Blockchain 2.0 in de praktijk: Wees je eigen notaris met de Blockchain Notary

on .

Blockchain 2.0 in de praktijk: Wees je eigen notaris met de Blockchain Notary  
Er wordt wel veel gepraat over Bitcoin 2.0 en de kracht van de Blockchain maar het is altijd fijn wanneer deze beloftes ook daadwerkelijk worden omgezet in daadwerkelijke toepassingen. Zo is er nu de "Blockchain Notary" welke te vinden is op de website van de Bitcoin Embassy Amsterdam. Met deze Blockchain Notaris kan je, door middel van de Blockchain, bewijzen dat een document bestond in een bepaalde vorm op een bepaald tijdstip. 

Zo zou je dus een net verzonnen uitvinding op de blockchain kunnen zetten om te bewijzen dat jij het eerste was met het idee. Maar dat is uiteraard maar 1 van de toepassingen, je zou ook jezelf kunnen fotograferen bij een bepaald evenement om te bewijzen dat je ergens was op een bepaald moment of misschien de songteksten van je zojuist verzonnen megahit veilig kunnen stellen.

De Blockchain notary is gemaakt tijdens de "Complete Beginners Guide to Blockchain Technology course" die afgelopen 26 juni gegeven werd op de HVA Amsterdam. Hierbij is gebruik gemaakt van de API van blockstrap welke het makkelijker maakt voor ontwikkelaars om applicaties te bouwen op de blockchain. Het idee van een Blockchain Notari is zeker niet nieuw, als je googl't op "proof of existence" of "blockchain notary" dan vind je al een aardig aantal sites die in meer of mindere mate hetzelfde doen. Deze versie echter is wel een zeer gebruikersvriendelijke versie al zeg ik het zelf en je kan er wat mij betreft nooit teveel hebben, gezonde concurrentie is altijd goed.

Hoe werkt het?

Het idee achter de blockchain notary is dat je een document pakt waarvan je dan een digitale handtekening maakt, een zogenaamde "hash". Deze hash is uniek voor het document waardoor je altijd achteraf kan bewijzen dat het om het juiste document gaat. In de praktijk kan ik dus een document maken met daarin een schema van een uitvinding en dit document door de blockchain notary halen. De hash van het document wordt dan, door middel van een bitcoin-transactie van ongeveer 5 cent, in de Blockchain gezet waardoor deze hash voorgoed vaststaat samen met het tijdstip. Het document kan ik daarna online zetten samen met de transactie-id (in welke de hash in de blockchain vastgelegd werd). Derde partijen kunnen nu (door het document en transactie-id op te geven) zien dat ik op een bepaald moment een bepaalde uitvinding heb gedaan.

Uitvinding X

In mijn geval heb ik dus een schematje gemaakt van een fictieve uitvinding genaamd "Uitvinding X". Van deze uitvinding heb een .jpg bestand gemaakt en dit bestand heb ik door de blockchain notary gehaald waarna ik (na betaling) een hash en een transactie-id terugkreeg. Jullie kunnen nu dit document (wat je hier kan downloaden) samen met het transactie-id (6de0f43d0287cc27a7fd110667b44c9ed47412f157d0cd9b97ac75f00bd416fd) uploaden op de blockchain notary pagina om te controleren of het document daadwerkelijk het origineel is. Stel je nou voor dat dit ook daadwerkelijk een echte uitvinding was, waarvan volgend jaar iemand claimt dat hij het heeft uitgevonden, dan is die bewering eenvoudig te weerleggen.

1: Uploaden, 2: verificatie en 3: succes!
1: Uploaden, 2: verificatie en 3: succes! (klik voor een grotere versie)

Nog in Beta

De maker van de Blockchain Notary, Martijn wismeijer is een bezig bijtje. Zo ontwikkelde hij eerder dit jaar al de "Lucky Eggs" een vending machine die Bitcoins accepteert, is hij 1 van de 2 mannen achter de Bitcoin Embassy. Nu heeft hij dus de Blockchain Noatry in het leven geroepen maar Martijn geeft aan dat hij nog niet klaar is met het ontwikkelen van de tool. De blockchain-notary is nu nog in Beta dus wees voorzichtig met wat je erop zet en hou er rekening mee dat deze dienst misschien niet altijd beschikbaar is. De dienst draait nu via de API van Blockstrap en hoewel dit goed functioneert wil hij het liefste ervoor zorgen dat de blockchain-notary niet afhankelijk is van derde partijen of Api's, geheel in de gedachte van de Blockchain dus.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: bitcoin nederland, blockchain, bitcoin embassy,

Comments   

# Guest 2015-07-09 09:59
Ik heb zelf wel eens zulke timestamping software gemaakt:
https://github.com/cornwarecjp/amiko-pay/blob/master/python-prototype/goodies/timestamp.py

Het lijkt me bij het kiezen van zo'n service om op de volgende zaken te letten:
* Je moet een certificaat krijgen dat je ook kunt verifiëren zonder hulp van de service-aanbied er. Die service-aanbied er kan namelijk in de toekomst zomaar een keer besluiten te stoppen, en dan wil je niet met lege handen achterblijven.
* Het certificaat moet meer bevatten dan alleen de transactie-ID: als in de toekomst block chain pruning toegepast gaat worden, dan valt niet meer te verifiëren of jouw transactie-ID op een bepaald moment heeft plaatsgevonden. Je moet in het certificaat een stukje van de "Merkle tree" opnemen dat jouw transactie cryptografisch koppelt aan de "block header". De block headers zullen namelijk noot verwijderd/verg eten worden.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh