Voor degenen die een cryptocurrency website hebben is het volgende scenario vaste kost: Je ontvangt een mail van iemand die je graag wil vertellen over zijn of haar nieuwe cryptocurrency project. Vervolgens komt regelmatig de vraag of je bereid bent om dit project te vermelden op je website in ruil voor een betaling.
Voor de goede orde: De projecten vragen niet om een advertorial, dus een artikel waarin je duidelijk vermeld dat je reclame maakt voor een bepaalde dienst of product. Nee, ze willen graag dat je een artikel schrijft waarin het lijkt alsof jij, als cryptocurrency enthousiasteling, laaiend enthousiast bent over hun altcoin, ICO, stablecoin, get-rich-quick-scheme en ga zo maar even door.
Ik heb het zelf de afgelopen jaren al vele malen meegemaakt en het is soms verleidelijk. Echter is mijn reputatie me meer waard dan een eenmalige uitkering. Daarnaast zijn bijna alle projecten waarover het gaat niet de moeite waard om verder op in te gaan of regelrechte oplichterij. Zo kreeg ik vorig jaar waarschijnlijk wel meer dan 50 emails waarin werd gevraagd of ik iets wilde schrijven over een ICO. Helaas.
Journalist Corin Faife had dit ook al enkele malen ervaren en hij vroeg zich af in hoeverre bekende cryptocurrency nieuwssites bereid zouden zijn om voor betaling content te plaatsen. Wat bleek: Van de 22 bedrijven die door hem aangeschreven werden was meer dan de helft, 12 in totaal, bereid om de door Corin aangeleverde content te plaatsen en te doen alsof het geschreven was door één van hun eigen journalisten.
Zoals je boven in het lijstje kunt zien, zijn er websites bij met behoorlijk wat zoekverkeer zoals bijvoorbeeld NewsBTC en Bitcoinist. Ook cryptocurrency nieuwssite Cointelegraph reageerde niet afwijzend op de mail van Corin. Zij boden echter niet aan om het artikel op hun eigen website te plaatsen, maar stuurde hem wel door naar enkele van hun partner-sites.
Dit verhaal maakt weer duidelijk waarom we bij bitcoinspot.nl vaak terughoudend zijn over altcoins, ICO’s en andere cryptocurrency gerelateerde projecten. Het is vaak moeilijk om de zin van de onzin te scheiden. Neem dus ook nieuwsberichten van de ’te vertrouwen’ nieuwssites met een korreltje zout. Zelf onderzoek doen is altijd beter.
Het hele artikel van Corin Faife (met alle smeuïge details) kan je hier lezen.