BNR nieuwsradio is benieuwd naar de Bitcoin koers, Griekenland en speculanten.

on .

BNR nieuwsradio is benieuwd naar de Bitcoin koers, Griekenland en speculanten.  
De Bitcoin koers heeft gisteren een scherpe daling laten zien van ongeveer 6% de koers ging daarmee van ongeveer 280 naar 255 euro. De koers echter heeft de afgelopen maand een sterke stijging laten zien van bijna 30% van ongeveer 200 naar 280 euro. Als de prijs hard stijgt of daalt dan is er blijkbaar iets aan de hand en dus vroeg BNR nieuwsradio mij of de griekse kwestie de koersfluctuaties veroorzaakt of dat er iets anders achter zit. Je kan hier het audiofragment beluisteren.

Er is waarschijnlijk wel een verband met griekenland, hoewel de grieken zelf niet verantwoordelijk zijn voor de stijging. Vorige week schreven we hier ook al over. De koersstijging is denk ik meer een gevolg van enerzijds speculanten en anderijds mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor de Euro. In dit soort tijden gaan mensen op zoek naar alternatieven en komen dan al snel bij zaken als zilver goud en Bitcoin uit. Je ziet dat Bitcoin, zelfs in de reguliere media, steeds meer genoemd wordt in het lijstje van de zogenaamde safe-havens. In dit geval zou ik Bitcoin niet perse een veilige haven willen noemen, de prijs fluctueert nogal heftig, maar het is desalniettemin een alternatief.

Bitcoin is een revolutionaire uitvinding die je weer in staat stelt om daadwerkelijk eigenaar te zijn van je eigen geld. Dat staat sterk in contrast met de banken die in Griekenland weer hebben laten zien dat we alleen bij ons geld kunnen als de banken of regeringen dat goed vinden. Je moet er maar op vertrouwen dat de bank morgen wel open is of hopen dat er geen bail-in wordt gepleegd van jouw centen. In het geval van Griekenland konden mensen zelfs geen geld meer sturen via Paypal. En in zo'n situatie biedt Bitcoin een mogelijke uitkomst. Met Bitcoin kan je geld teleporteren naar de andere kant van de wereld binnen een paar seconden voor bijna niets. En niemand kan het je verbieden, je rekening bevriezen of beperken.

Laatste vraag van de interviewer in kwestie was uiteraard: wat gaat de Bitcoin prijs doen? Mijn antwoord was "geen idee". Maar achteraf dacht ik, dat is misschien wel een eerlijk maar ook kort antwoord. In mijn ervaring doet de Bitcoin koers vaak het tegenovergestelde van wat je verwacht. Ik raad mensen daarom nooit aan om bitcoins te kopen en probeer de koers niet te voorspellen. Wat ik ze wel aanraadt is om zich in het onderwerp Bitcoin te verdiepen. Als ze dan nog steeds denken dat het een goed idee is om er een paar te kopen dan kunnen ze dat uiteraard doen.

Ik heb dus geen duidelijk idee wat de prijs gaat doen maar ik heb wel een gevoel. Griekenland is in mijn optiek pas het begin van een hoop financiele ellende die er de komende maanden en jaren aan zit te komen. Griekenland is namelijk niet het enige land wat er slecht voor staat en ook bijvoorbeeld Puerto Rico bijvoorbeeld is zo goed als failliet. Tel daarbij op de inflatie die er gegarandeerd gaat komen de komende jaren (als gevolg van het geldprinten door de banken) en de internationale bond market die onder zware druk staat. Al deze factoren zou een hele nieuwe categorie mensen kunnen laten zoeken naar alternatieven zoals goud zilver en... Bitcoin.

Combineer bovenstaande nog eens met het feit dat er steeds meer mensen in bitcoins investeren handelen en beleggen ook mede doordat er simpelweg steeds meer mogelijkheden zijn om dit te doen. De koers doet meestal het tegenovergestelde van wat je verwacht en de geschiedenis heeft geleerd dat de toekomst lastig te voorspellen is. Maar toch: het zou wel eens de perfecte storm kunnen worden voor Bitcoin.

Gepost door Roland de Goeij

Tags: bnr, griekenland,

Add comment


Security code
Refresh