De Bitcoin koers daalt en stijgt weer hard: tijd voor de beroepszeikerds en fanboys!

on .

De Bitcoin koers daalt en stijgt weer hard: tijd voor de beroepszeikerds en fanboys!  
Zoals de meesten van jullie ondertussen wel gezien hebben is de koers van Bitcoin de afgelopen twee dagen weer bezig met een flinke correctie. Na de stijging van de laatste weken was de prijs vanaf afgelopen donderdag t/m maandag redelijk stabiel gevolgd door een flinke duikeling. Fluctuerende koersen horen wat mij betreft bij Bitcoin maar ze hebben helaas de neiging om twee groepen mensen te activeren, ik noem ze de beroepszeikerds en de fanboys.

Business as usual.

Ik wil hier niet perse de cynische bitcoin-opa uithangen maar als je eenmaal een jaar of vijf met Bitcoin bezig bent dan beginnen bepaalde patronen toch wel op te vallen. Het patroon van een stijgende en dalende Bitcoin koers bijvoorbeeld. Voorspellen blijft altijd lastig, vooral als het om de toekomst gaat, maar wat mij betreft kon je deze correctie wel zien aankomen. Mijns inziens was er de afgelopen dagen het volgende aan de hand: Eerst een flinke stijging, gebaseerd op wat goed nieuws of vaak gebaseerd op niks anders dan de koersstijging zelf. Als alle kopers vervolgens uitgekocht zijn blijft daarna iedereen even hangen om te wachten of de prijs verder omhoog gaat. Als dat niet gebeurt beginnen de eersten met winst pakken waarna de rest volgt en de koers weer daalt. Business as usual.

Ik zie Bitcoin als digitaal ongereguleerd geld en dat kan je voor allerlei doeleinden gebruiken, ook voor speculeren dus. En steeds meer mensen lijken van die mogelijkheid gebruik te maken. Ik maak dit spelletje al een aantal jaren mee en ik ga er uberhaupt al van uit dat we de komende tijd alleen maar meer volatiliteit gaan zien. Dat is de zegen en de vloek van een niet-gereguleerde munteenheid: je kan deze iets minder makkelijk manipuleren om deze stabiel te houden (of stabiel te laten lijken) maar je krijgt dit soort excessen ervoor terug. De meeste mensen zijn dat niet gewend en een hard fluctuerende koers is wat mij betreft niet goed voor het vertrouwen maar dat even terzijde.

Zie je wel?

Maar terug naar de beroepszeikerds en de fanboys. Laten we eens met de eerste groep beginnen. De beroepszeikerds manifesteren zich in een leger klagers die klagen over hoe onbetrouwbaar de koers van Bitcoin en Bitcoin zelf wel niet zijn. Het terugkerende thema van deze groep is meestal "zie je wel?". In het kader van "een kapotte klok staat ook twee keer per dag gelijk" Een van hun favoriete, slecht onderbouwde, uitspraken is: "Bitcoin kan niet slagen omdat tot nu toe alle digitale munteenheden mislukt zijn". De beroepszeikerds zijn grotendeels slecht geinformeerde knip-en-plakkers (helaas vaak ook mensen die zich journalisten noemen) die niet de moeite nemen om zich te verdiepen in het onderwerp. Maar ook hoog aangeschreven economen en andere gerenommeerde personen voegen zich soms bij deze groep. Als er positieve ontwikkelingen zijn op Bitcoin gebied of als de koers stijgt zul je ze niet horen. Echter als er iets fout gaat zijn ze er als de kippen bij om te klagen dat ze al die tijd al gelijk hadden en dat Bitcoin gevaarlijk is, slecht is, gebruikt wordt voor terrorisme enz enz. Ze maken meestal gebruik van diverse achterhaalde economische theorieen uit de tijd voordat er uberhaupt zoiets was als internet of digitaal decentraal geld. Als hun beweringen niet juist blijken te zijn zullen ze dat niet toegeven of een rectificatie plaatsen.

Moon!

Aan de andere kant hebben we de fanboys. De fanboys manifesteren zich in een leger bitcoin-fans die geen kans onbenut zullen laten om iederen te vertellen hoe fantastisch Bitcoin is, hoe groot succes het wel niet is en hoe ver de koers zal gaan stijgen de komende tijd. Het terugkerende thema van deze groep is meestal "Moon", of bij gebrek aan beter "Hodl". Een van hun favoriete, slecht onderbouwde, uitspraken is: "Bitcoin is een succes omdat de prijs stijgt". De Fanboys zijn meestal slecht geinformeerde knip-en-plakkers (wat mij betreft grotendeels gelegenheids-speculanten) die niet de moeite nemen om zich te verdiepen in het onderwerp. Als er iets naars aan de hand is of als de koers daalt zul je ze niet horen of zien. Echter als de koers stijgt zijn ze er als de kippen bij om te vertellen dat ze uiteraard gelijk hadden en dat we met zijn allen binnenkort rijk zijn. Ze maken daarbij ook gebruik van allerlei mooie koers-grafieken die wat mij betreft veel weg hebben van wichelroedes en astronomie. Als hun beweringen niet juist blijken te zijn zullen ze dat niet toegeven of een rectificatie plaatsen.

Trolls be like.....

Ik weet eerlijk gezegd nou niet echt aan welke groep ik een grotere hekel heb maar beide groepen hebben deze 2 dingen gemeen. Ten eerste worden hun beweringen zelden ondersteunt door feiten maar erger nog door hun beweringen en geschreeuw zijn de intelligente mensen op een gegeven moment niet meer te horen en brengen ze schade toe aan Bitcoin. En daarmee bedoel ik dat de ontwikkeling van Bitcoin niet zijn loop kan hebben doordat er te slechte of te goede verwachtingen worden gewekt welke beide alleen maar tot teleurtstellingen en afhaken zullen leiden. Op internet en forums zijn beide groepen vaak het meest prominent aanwezig waardoor je een verdraaid beeld van de werkelijkheid krijgt. Een goed voorbeeld hiervan is de hele blocksize discussie waar ik niet uit kon komen. En dat terwijl ik toch echt het nieuws en ontwikkelingen zo goed mogelijk probeerde te volgen. De oplossing in dat geval was om terug te vallen op een select groepje van intelligente mensen die door de loop van de jaren hadden bewezen dat ze iets te melden hadden en dat ze hun bitcoin-hart op de juiste plek hebben.

En begrijp me niet verkeerd, gelukkig zijn er mensen die kritisch zijn op Bitcoin en harde vervelende vragen stellen. die mensen heb je zeker nodig. En aan de andere kant zijn er de mensen die door dik en dun fan blijven van Bitcoin en enthousiast zijn ook als het misschien even tegenzit. Het is echter de groep van overdreven aanwezige positieve of negatieve figuren met waar ik wel helemaal klaar mee ben.

Is er een makkelijke oplossing om de beroepszeikers en fanboys buitenspel te zetten? nee helaas. Ervaring leert je op een gegeven moment wel wie iets zinnigs te melden heeft en wie niet. En net zoals ondergetekende bij het blocksize debat moet je soms terug naar de bron. Veel nieuwkomers hebben deze mogelijkheid niet en zullen op een gegeven moment ook gewoon afhaken als ze zien dat de beroepszeikers en fanboys onzin praten en er tot overmaat van ramp niemand meer is die wel iets intelligents te vertellen heeft.

En die intelligente mensen? die zijn ondertussen al lang vertrokken naar prive forums en chats waar ze niet de hele dag een schietschijf zijn van idioten.

En dat is eeuwig zonde.

Gepost door Roland de Goeij

Comments   

# Guest 2016-07-01 17:41
Ik heb mij nooit iets aangetrokken van wat anderen zeggen.
Ik ken de theorie over de werking achter bitcoin, en snap dat de prijs een kwestie van vraag en aanbod is.
Gaat er iets mis met één van vele fiat munteenheden dan zullen veel mensen die van bitcoin gehoord
hebben er heen vluchten dus de vraag stijgt en daar mee de prijs tot speculeerders genoegen nemen met de
de prijs en verkopen en daarmee stijgt het aanbod en de prijs daalt.
Als het aanbod daalt door bijv de blockreward drop stijgt de prijs.
Als de vraag daalt omdat de prijs te hoog is daalt de prijs.
Je weet dus nooit wat het precies doet, daarom heet het speculeren
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-06-26 11:15
Heb je voorbeelden van zulke privé forums en chats, of zijn die dus juist privé?

In ieder geval een hoop vermaak ook juist in deze tijden op de openbare forums.
Reply | Reply with quote | Quote
# Webmaster 2016-07-07 13:25
slack bijvoorbeeld, skype groepen enz./

https://slack.bitcoincore.org/
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-06-24 12:16
Tja welkom tot de impuls maatschappij en het is zeker ergelijk te noemen, maar er is echter een goede reden dat dit gebeurt. Dat onrustige bij veel mensen wordt vaak gestimuleerd door bijv. dingen zoals gsm, wifi, UMTS, DECT, etc. maar ook verkeerd voedsel met e-nrs e.d... waardoor men neurologisch onrustig wordt in het brein. We worden met z'n allen overgestimuleer d. Doe daarbij nog even je energiedrankje en je hebt gewoon ADHD waardoor jij je niet goed meer kunt concentreren en ga je automatisch heel snel af op externe prikkels. Alles moet steeds sneller en onrustiger. Zodra mensen eens bewust gaan worden van deze (wetenschappeli jk onderzochte) feiten kun je er zelf ook wat aan doen om het te veranderen. Alleen zo creeeren we een intelligente maatschappij met elkaar.
Reply | Reply with quote | Quote
# Guest 2016-06-25 19:16
Het gaat zelfs nog verder. Mind control wordt massaal toegepast om o.a. politieke kwesties door te drukken.

http://www.beyondthematrix.nl/2016/06/24/strategic-communications-laboratories-scl-group-achter-het-brexit-referendum

http://www.beyondthematrix.nl/2016/06/25/voorspelling-brexit-gaat-niet-door-strategic-communications-laboratories-is-in-control

http://www.martinvrijland.nl/2013/12/05/europa-pakt-oekraine-af-van-rusland-via-de-gene-sharp-methode/

Dit zijn geen geintjes meer!
Iedereen behoort dit te weten zodat we dit soort bedrijven i.o.v. de overheid kunnen stoppen.
Reply | Reply with quote | Quote

Add comment


Security code
Refresh