zelf geen ervaring met trading en ben ik altijd met een boog om het technische analyse verhaal heengelopen. Ik vroeg me dus af of je met een trading bot ook kan handelen zonder diepgaande kennis op dit gebied. Al zoekende kwam ik terecht bij Haasonline welke sinds 2015 een product hebben: ‘haasbot’ genaamd.
Ik heb me laten vertellen dat Haasbot een aantal trading robots bevat die automatisch voor jou kunnen handelen. Dit klinkt in principe als hetgeen ik naar op zoek ben, dus het leek me goed om de Haasbot software uit te gaan testen. Laten we eerst even verder kijken naar wat Haasbot is en wat de mogelijkheden zijn.
Wat Is Haasbot?
HaasOnline Trading Server (HTS) is een uitgebreid platform waarmee cryptocurrency trading geautomatiseerd kan worden. Naar verluidt maken er meer dan 10.000 traders gebruik van dit product waarmee ze 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar kunnen handelen. Haasbot is één van de oudste en meest populaire cryptocurrency tradingrobots en wordt ontwikkeld door Haasonline, een Nederlands bedrijf, in 2015 gestart door Stephan de Haas.
Om gebruik te maken van het platform moet je eerst de Haasbot software downloaden en installeren op je computer. Na de installatie kan de software geconfigureerd worden en gekoppeld aan één of meerdere cryptocurrency exchanges. Handelaren kunnen ervoor kiezen om zelf een handelsstrategie te bepalen aan de hand van een grote hoeveelheid indicatoren. Daarnaast kunnen ze ook kiezen uit een aantal trading robots (bots) welke zelf kunnen handelen.
Automatisch handelen met trading bots
Haasbot bevat een aantal van deze trading bots die automatisch handelen aan de hand van een groot aantal verschillende indicatoren. Deze bots, opererend onder exotische namen zoals ‘madhatter’ ‘alice’ of ‘scalper’ maken gebruik van verschillende strategieĂ«n. Heel simpel gezegd probeert elke bot laag in te kopen en hoog te verkopen om daarmee een winst te behalen. In de praktijk zal het er op neerkomen dat de bot een bescheiden winst probeert te behalen door een groot aantal handelstransacties (trades) uit te voeren. Niet alle trades resulteren in winst en een gedeelte zal waarschijnlijk resulteren in verlies. Dat is op zich niet opmerkelijk aangezien de meeste bots zo zijn ingesteld dat ze verliezen proberen te beperken en dus verkopen op bepaalde niveaus. Het doel uiteindelijk is om meer winnende dan verliezende trades te maken en daarmee winst te boeken. Haasbot zou dus het meeste werk uit handen moeten nemen, het analyseert de markten, houdt de koersen in de gaten en plaatst de koop & verkooporders.
Prijzen En Opties
De haasbot software komt in 3 verschillende uitvoeringen, Beginner, Simple en Avanced en elke versie heeft zijn eigen unieke set aan opties. Zo wordt de hoeveelheid bots die je kan draaien groter naarmate je de meer gevanceerde versie afneemt. Dat geldt ook voor de hoeveelheid safeties, insurances en indicators.
Safeties zijn vooraf gedefinieerde gebeurtenissen die de haasbot laten kopen of verkopen en insurances zijn de voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat de trade daadwerkelijk uitgevoerd wordt. Zo kan je bijvoorbeeld met een safety instellen dat een bot een rally moet volgen en verkopen als deze omkeert. Met de insurance kan je dan weer controleren of de bot wel daadwerkelijk winstgevend is en deze deactiveren als dit niet het geval is. Indicatoren kunnen door de bot worden gebruikt om inzicht te krijgen in de vraag en aanbod. Des te meer van deze opties je aanschaft des te groter je gereedschapskist is om mee te handelen.
Op de site van Haasbot is een goede tabel te vinden waar je alle opties met elkaar kan vergelijken. Naast de verschillende versies kan je ook nog eens zelf de looptijd van je licentie kiezen. Tussendoor upgraden is mogelijk en je kan uiteraard betalen met Bitcoin.
Aan de slag
Ik heb zelf de Haasbot software geinstalleerd op een Linux VPS. De installatie is iets meer complex dan bij Windows maar goed te doen als je de video volgt die te vinden is op de site van Haasbot. Eenmaal geinstalleerd kan je via je browser connectie maken met het platform en het traden kan beginnen. Voor zover deze introductie en nu is het tijd om er zelf verder mee aan de slag te gaan. Mijn voortgang en eventuele conclusies zal ik bespreken in een volgend artikel.